Analys
Råvaror efter sommaren
Under sommaren har intresset för råvaror mest handlat om guld och silver i Rio de Janeiro. Det har dock inte hindrat råvarumarknaden från att röra på sig. Oljan har återhämtat sig till nära USD 50 och zink och nickel fortsätter springa ifrån övriga basmetaller. I veckans första brev efter sommaruppehållet sammanfattar vi läget för råvarorna och de teman vi tror man ska fokusera på under hösten.
Déjà vu för råolja
Den senaste återhämtningen i oljepriset från USD 40 till USD 50 har drivits av Saudis budskap om ett nytt möte mellan OPEC och Ryssland i september. Syftet med mötet ska vara att frysa produktionen. Marknadsreaktionen har varit kraftig och tolkar antagligen in förhoppningar på en sänkt produktion i steg två.
Vi tror att temat är mycket osäkert, hittills har det visat sig svårt för parterna att komma överrens. En sänkning av produktionen ser vi vidare som mycket osannolik. Det skulle i praktiken medföra att OPEC ger bort en marknadsandel till amerikanska producenter som just börjat vädra morgonluft efter prisuppgången under våren.
Det är ändock mer sannolikt att parterna når en överenskommelse om att frysa produktionen den här gången. Till skillnad mot förra försöket, i april så har Iran kommit upp i full produktion. Tillsammans med de övriga stora, Saudi och Irak i OPEC och Ryssland utanför OPEC ligger samtliga på eller nära sin rekordproduktion. Det talar för att ingen längre har något att förlora på att frysa produktionen. Samtidigt blir konsekvensen av att frysa på nuvarande nivåer snarare att marknaden tillförs mer olja än mindre. Saudiarabien har nämligen en stark säsongsvariation i sin inhemska oljekonsumtion. Den är som högts under sommarmånaderna då energibehovet för att kyla byggnader är som störst. Om man fryser produktionen på de här nivåerna kommer exporten att öka under kommande vinter när den inhemska efterfrågan når årslägsta.
Oljemarknaden är fortfarande i överskott och vi tror att när uppståndelsen kring OPEC:s kommande extramöte lagt sig så kommer oljan återvända ner till USD 40.
Morgonluft i Texas
I skifferfälten börjar riggarna ställas tillbaka i produktion efter vårens prisuppgång. Under sju veckor i rad har antalet aktiva borriggar ökat med 80 stycken från en botten i juni på 316.
Pengar var flaskhalsen
Efter en lång period av för lågt oljepris var bristen på pengar i skifferbolagens kassor uppenbar. När priserna steg under våren gav det möjlighet att återuppta produktionen med förbättrad intjäning och tillgång till finansiella marknader. Fler borriggar behöver inte vara den bästa indikatorn på högre oljeproduktion men är ett uppenbart tecken på ökad aktivitet i oljefälten. Det finns massor med redan borrade hål som nu kan sättas i produktion när bolagen har bättre finansiell ställning och ökad produktion från dessa håll syns redan i den veckovisa produktionsstatistiken. Givet det samband som historiskt har gällt mellan en kraftig prisförändring och ökad eller minskad aktivitet i oljefälten så ska oljeproduktion öka i slutet av kvartalet. Produktionen ser redan ut att ha slutat falla så historien kommer sannolikt att upprepa sig.
Riskerna kommer från svaga länder
Vad vi lärt oss under våren är hur känsligt oljepriset blivit för störningar i de länder som lider av låga oljepriser. Nigerias produktion drabbades hårt när staten saknade medel att stödja grupper som snabbt tog till vapen för att förstöra produktionsanläggningar. I Venezuela råder vad som närmst bör beskrivas som en balansakt före kollaps. Dessa två länder ser vi som det största hotet mot låga energipriser. Om produktionen faller bort i något av dem är det tillräckligt för att föra oljemarknaden från överskott till brist.
Stål handlar fortfarande bara om Kina
Det fleråriga temat med kinesisk överproduktion har inte kommit mycket mer än halvvägs. Annonserade nedskärningar tas med en gäspning av marknaden som kräver att bli överbevisad snarare än att köpa på rykten.
Trots det har saker och ting utvecklats annorlunda detta år. Priserna har stigit både i, och utanför Kina trots att exporttrycket från Kina inte har lättat såsom förhoppningarna var efter höjda tullar i USA och Europa. Istället är det den inhemska marknaden i Kina som förbättrats. Regeringen har stimulerat ekonomin för att dämpa nedgången. I den kampen har man använt sig av en gammal kär medicin, investeringar i infrastruktur. Därmed har prisbilden på stål stärkts och med högre inhemska priser krävs också högre priser på exportmarknaden vilket minskar prispressen från Kinas exportvolymer i USA och Europa.
Under de senaste åren har Kinas minicykler blivit mer frekventa men varat allt kortare i tid. Regeringen agerar mer som brandmän än reformatorer. Vi tror därför inte att återhämtningen på stålpriserna blir så långvarig, kanske inte ens över årsskiftet. Det betyder en ny våg av prispress från Kina för Europa och USA under början av nästa år.
Basmetallerna stiger utan stöd från Kina
De divergerande utsikterna för basmetaller var något som vi uppmärksammade inför det här året. Nu syns tydligt effekterna av skiftande fundamenta i priserna. Zink har stigit 40%, nickel 15% samtidigt som koppar ligger kvar kring nollan.
Zink ligger i en lång stigande trend
En av de mer häpnadsväckande metallerna i år är zink. Till slut har zink tippat över i underskott i marknadsbalansen after att den ältade historien om utbrutna gruvor som stänger ner produktionen. Den första, Australiensiska Century levererade sin sista malm redan före jul men i en marknad som karaktäriseras av svag efterfrågan och höga lager så har det tagit lång tid före den lägre produktionen har gjort ett avryck i priserna.
När vi nu kommit dit tror vi inte att en uppsjö mindre gruvor står redo att öka produktionen för att kompensera. De senaste svältåren för gruvindustrin har gjort proaktiva, marknadsbaserade investeringar sällsynta. Underskottet på zink kommer sannolikt att växa och vi förutser en stark marknad under resten av 2016 och en bra bit in i 2017. Kinesiska smältverk har nyligen höjt betalningen för zinkkoncentrat från gruvorna med 20% till de högsta nivån på fyra år. Ett starkt tecken på den ökade konkurrensen om gruvornas produktion.
Nickel fick hjälp av ny president
En av de minst väntade vändningarna det här året var nickel. Efter en prisnedgång på 63% sedan Indonesiens exportförbud drev upp priserna till en topp i början av 2014 har priset nu stigit 35% sedan botten i februari. Den här gången beror det inte på Indonesien utan Filipinerna, världens största producent. Landet fick en ny president i månadsskiftet juni/juli och den nya regeringen har gått hårt fram för att strama upp gruvindustrin enligt internationell miljöstandard. Det är en välbehövlig aktion, Filipinerna har tagit mycket av den marknad som Indonesien lämnade under exportförbudet men Filipinerna har ökat produktionen med spontant uppstartad primitiv produktion.
Med mindre produktion från Filipinerna och ett välkänt säsongsmönster där exporten faller dramatiskt under monsunperioden tror vi att det finns en uppsida för nickelpriset. I början av nästa år kommer inte exportvolymerna att öka såsom brukligt och därmed kommer en del av den kinesiska industrin som konsumerar malmen att svältas och tvingas köpa nickel från marknader prissatta mot LME.
Aluminium lyste starkt
Lättviktsmetallen handlas omkring årshögsta, mestadels beroende på en svagare dollar och starkare oljepris. Modellen vi använder för aluminiumpriset stämmer just nu perfekt med rörelserna i USD och olja. Med vår tror på ett oljepris ner mot USD 40 så bör aluminium falla tillbaka till USD 1500-1550.
Koppar kommer i skymundan
Kärnan i basmetallgruppen har utvecklats klart sämst under året. Kopparpriset är i princip oförändrat trots att Kina har stimulerat ekonomin med den klassiska medicinen infrastrukturella investeringar som ökar efterfrågan på basmetaller. Ny produktion som kommer till marknaden från gruvor vars expansion ligger sent i supercykeln har kompenserat för att produktionsstörningarna i befintliga gruvor stigit till normala nivåer från väldigt låga nivåer under första halvåret.
Vi förväntar oss inte att kopparpriset ska återhämta sig, speciellt inte i ljuset av att de kinesiska stimulanserna kommer minska i betydelse under slutet av året.
Guld och silver efter OS
För ädelmetallerna är uppmärksamheten över efter att de olympiska spelen nått sitt slut. Sedan Fed blev mer mjuka i sin politik redan under våren finns det sannolikt inte mycket överraskningar på den mjuka sidan av räntepolitiken i USA. Brexit skapade den andra överraskningen som drev på guld och silver men nu är Brexit redan historia för de finansiella marknaderna. Vi tycker att det är svårt att hitta liknande drivkrafter framöver och tar en mer neutral syn på guld och silver efter årets kraftiga prisuppgång.
[box]SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oil comment: A price rise driven by fundamentals
Brent crude prices have maintained their upward momentum, rebounding from last week’s low of USD 70.7 per barrel, spurred by relief over limited Israeli retaliation toward Iran, which left energy infrastructure (both oil and nuclear) undamaged. Since that point, as projected, prices have risen by USD 4.6 per barrel in just seven days.
This momentum has been further fueled in the last two days by changes in market fundamentals. Reports confirming OPEC+ plans to delay its previously scheduled oil production increase, originally set for December, have contributed to the continued rise, pushing prices up to the current level of USD 75.2 per barrel.
Late last week, Brent prices were also influenced by Iranian rhetoric, with Iran pledging further retaliation. The latest WSJ report suggests that Iran may be planning a ”strong and complex” response against Israel, likely after the US election. The report also notes that Israel’s October 26 strike inflicted significant damage on Iran’s air defenses, heightening tensions. While the timing of any Iranian response remains speculative, further hostilities between Iran and Israel appear very predictable.
Despite looming geopolitical uncertainty and the potential for a heightened risk premium, the impact of current market fundamentals remains significant. To our surprise, OPEC+ has confirmed it will postpone its planned December production increase of 180,000 barrels per day.
However, this deferral doesn’t remove the target of adding a cumulative 2.2 million barrels by December 2025. OPEC+ will continue to monitor the market, increasing supply as soon as conditions favor it, which will likely keep substantial oil price gains in check over the coming year.
Analys
OPEC+ holds back on December increase while US produces more
OPEC+ will not to lift production by 180 kb/d in December as planned. Of course an effort to prevent the oil price from sliding lower. US crude oil production is at the same time ticking up by 38 kb/d/month in September and the growth pace looks like it is ticking higher by the month as new US shale oil production is growing faster than losses in existing production. US crude oil reached a new, all-time high of 13.4 mb/d in August. The US is not making it easy for OPEC+. The group is trying to tell the US: ”Slow your growth, because we need to produce more!”. To no wain it looks. Iranian sabre-rattling helps to lift Brent this morning.
Brent crude fell 3.9% last week in a sense of eased Iranian-Israeli tensions. Brent crude traded in a range of USD 70.72 – 76.05/b last week and closed down 3.9% week on week on Friday at USD 73.1/b. The low point last week was driven by relief that the Israeli retaliation towards Iran looked fairly limited with no damage to either oil infrastructure or nuclear installations. Muted rhetoric from Iran Iran to start with also helped to drive the price to its low point last week. Iranian rhetoric with promises of re-retaliation increased through the week and the oil price rose along with that towards the end of the week. What is for sure is that there will be more rocket exchanges between Iran and Israel to come. That barrier is totally broken.
But tensions are rising again as Iranian re-retaliation is in the planning. News this morning (Wall Street Journal) is that Iran is planning a ’Strong and complex’ re-retaliation attack on Israel at some point after the US election. The article also states that the Israeli attack on Iran on 26 October severely damaged parts of Iran’s air defenses. This isn’t over.
OPEC+ holds back planned increase in December to avoid price declines. Brent rises 2% to USD 74.5/b this morning as OPEC+ decides to delay its planned increase of 180 kb/d in December. The planned increase of a total of 2.2 mb/d over a 12 month period has however not been called off. That still hangs over the market as a dark cloud. It tells the market that there is limited upside in the oil price in the year to come. Global demand acceleration in 2025 – OPEC+ will take that. Disruptions in supply in 2025 – OPEC+ will step in and take that. It is only a massive loss of supply involving the Strait of Hormuz which would be out of the hands of OPEC+ to cover.
US crude oil production at new all-time high in August of 13.4 mb/d. Not making it easy for OPEC+. US production reaches new all-time high in August at 13.4 mb/d. Monthly controlled data released in late October showed that US crude oil production increased by 195 kb/d to 13.4 mb/d and a new all-time high in August. US NGLs increase by 135 kb/d to 7.03 mb/d as well. If we add together US crude, NGLs, bio, refinery gains and adjustments, then total US liquids probably came in at 23.13 mb/d in August. With US liquids demand at 20.4 mb/d it leads to a net US liquids export of 2.7 mb/d
US shale oil production growth pace is ticking higher. US shale oil production grew at a marginal, annualized pace of 451 kb/d/month in September. The annualized growth pace was 401 kb/d in August. The pace is picking up. US shale oil producers are not making it easy for OPEC+.
US crude oil production reached a new all-time high in August at 13.4 mb/d. Production of NGLs also increased. US crude + NGLs + bio + refinery gains + adjustments puts US total liquids production at more than 23.1 mb/d in August.
US shale oil production grew at a marginal, annualized pace of 451 kb/d in. The growth pace is picking up as new production grows faster than legacy losses.
Analys
Brent rises on prospect of Middle East flare-up
Brent crude prices have extended their recent rally, reaching USD 74.3 per barrel this morning, marking a gain of USD 1.25 per barrel since last evening.
Earlier in the week, signals pointed towards a potential de-escalation in Middle East tensions, with Israel reportedly considering a US-led initiative to address the conflict in Lebanon. However, as noted in yesterday’s crude oil comment, Israel’s military chief issued a strong warning, vowing a significant response should Iran attempt further aggression.
Fueling the recent surge in oil prices are reports from Axios (an American news outlet) suggesting that Iran is preparing to launch a retaliatory strike on Israel from Iraqi territory in the coming days. This heightens the likelihood of additional hostilities potentially erupting before the US election on November 5th.
According to the source, the anticipated attack would likely involve drones and ballistic missiles, with Iran potentially relying on allied militias in Iraq to carry it out. This approach may be a strategic effort by Tehran to avert a direct potential Israeli re-re-retaliation on Iranian soil.
While the situation in the Middle East could escalate sooner than expected, both Israel and Iran seem reluctant to ignite a full-scale regional war. Thus, any additional responses from Iran might remain restrained, similar to Israel’s limited strike last weekend, hence primarily intended as a demonstration of strength rather than an invitation to open warfare.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter3 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här