Följ oss

Nyheter

Vad har elpris och väderleksrapporten gemensamt?

Publicerat

den

Stora regn kan ge ett lägre elpris, men också skapa problemEn stor del av den el som förbrukas i Norden kommer från vattenkraft, vilket betyder att ju bättre tillflöden det är i vattenmagasinen, desto mer vatten kan rinna genom turbinerna i kraftstationerna. I korthet betyder det att ju mer regn desto bättre tillflöden.

Ett vattenmagasin är en reservoar där vatten lagras i väntan på att användas, i just ett vattenkraftverk eller kanske ledas till ett vattenreningsverk för att hamna i vattenkranen. En stor del av elen i Sverige kommer från vattenkraft och det är därför tidningarna ofta skriver om vattenmagasin, vårflod och regn på ”rätt” eller ”fel” ställe. Allt detta påverkar elpriset.

Dåligt fyllda vattenmagasin innebär att vattenkraftverken får gå på halvfart, något som leder till högre elpriser. Det är därför viktigt för elleverantörerna att hålla reda på väderprognoserna när de handlar in den el som de säljer till sina slutkunder. En bra elhandlare har inte bara ögonen på elpriserna, nederbörd och klimat, men också sådana faktorer i omvärlden som kan komma att påverka elpriser, prissättningspolitik, beslut från myndigheter, priset på råolja och naturgas och den framtida konjunkturen.

Elföretagen hämtar med andra ord in och analyserar betydande mängder med information – varje dag. Råvarumarknaden.se kan nu erbjuda våra läsare att ta del av betydligt bättre information om energimarknaden än vad någon annan kan genom vårt nyligen inledda samarbete med energihandelsföretaget Modity. Vi kan nu varje vecka erbjuda en översiktlig syn på energimarknaden.

Nyheter

I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr

Publicerat

den

Norra Kärr där Leading Edge Materials ska bygga en gruva

Sällsynta jordartsmetaller har seglat upp som en av världens mest eftertraktade grupper av råvaror, inte minst sedan den största producenten Kina har börjat använda dem som ett geopolitiskt vapen. Det är nu viktigt för länder att säkra tillgången på dem. En av Europas största fyndigheter finns i Norra Kärr, på höjderna ovanför Vättern och Gränna, som drivs av Leading Edge Materials.

I slutet av mars kommer EU att offentliggöra en lista på prioriterade gruvprojekt som får både extra resurser och ett snabbspår i koncessionsansökan. Norra Kärr är ett av 170 projekt som det har skickats in ansökningar för.

Kurt Budge, VD för Leading Edge Materials, svarar på frågor om Norra Kärr.
Fortsätt läsa

Nyheter

De största inflödena till guld-ETF:er sedan 2022

Publicerat

den

Intresset att investera i guld via ETF-fonder har skjutit i höjden igen. Förra veckan hade ETF-fonder de största inflödena sedan 2022. Det kommer samtidigt som priset på guld stadigt stiger.

ETF-flöden är intressanta eftersom det är ett enkelt sätt för både privatpersoner och andra investerare att snabbt och enkelt investera betygande summor. Sådana köp- och säljflöden har stor påverkan på guldpriset. Vi såg dock förra året hur flödena gick åt olika håll, vilket är ovanligt. Det kan sannolikt förklaras av att de amerikanska börserna gick enormt starkt. Investerarna som sålde guld och köpte aktier fick en väldigt bra avkastning. Nu är börsen högt värderad och Trump skapar en massiv osäkerhet på marknaden. Guld som en trygg hamn lockar nu allt fler investerare igen.

Förutom investeringar via ETF-fonder så lyfte Goldman Sachs förra veckan fram centralbankers köp som en drivare av guldpriset under 2025 och höjde sin riktkurs för guldpriset till slutet av 2025 till 3100 USD per uns.

Guldpriset är i skrivande stund 2952 USD per uns.

Fortsätt läsa

Nyheter

70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader

Publicerat

den

Graf över priset på batterimetallen kobolt

Kongo (DRC) står för 70 procent av hela världens produktion av den viktiga batterimetallen kobolt. Vid en tidpunkt hade en del smarta investerare klurat ut att det var kobolt som skulle bli den stora bristvaran, inte litium. Priset på kobolt rusade visserligen i höjden, men idag är priset lika pressat som det på litium.

För att försöka balansera marknaden något så har Kongo nu infört ett fyra månader långt komplett exportstopp.

Det ska bli intressant att se hur mycket Kongo kan påverka priset. Å ena sidan sitter landet på enormt starka kort, att en enda aktör kontrollerar 70 procent av en viktig råvara är få aktörer förunnat. Å andra sidan har tillväxten av elfordon inte alls gått så snabbt som de flesta trodde för några år sedan, samtidigt som alternativa batterier använder betydligt mindre av just metallen kobolt.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära