De fem länder som producerar mest kaffe

Kaffebönor angripnaMedan många av de största kaffeproducerande nationerna är välkända kan vissa komma som en överraskning. Kaffeträdet är en tropisk vintergrön buske som växer mellan kräftans och stenbockens vändkretsar. Klimatet och förhållandena måste bara vara rätt för att odla världens mest populära böna. Cirka 70 länder producerar kaffe, men den överväldigande majoriteten av utbudet kommer från Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Honduras.

1. Brasilien

Produktionen av kaffe har spelat en nyckelroll i den pågående utvecklingen i Brasilien och fortsätter att vara en drivkraft för landets ekonomi. Råvaran togs först till Brasilien i början av 1700-talet av franska bosättare. Med den ökande populariteten hos kaffe bland européerna blev Brasilien snabbt världens största producent år 1840 och har varit så sedan dess.

Enligt United States Department of Agriculture’s Foreign Agricultural Service, producerade Brasilien 2017/2018 3,05 miljoner ton kaffe, vilket var över 30 % av världens produktion. Över 300.000 plantager fördelas över mer än 10.000 kvadratkilometer av det brasilianska landskapet.

2. Vietnam

Relativt ny på den internationella kaffemarknaden är Vietnam som snabbt blivit en av de största producenterna. På 1980-talet satsade kommunistpartiet på på kaffe för nationens framtid, och varje år på 1990-talet ökade kaffeproduktionen med 20-30 % och omvandlade helt nationens ekonomi. År 2017/2018 producerade Vietnam 1,76 miljoner ton kaffe.

Vietnam hittade en nisch på den internationella marknaden genom att främst fokusera på den billigare robustabönan. Robusta-bönor kan ha upp till två gånger så mycket koffein som arabica-bönor, vilket ger kaffe en mer bitter smak. Om du gillar att spara pengar på ditt kaffe och letar efter en koffeinkick, finns det en bra chans att ditt kaffe kommer från Vietnam. Landet är världens största producent av robustakaffe och står för mer än 40 % av den globala produktionen i år 2017/2018.

3. Colombia

En populär reklamkampanj från National Federation of Coffee Growers of Colombia med en fiktiv kaffebonde som heter Juan Valdez hjälpte varumärket Colombia att göra nationen till en av de mest kända kaffeproducerande nationerna. Colombia är känt för sitt högkvalitativa kaffe och producerade 864 000 ton i år 2017/2018.

Under 2008 och 2009 resulterade kraftiga regn i att colombianska kaffegrödor drabbades av en bladsjukdom som kallades kafferost. Produktionen sjönk med så mycket som 40 % men har sedan återhämtat sig eftersom landet ersatte plantorna med rostbeständiga sorter. Colombia är den näst största producerande nationen av arabica-bönor, och miljontals konsumenter världen över föredrar dess milda, välbalanserade smak.

4. Indonesien

Trots att landet inte är lika känt som andra kaffeproducerande nationer har Indonesiens läge och klimat hjälpt landet att bli den tredje största producenten av robustabönor i världen.

Totalproduktionen av robusta och arabica var 636 000 ton kaffe under år 2017/2018. Den indonesiska kaffebranschen består av 1,5 miljoner oberoende småbrukare och få storskaliga verksamheter.

Indonesien producerar flera typer av mycket eftertraktade specialkaffesorter, där Kopi Luwak är mest känd. Detta kaffe skördas från avföring från asiatiska palmborger vilket ger bönorna en distinkt och förståeligt unik smak. Processen att samla och skörda bönorna är ganska intensiv, minst sagt, och resultatet är en av de dyraste kaffebönorna i världen.

5. Honduras

Under 2016/2017 tog Honduras plats nr fem från Etiopien och 2017/2018 behöll landet sin plats och producerade 450 000 ton kaffe. Det är också den tredje största kaffeproducenten i Latinamerika. Även Honduras är en stor producent av specialkaffe, där exporten rusade med 145 % under skördeåret 2016/2017 jämfört med föregående år. Honduras producenter har utmärkt sig i denna nisch delvis tack vare den mängd område i landet som överskrider minimihöjden om 3 000-fot som krävs för specialkaffe.

Landets producenter kan dock få det kämpigt framöver. En rapport från USDA Foreign Agricultural Service från 2018 sade att fyra nya stammar av kaffebladsrost har hittats i nationen. Rapporten varnade också för att de kanske inte kan investera i förebyggande åtgärder på grund av att många Hondurasproducenter är små och saknar tillgång till kreditlinor. Många är fortfarande i skuld från ett tidigare rostutbrott 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top