Följ oss

Nyheter

Vad är skillnaden mellan WTI och Brent olja?

Publicerat

den

Olja av typen WTI och Brent är de två vanligast handlade råoljorna

Olja av typen WTI och Brent är de två vanligast handlade råoljornaWest Texas Intermediate, (WTI), även känd som Texas Light Sweet, är en typ av råolja som används som riktmärke i prissättning av olja. Det är en lätt (låg densitet) och söt (lågsvavlig) råolja. Det är den underliggande råvaran för de terminskontrakt som handlas på New York Mercantile Exchange. Priset på WTI refereras ofta till i nyhetsrapporterna när det talas om oljepriserna, vid sidan av priset på Brent-råolja från Nordsjön. Andra viktiga olje-markörer är bland annat Dubai Crude och OPEC Reference Basket.

 

161 olika råoljor handlas på börserna i dag

Det kan förefallas otroligt högt eftersom du som konsument endast har ett fåtal olika alternativ att välja mellan när du tankar din bil, men det finns faktisk 161 olika internationellt handlade råoljor. De skiljer sig alla åt i fråga om egenskaper, kvalité och pris. Två av de mest omsatta typerna av råolja är WTI, eller West Texas Intermediate, och Brent.

Så är en bättre än den andra i termer av kvalitet? Vilken framstår som vinnare i fråga om pris? Nedan är en genomgång som ger dig mer kunskap.

För det första finns det en WTI-typ av råolja, som också är känd som Texas Light Sweet. Generellt sett används WTI som riktmärke i oljeprissättning. På råvarubörserna tenderar WTI att ha ett högre pris jämfört med Brentolja, men det har funnits perioder när det omvända förhållandet har rått, troligen på grund av en tillfällig brist på raffinerings- och lagringskapacitet i Cushing i Oklahama som är navet för alla typer av olja på den nordamerikanska kontinenten.

När det gäller kvalitet, betraktas WTI som en lätt råolja, som innehåller ungefär 0,24 % svavel. Som en ”sweet crude” anses den som bättre jämfört med andra råoljor, som till exempel Brent. WTI raffineras i Mellanvästern och runt den mexikanska golfen.

Å andra sidan är Brent en söt lätt råolja, på grund av dess inneboende egenskaper. Brent används som baspris på Crude-olja i nästan två tredjedelar av alla råoljeleveranser internationellt.

Denna typ av råolja är idealiskt för att göra bensin och medeltunga destillat, som huvudsakligen produceras i den nordvästra delen av Europa.

När du jämför priserna på dessa två typer av råolja så ser du att WTI generellt sett handlas högre, men priset på den fria marknaden kan variera kraftigt, speciellt när de handlas på daglig basis

Sammanfattning:

  • WTI är en söt råolja, medan Brent är en söt lätt råolja.
  • WTI används i huvudsak för att framställa bensin, medan Brent används för att göra både bensin och andra destillat.
  • WTI handlas i allmänhet till ett högre pris, medan Brent betingar ett lägre pris i handeln marknaden.
  • WTI har en enorm efterfrågan i USA, medan Brent är mer passande för den nordvästra europeiska marknaden.
Fortsätt läsa
Annons
5 Kommentarer

5 Comments

  1. goodolle

    19 mars, 2015 vid 10:38

    Något måste vara fel på DI då de har ett högre pris på Brent än WTI så länge jag läst deras oljepris. Detta pris 2015/03/19

    Brent $/fat 55,410 -0,84$
    WTI $/fat 43,300 -1,40$

    • Redaktionen

      20 mars, 2015 vid 01:22

      Brent är dyrare än WTI just nu. Det går i perioder, ibland är WTI billigare och ibland brent.

  2. Luktar Brent

    23 mars, 2015 vid 23:29

    Brent är generellt dyrare än WTI. Så har det iallafall varit de senaste 5 åren.

    Så felaktig info i artikel i dagsläget..

  3. Bo Widerström

    28 april, 2017 vid 12:24

    Till vilken typ av olja räknas den ryska oljan?

    • Redaktionen

      4 maj, 2017 vid 19:28

      Den ryska oljan brukar ha klassen Urals.

      ”Urals oil is a reference oil brand used as a basis for pricing of the Russian export oil mixture. It is a mix of heavy sour oil of Urals and the Volga region with light oil of Western Siberia.”

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Relationen mellan råvaror och aktiemarknaden är intressant – råvaror rekordlågt prissatta

Publicerat

den

relationen mellan GSCI Commodity Index (råvaror) och S&P 500 Index (aktier)

Vi tittar oftast på råvarupriser i amerikanska dollar. Och det räcker att titta på guldpriset i svenska kronor för att få ett helt annat perspektiv. Men i ovanstående graf har ett längre steg tagits och vi ser priset på råvaror i relation till aktiemarknaden. För att vara mer specifik så representeras råvaror av det vanligt använda GSCI Commodity Index och aktier representeras av S&P 500, dvs stora amerikanska bolag.

Den första observationen man gör är att råvaror prissätts rekordlågt och att det dessutom pågått under en längre tid.

Det är något av en hjärnskrynklare att tänka på värdering och utvecklingen av den i denna relation. Det är lätt att förstå att man vanligtvis väljer att mäta allting i USD.

Fortsätt läsa

Nyheter

Tyskland säkrar ytterligare 1 miljon ton LNG per år till 2043

Publicerat

den

SEFE och Adnoc skriver under avtal om LNG-leveranser

Det tyska företaget SEFE Securing Energy for Europe och Abu Dhabi-baserade ADNOC har skrivit ett långsiktigt avtal för leverans av LNG. Avtalet avser 1 miljon ton LNG per år under 15 år med planerad start år 2028, dvs avtalet kommer då att sträcka sig till år 2043. Avtalet gäller leverans från den kommande LNG-anläggningen Ruwais.

När Ruwais-projektet, som består av två LNG-förvätskningståg med en kombinerad kapacitet på 9,6 mmtpa, är slutfört kommer det att mer än fördubbla ADNOC:s LNG-produktionskapacitet för att möta den ökande globala efterfrågan på naturgas.

Tyskland älskar naturgas

Naturgas är den enda energiformen som den tyska befolkningen kan enas om att de vill ha. Landet har också som strategi att importera sin energi, till skillnad från många grannländer som föredrar inhemsk produktion. Det som ska förändra den tyska energimarknaden i längden är fusionskraft, det är dock på lång sikt, något man hoppas ska kunna börja byggas ut på 2040-talet.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på robusta närmar sig arabica

Publicerat

den

Priserna på robustakaffe i London har fortsatt att stiga och de certifierade lagren har kontinuerligt sjunkit. Är det möjligt att världens ersättningskaffe kan stjäla showen och plötsligt bli den dyrare av de två kaffetyperna? 

Efterfrågan började först skifta till mer robusta redan 1997 efter att priserna på arabicakaffe steg kraftigt medan priserna på robusta rasade. 

De certifierade arabica-lagren hade sjunkit till noll medan lagren av robustakaffe hopade sig eftersom Vietnam stadigt ökade produktionen utan att efterfrågan initialt kunde absorbera detta utbud. 

Rostare lade märke till den stora prisskillnaden och anpassade blandningar för att använda mer av den billigare bönan. Den trenden har fortsatt sedan dess. Nu har plötsligt tidvattnet vänt och efter flera år av svikande vietnamesiska skördar och en uppgång i användningen av robustakaffe efter att arbitragen vidgades för två år sedan när Brasilien hade en skördebrist, började utbudet av robusta-kaffe att tunnas ut.

Det har funnits flera tillfällen där arbitragen var ännu snävare än den är nu, men vanligtvis har det varit när priserna på arabica var kraftigt pressade snarare än när båda marknaderna låg på förhöjda nivåer. 

Runt julen 1995 hade arbitraget minskat till 3,82 cent en kort stund. Detta var också sista gången som priset på robusta i London handlades till över 3 000 dollar per ton. Sedan dess har robusta inte handlats över arabica för mer än en bråkdel av en sekund under dagen. 

Snabbkaffe har traditionellt gjorts med robusta-bönor, men under de senaste åren har snabbkaffe uppgraderats med premiumprodukter från stora tillverkare som har valt att använda arabica-kaffe istället och bidragit till en stark tillväxt i denna produktkategori.

Fortsätt läsa

Populära