Följ oss

Nyheter

Råvaror indikerar att högkonjunkturen svalnar

Publicerat

den

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenÅrskrönika 2018

Breda prisnedgångar

Hur råvarupriser utvecklades 2018Den globala högkonjunkturen ser nu ut att svalna, och med lägre tillväxtförväntningar ser vi breda nedgångar i råvarupriserna efter några starka år. Under 2017 handlades råvaror på de högsta nivåerna på tre år. 2018 års topplista påminner mycket om 2017 års lista men läst upp och ned. Industriråvarorna har flyttat från toppen till bottennoteringarna när investerarna prisat in en svagare tillväxt under 2019. Handelsbankens breda råvaruindex slutade 7,4 procent ner under 2018.

Vete och choklad i topp

Vete blev 2018 års prisvinnare drivet av det som vi alla kommer minnas 2018 för – värmerekorden. Värmen var inte enbart ett svenskt fenomen utan skörden blev sämre även i Ryssland, Australien och Europa. Under två år har kakao tagit bottennoteringen i topplistan. Det har varit två år av prisnedgångar efter den prisuppgång som skapades 2015 under oron för Ebolautbrottet i västra Afrika. Under 2018 har dock priserna börjat stiga igen.

Commodity-sektorers prisutvecklingHållbarhet – årets julklapp och en prisdrivare

Palladium var ohotad etta på 2017 års topplista. Även 2018 kom den ädla metallen för katalysatorer i bensinbilar in på en pallplats. Att skifta ut dieselbilar har blivit en av konsumenters prioritet under året som kännetecknas av just fokus på hållbarhet. Sveriges största råvaruproducent – Vattenfall fick dessutom priset för årets hållbarhetsredovisning.

OPEC blev en zombie och sänkte oljan

OPEC visade 2017 en enhetlighet som få trodde var möjlig när kartellen lyckades ansluta Ryssland till en koordinerad produktionsminskning. 2018 kopplade Ryssland greppet och Putin genomförde en välregisserad maktdemonstration för att visa att OPEC numera inte existerar utan Ryssland. Qatar, som varit medlem i OPEC sedan 1961, lämnade kartellen i december i protest mot att oligopolet blivit ett duopol, bestående av Ryssland och Saudiarabien. Oljepriset föll knappt 20 procent när marknaden betvivlade att OPEC kan hantera USA:s växande oljeproduktion.

Spreaden i sojamarknaden illustrerar tullhotetOresonliga ledare – årets tema

Under 2018 befäste Trump sin ledarstil genom att ta avstånd från demokratiska ledare som Kanadas Trudeau och nonchalera Frankrikes Macron samtidigt som han noggrant undviker att reta upp Putin och vägrar acceptera att Saudiarabiens kronprins, MBS, låg bakom det bestialiska mordet på det saudiska konsulatet i Istanbul. I Kina sitter numera Xi Jinping på livstid och har redan börjat snegla mot kulturrevolutionens repressiva metoder. Tillsammans med Ungerns Orban, Filippinernas Duterte, Nicaraguas Ortega och Brasiliens nyvalde Bolsonaro får dessa starka, despotiska ledare anses vara ett tema för 2018 som präglade finansiella marknader.

OPEC+ försöker parera Trumps politikTre ledare styrde råvarupriserna

Av dessa ledare var det Trump, Xi och MBS som hade störst inflytande på råvarupriserna, mycket större än den underliggande konjunkturens utveckling.

Handelskriget drog mest rubriker och började med tullar på stål och aluminium i USA. Handelskrigets utveckling kunde bäst följas i råvarumarknaden. Spreaden mellan sojabönor i USA och Brasilien blev ett marknadspris på sannolikheten för tullar på sojaimport till Kina från USA. Sojabönor är den enskilt största exportvaran för USA till Kina och en vara som USA har svårt att finna andra köpare för. Soja blev därför första varan för Kina att diskutera tull på, och också den första varan att åter börja köpas från USA efter vapenvilan som slöts på middagen i Buenos Aires under G20-mötet.

Efter tullar på stål och aluminium införde Trump sanktioner mot Oleg Deripaska, majoritetsägare i Ryska aluminiumproducenten Rusall, vilket drev upp aluminiumpriset med nästan 30 procent i april. I maj meddelade Trump att sanktioner mot Irans oljeexport skulle införas i november. Det fick oljepriset att stiga med 20 procent fram till oktober då oron kulminerade med mordet på Khashoggi. Ryssland och Saudiarabien såg en möjlighet att utnyttja sanktionerna mot Iran som en gratis exit från avtalet om att sänka produktionen. De båda jättarna hade precis ökat produktionen när Trump bytte fot igen – det blev inga sanktioner mot Iran och oljan avslutade året med ett fall på 38 procent från toppen i oktober. USA:s utrikespolitik skapade därmed den mest volatila avslutningen på oljeåret sedan finanskrisen.

Guld spurtade

Under fjolårets sista kvartal spurtade guld 8 procent. En volatil aktiemarknad och ökad oro för globala konjunkturen drev upp guld i december till den bästa månaden på två år. Många ser nu guld som den råvara med bäst potential för 2019 när molnen hopar sig på makrohimlen. Våra nio årskrönikor visar dock att man ska leta i botten av topplistan för att hitta nästa års vinnare. Där finner vi kaffe, olja och zink. Kanske något för 2019 års krönika?

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Saudiarabiens export av olja nere på covid-nivå

Publicerat

den

Produktion av olja

Priset på olja har på senare tid återhämtat sig med WTI-oljan uppe på över 80 USD och brentoljan på över 85 USD. En intressant graf som kan hjälpa till att förklara prisuppgången är den nedanstående där det framgår att Saudiarabiens export av olja är nere på samma nivå som under covid-pandemin.

Grafer över Saudiarabiens oljeexport
Fortsätt läsa

Nyheter

Minskad efterfrågan på skogsprodukter, men priserna stiger

Publicerat

den

Efterfrågan på skogsprodukter och trävaror har gått ner. Men det globala utbudet har minskat ännu mer, vilket gjort att priserna har stigit. De bakomliggande faktorerna är inte bra, men svensk skogsnäring går ändå starkt. Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar utvecklingen på marknaden. Han säger bland annat att framtiden ser ljus ut för branschen.

Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Skogsindustrierna, förklarar marknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnfull Next ska ta finsk kärnkraft för fjärrvärme till Sverige

Publicerat

den

Steady Energys SMR-reaktor för fjärrvärme

Det finska kärnenergiföretaget Steady Energy och Kärnfull Next har ingått ett strategiskt samarbetsavtal gällande små modulära reaktorer (SMR) för svensk fjärrvärme. Steady Energy avser bygga SMR-fjärrvärmeanläggningar i Helsingfors och Kuopio, Finland, med den första kommersiella enheten i drift redan 2030. Avtalet innebär att Sverige kan bli nästa land.

​Den finska marknadsledaren inom SMR-utveckling, Steady Energy, siktar nu på den svenska fjärrvärmemarknaden genom ett strategiskt samarbete med projektutvecklingsbolaget Kärnfull Next från Göteborg. Den svenska SMR-pionjärens nätverk, marknadskunskap och projektexpertis inom bland annat finansieringlösningar och leveransmodeller ses som en nyckel för att ta tekniken till Sverige skriver bolagen.

”Vi är mycket glada över samarbetet med Steady Energy och att kunna leverera denna smarta och kostnadseffektiva lösning till den svenska marknaden. Med Steadys reaktor i vår portfölj kompletterar vi vårt el-fokuserade SMR-program Re:Firm med ett riktat fjärrvärmeerbjudande, Re:Heat, för kommuner som söker 2030-talets fossilfria uppvärmningslösningar”, säger Christian Sjölander, VD för Kärnfull Next.

Steady Energy har sedan tidigare tecknat avsiktsförklaringar för leverans av upp till femton reaktorer med Helsingfors lokala energibolag Helen och Kuopio Energi i östra Finland. Byggandet av den första kommersiella anläggningen förväntas börja 2028, med den första enheten i drift senast 2030. Byggandet av en pilotanläggning i Finland inleds redan nästa år med kandidatsajter i Helsingfors, Kuopio och Lahti.

Tommi Nyman, VD för Steady Energy, betonar uppvärmningens betydelse för Sveriges ambitiösa klimatmål. “Vi är väldigt stolta över att få samarbeta med Kärnfull Next och bli en del av deras marknadsledande erbjudande. Sveriges elförbrukning förväntas öka avsevärt för att nå nettonollmålen, drivet av elektrifieringen av transporter och industri. Men det krävs även en stor mängd fossilfri uppvärmningsenergi för att uppnå Sveriges klimatåtaganden”

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

”Man tenderar ibland att glömma att elektricitet bara är en del av vår energimix. Det behövs även skalbara och hållbara lösningar för Sveriges värmesektor. Steady’s nordiska design, leverantörskedja och tekniska mognadsgrad gör den perfekt för vårt nya fjärrvärmeprogram”, säger Sjölander.

Sveriges fjärrvärmeförbrukning uppgår till cirka 50 terawattimmar per år, där två tredjedelar kommer från biomassa. Kostnaderna för biomassa har dock ökat kraftigt de senaste åren, och bränslets framtid inom fjärrvärme är omdebatterad – inte minst på grund av dess värdefulla alternativa användningsområden samt utsläppen av växthusgaser.

”Att värma en stor stad med biomassa kräver en hög med stockar stor som en fotbollsplan varje dag, med en stadig ström av lastbilsleveranser dygnet runt. Det är hög tid att våra samhällen begränsar eldning för uppvärmning. Genom att kombinera vår expertis är Steady Energy och Kärnfull Next redo att ta SMR-fjärrvärme till Sverige och påskynda landets ambitiösa klimat- och hållbarhetsmål,” avslutar Nyman.

Steady Energys SMR-teknologi:

 • Finskdesignad LDR-50 fjärrvärmereaktor
 • Termisk effekt på 50 megawatt per enhet
 • Ett fåtal enheter kan värma en medelstor stad
 • Utsläppsfri produktion
 • Enhetsstorlek jämförbar med en upprätt fraktcontainer, höjd 12 meter
 • Lättvattenkyld och modererad, enkel och beprövad design
 • Låg temperatur och tryck på 150 °C och 8 bar, närmare en hushållsespressomaskin än ett konventionellt kraftverk
 • Energi överförs via enkla värmeväxlare
 • Nästan 100% effektivitet tack vare avsaknaden av turbiner
 • Mycket låga livscykelutsläpp av koldioxid, jämförbara med havsbaserad vindkraft
 • Låga och förutsägbara driftskostnader
 • Baserad på decennier av världsledande finsk kärnforskning och utveckling
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära