Nyheter

Negativt elpris i Danmark

Publicerat

den

Elpriserna har varit låga under 2012 i Sverige, men inte lika låga som under juldagen i Danmark. Den 25 december var nämligen medelspotpriset på el i Danmark minus 33,1 öre per kWh. Det vill säga, de aktörer som köpte el på Nordpool och tog emot den fick betalt.

Orsaken var en kombination av låg förbrukning och hög vindkraftproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten via ledningar till andra länder är begränsad.

Faktum är att negativa elpriser är något som förekommer då och då i Danmark. Det är svårt att reglera vindkraften, så om det blåser mycket samtidigt som efterfrågan är låg så produceras det ändå el, vilken måste förbrukas mer eller mindre i realtid.

Minus 33,1 öre per kWh är dock inte något rekord. Den 27 december 2009 var priset som lägst nere i minus 1 kr per kWh i Danmark. Tyskland har haft ännu extremare rekord, priset på elbörsen i Tyskland var under natten den 4 oktober 2010 nere i minus 5 kr per kWh.

Timpriser på el i Sverige

Flera svenska elbolag erbjuder numera timpriser på el till privatkunder, något som dock ännu inte har blivit vidare populärt. Sverige har å andra sidan inte heller haft negativa priser så vitt vi har kunnat se. Men om man som privatperson har ett elavtal med timpris och negativa priser uppstår, då kan man alltså tjäna extra pengar genom att sätta på torkskåp, elelement, ugn och alla andra energikrävande apparater.

1 kommentar

  1. Bonden

    28 december, 2012 vid 15:44

    Borde inte priset bli noll? Varför faller det ned under nollstrecket?

    • Redaktionen

      28 december, 2012 vid 16:04

      Bra fråga, och vi vågar inte garantera att svaret stämmer till hundra procent, men som vi har förstått det så måste el som produceras också konsumeras, annars havererar elnätet. Dvs elen kan inte bara släppas ut i luften för 0 kr, utan det blir ett pressat läge där kraftbolag måste hitta någon som kan ta emot elen, och är då villiga att betala.

      • grodan

        29 december, 2012 vid 13:29

        Njee, det är ju bara att skruva ner effekten på verken så är problemet löst, även vinkraftverk kan snurra utan att producera el….

        • Redaktionen

          29 december, 2012 vid 18:20

          Vi har inte koll på hur lätt eller svårt det är att stänga av eller dra ner på produktionen med kort varsel. Men eftersom företagen då och då väljer att betala för att bli av med överskottsel i stället för att dra ner på produktionen så verkar det inte vara helt lätt.

          Det vore intressant att lära sig mer. Om du, eller någon annan för den delen, har någon länk där man kan läsa in sig i ämnet så posta gärna en kommentar.

        • Kalle

          22 juni, 2015 vid 13:50

          Nej, det fungerar inte så. Varför tar du inte och läser på innan du ifrågasätter?

  2. Electra

    30 december, 2012 vid 14:13

    Att se el som en råvara är nytt för mig, men det finns ju ett direkt intresse för el hos de flesta av oss eftersom det är en stor del av kostnaden för boendet. Kommer ni skriva mer om el även från privatekonomiskt perspektiv?

    • Redaktionen

      30 december, 2012 vid 15:49

      Vi kommer nog inte att skriva vidare mycket om el ur ett privatekonomiskt perspektiv, men däremot så är prognoserna på elpriset som vi publicerar från Modity, Handelsbanken och SEB användbara ur ett privatekonomiskt perspektiv. Dvs de är bra underlag för att avgöra om man ska välja fast eller rörligt elpris.

  3. Hochman

    17 juni, 2018 vid 17:37

    Med tiden kommer negativa elpriser att minska, det kommer tillkomma allt mer lagring, även om det kommer att ta tid att få upp lösningar som är prismässigt intressanta för större volymer.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version