Connect with us

Nyheter

Zinkpriset i Shanghai stiger till högsta nivån på femton år

Published

on

Zinkpriserna i Shanghai steg till den högsta nivån sedan juli 2007 på onsdagen på grund av oro över utbudsbrist i Kina.

Metallen zink

Det mest omsatta zinkkontraktet, det för maj, på Shanghai Futures Exchange steg så mycket som 5,4 procent till 28 995 yuan per ton (4 554,16 USD), innan det gick upp med 3,2 procent till 28 395 yuan (4 459,92 USD).

Benchmark-zink på London Metal Exchange nådde 4 521,50 dollar, den högsta nivån sedan den 8 mars. Priserna på zink, som används för att galvanisera stål, nådde rekordhöga 4 896 dollar per ton förra månaden.

 ”Zinklagren har minskat kraftigt och situationen förvärras för europeiska smältverk att hålla sina marginaler positiva mitt i rädslan för ytterligare en elkris”, säger ANZ-analytikern Soni Kumari.

Marknadsanalytikern Fitch Solutions Country Risk & Industry Research har nyligen reviderat upp sin zinkprisprognos för 2022 med mer än 20 procent till 3 500 USD per ton.

I en rapport hävdar Fitch att metallpriserna stärks av energikrisen som härrör från den pågående ryska invasionen av Ukraina som har lett till att många smältverk har stoppat eller minskat zinkmetallproduktionen.

Lager

Oron över spotutbudet har ökat på zinkmarknaden den här månaden, med en kraftig ökning av order om att ta ut metaller från LME-lager som hjälper till att lyfta priserna mot rekordhöga nivåer.

Zinklagren i LME-registrerade lagerhus ligger på 120 825 ton, det lägsta nivån sedan juni 2020 och en minskning med mer än 40 procent sedan december 2021.

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära