Connect with us

Nyheter

Brexits effekter på energi- och valutamarknaden

Published

on

Brexit-gas

Brexit-gasDen 23:e juni folkomröstade Storbritannien om att stanna eller lämna EU-samarbetet. Som bekant blev det en knapp seger för lämna-sidan. Det var ett överraskande resultat. Spelbolagen gav endast en 25-procentig sannolikhet för ett sådant utfall. Det resulterade bland annat i att världens aktiebörser störtdök och att den svenska kronan försvagades mot Euron. Även CO2-, olje-, kol- och gaspriser föll till följd av resultatet i omröstningen. De nordiska elterminspriserna trycktes också initialt ned av den allmänt negativa stämning som uppstod. Nedan kommenterar elhandelsbolaget Modity Brexits påverkan.

Har Brexit fått någon bestående inverkan på bränsle- och elpriser nu när ungefär en månad har gått sedan omröstningen?

– När det gäller världsmarknadsprodukter som olja, kol och gas skulle jag vilja påstå att svaret är NEJ. Både kol- och gaspriserna var ganska snart tillbaka på de nivåer som rådde strax innan omröstningen. Oljepriset ligger i och för sig på något lägre nivåer fortfarande men det beror mer på andra faktorer. När en mer lokal marknad som det Europeiska handelssystemet för utsläppsrätter avses så blir svaret istället JA. Efter det initiala fallet har inte priset på utsläppsrätterna lyckats återhämta sig utan ligger kvar på en låg nivå. Det är fortfarande osäkert om Storbritannien verkligen lämnar handelssystemet då det verkar som om de kan vara kvar i det även om de lämnar EU. Lämnar Storbritannien handelssystemet måste man på något sätt ta hänsyn till det vilket skapar osäkerhet vilket är negativt för prisbilden.

Hur påverkas valutakurser av utfallet i omröstning?

– EURSEK-kursen låg runt 9,30 innan omröstningen och en månad senare ligger den på ca 9,50. Det går att argumentera för att det finns en ökad risk att Sverige följer i Storbritanniens spår och lämnar EU (inte speciellt troligt i dagsläget) vilket får som konsekvens att kronan ska vara svagare. Å andra sidan har den svenska riksbanken nyligen kommunicerat att tidpunkten då styrräntan förväntas höjas har flyttats fram ytterligare vilket försvagar kronan.

Hur har utfallet i omröstningen påverkat elterminspriserna?

– Jag vidhåller att elterminspriserna i SEK har påverkats endast marginellt av Brexit. Det lägre CO2-priset påverkar elpriset nedåt medan en svagare EURSEK-kurs gör elen dyrare. Bränslepriser och väderutveckling har tillsammans en större påverkan på elpriset än ovan nämnda faktorer.

Modity kommer fortsätta att studera effekter av händelsen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära