Connect with us

Nyheter

Kraftiga överskott av havre på den europeiska marknaden

Published

on

Havre odlas på åker

Havre odlas på åkerDe brittiska bönderna producerar för högtryck, och det är inte bara kvarnvete som de skördar, även havreskörden ser ut att ha blivit enorm. Storbritannien har, till skillnad från många andra av världens länder, ett överskott av just vete. Förra höstens dystra förutsättningar för höstsådd fick många jordbrukare att lämna stora åkerarealer i träda, vilka emellertid kom att sås med bland annat havre under våren 2013. Det var bland annat utsikterna för en stor skörd av råg som fick flertalet bönder att välja att så havre istället, något som nu lett till den största skörden på 40 år.

Resultatet av detta är att landet nu ser ett enormt överskott av havre, vilket ställer till problem inte bara för jordbrukarna själva, utan även för spannmålshandlarna som har svårt att hitta lagringsutrymme för skörden.

Havresådden i Storbritannien för innevarande år steg med 50 procent, och kom att uppgå till 138 000 hektar vilket beräknas ha lett till en skörd på minst en miljon ton.

Små möjligheter till export

Skörden överstiger Storbritanniens inhemska behov om cirka 500 000 ton som går till livsmedelsindustrin och cirka 200 000 ton som går till foder. Efterfrågan på havre är i hög grad oelastisk eftersom detta sädesslag är ett dåligt substitut för vete och korn, även i djurfoder.

Stora skördar i Spanien, Finland och Sverige gör att exportmarknaden för havre nu är mättad. De tyska köparna förefaller ha valt att köpa inhemsk havre. Situationen förbättras inte av att länder som Kanada och Australien har haft fördelen av stora skördar under året.

Det finska havrepriset i Vasa, som fungerar som riktmärke på spannmålsmarknaden, har fallit till sitt treårslägsta. Havre är Finlands viktigaste exportsäd och under 2013 uppgick skörden till 1,2 miljarder kilogram, nästan 150 miljoner kilo mer än i fjol. Det är över 400 miljoner kilo mer än det inhemska behovet.

Till slut kommer en botten att nås, men med dagens prisbild ser havre ut att vara en marknad där priset dikteras av köparna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära