Connect with us

Analys

Opec byter fot

Published

on

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenTvå gånger per år träffas Opec och beslutar hur mycket olja var och ett av de 14 medlemsländerna får producera. Det blir alltmer tydligt att organisationen vid nästa möte – på midsommarafton i Wien – är på väg att byta fot. Ökar länderna produktionen kommer sannolikt oljepriset falla något i samband med mötet.

Det blir alltmer tydligt att Opec är på väg att byta fot inför organisationens halvårsmöte på fredag i Wien. Venezuelas kollaps och sanktionerna mot Irans oljeexport ger Opec möjlighet att avbryta produktionsminskningarna som infördes i januari förra året. Opec har nått målet med avtalet och frågan om hur gruppen ska göra en exit utan att oljepriset dyker har varit kritisk.

”Trump kan ha ett finger med i spelet”

Utöver ett passande marknadsläge tror vi att Trump har ett finger med i spelet. Både Saudiarabien och Israel har varit missnöjda med Iranavtalet. Genom en allians med saudierna kan Trump ha säkerställt att Opec täcker upp för bortfallet i Iran när de nya sanktionerna slår till. På så vis kan saudierna trycka tummen i ärkefienden Irans öga genom att ta landets marknadsandel samtidigt som Trump inte behöver oroa sig för att ett skenande oljepris ska vända hemmaopinionen.

”Venezuela och Iran vinner inget på högre kvoter”

Men även om Saudiarabien är gruppens starke ledare krävs att alla medlemmarna står bakom ett beslut. Venezuela och Iran vinner inget på att gruppen ökar produktionskvoterna – det kommer ske på deras bekostnad eftersom de inte kan öka produktionen.

Vi tror att kvoterna ligger kvar men att man återgår till den avtalade produktionsminskningen, istället för att som nu producera betydligt mindre än avtalat. Oljepriset borde därför falla något efter mötet mot USD 70 per fat.

Lyssna på Martin Jansson inför mötet.

MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *