Följ oss

Nyheter

De fem länder som producerar mest kaffe

Publicerat

den

Kaffebönor angripnaMedan många av de största kaffeproducerande nationerna är välkända kan vissa komma som en överraskning. Kaffeträdet är en tropisk vintergrön buske som växer mellan kräftans och stenbockens vändkretsar. Klimatet och förhållandena måste bara vara rätt för att odla världens mest populära böna. Cirka 70 länder producerar kaffe, men den överväldigande majoriteten av utbudet kommer från Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Honduras.

1. Brasilien

Produktionen av kaffe har spelat en nyckelroll i den pågående utvecklingen i Brasilien och fortsätter att vara en drivkraft för landets ekonomi. Råvaran togs först till Brasilien i början av 1700-talet av franska bosättare. Med den ökande populariteten hos kaffe bland européerna blev Brasilien snabbt världens största producent år 1840 och har varit så sedan dess.

Enligt United States Department of Agriculture’s Foreign Agricultural Service, producerade Brasilien 2017/2018 3,05 miljoner ton kaffe, vilket var över 30 % av världens produktion. Över 300.000 plantager fördelas över mer än 10.000 kvadratkilometer av det brasilianska landskapet.

2. Vietnam

Relativt ny på den internationella kaffemarknaden är Vietnam som snabbt blivit en av de största producenterna. På 1980-talet satsade kommunistpartiet på på kaffe för nationens framtid, och varje år på 1990-talet ökade kaffeproduktionen med 20-30 % och omvandlade helt nationens ekonomi. År 2017/2018 producerade Vietnam 1,76 miljoner ton kaffe.

Vietnam hittade en nisch på den internationella marknaden genom att främst fokusera på den billigare robustabönan. Robusta-bönor kan ha upp till två gånger så mycket koffein som arabica-bönor, vilket ger kaffe en mer bitter smak. Om du gillar att spara pengar på ditt kaffe och letar efter en koffeinkick, finns det en bra chans att ditt kaffe kommer från Vietnam. Landet är världens största producent av robustakaffe och står för mer än 40 % av den globala produktionen i år 2017/2018.

3. Colombia

En populär reklamkampanj från National Federation of Coffee Growers of Colombia med en fiktiv kaffebonde som heter Juan Valdez hjälpte varumärket Colombia att göra nationen till en av de mest kända kaffeproducerande nationerna. Colombia är känt för sitt högkvalitativa kaffe och producerade 864 000 ton i år 2017/2018.

Under 2008 och 2009 resulterade kraftiga regn i att colombianska kaffegrödor drabbades av en bladsjukdom som kallades kafferost. Produktionen sjönk med så mycket som 40 % men har sedan återhämtat sig eftersom landet ersatte plantorna med rostbeständiga sorter. Colombia är den näst största producerande nationen av arabica-bönor, och miljontals konsumenter världen över föredrar dess milda, välbalanserade smak.

4. Indonesien

Trots att landet inte är lika känt som andra kaffeproducerande nationer har Indonesiens läge och klimat hjälpt landet att bli den tredje största producenten av robustabönor i världen.

Totalproduktionen av robusta och arabica var 636 000 ton kaffe under år 2017/2018. Den indonesiska kaffebranschen består av 1,5 miljoner oberoende småbrukare och få storskaliga verksamheter.

Indonesien producerar flera typer av mycket eftertraktade specialkaffesorter, där Kopi Luwak är mest känd. Detta kaffe skördas från avföring från asiatiska palmborger vilket ger bönorna en distinkt och förståeligt unik smak. Processen att samla och skörda bönorna är ganska intensiv, minst sagt, och resultatet är en av de dyraste kaffebönorna i världen.

5. Honduras

Under 2016/2017 tog Honduras plats nr fem från Etiopien och 2017/2018 behöll landet sin plats och producerade 450 000 ton kaffe. Det är också den tredje största kaffeproducenten i Latinamerika. Även Honduras är en stor producent av specialkaffe, där exporten rusade med 145 % under skördeåret 2016/2017 jämfört med föregående år. Honduras producenter har utmärkt sig i denna nisch delvis tack vare den mängd område i landet som överskrider minimihöjden om 3 000-fot som krävs för specialkaffe.

Landets producenter kan dock få det kämpigt framöver. En rapport från USDA Foreign Agricultural Service från 2018 sade att fyra nya stammar av kaffebladsrost har hittats i nationen. Rapporten varnade också för att de kanske inte kan investera i förebyggande åtgärder på grund av att många Hondurasproducenter är små och saknar tillgång till kreditlinor. Många är fortfarande i skuld från ett tidigare rostutbrott 2012.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

LKAB redovisar hittills största ökningen av mineraltillgångar

Publicerat

den

Geolog Alexander Coope vid prospekteringsborrigg utanför Gällivare.

LKAB har efter prospektering under 2023 ökat den totala mängden mineralreserver och mineraltillgångar till 5,7 miljarder ton. Jämfört med 2022 har mineraltillgångarna ökat med 43 procent.

Per Geijer-fyndigheten i Kiruna närmar sig nu 1 miljard ton av de totala mineraltillgångarna, inklusive 1,7 miljoner ton in situ REE-oxider, vilket gör den till den största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller som har rapporterats i Europa.

I slutet av 2023 hade LKAB identifierat mineralreserver på mer än 1,1 miljarder ton och mineraltillgångar på cirka 4,6 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten 1890 har LKAB brutit totalt cirka 2 miljarder ton. Utöver järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas.

– Dessa betydande mineraltillgångar speglar LKAB:s starka prospekteringsarbete de senaste åren. Potentialen är stor för att garantera Sveriges järnmalmsförsörjning, liksom fosfor och sällsynta jordartsmetaller, under många decennier framöver, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.

– Tillgången till kritiska råvaror kommer att vara avgörande för den gröna omställningen. Europa saknar idag brytning av sällsynta jordartsmetaller samtidigt som efterfrågan ökar i takt med elektrifieringen av våra samhällen. Här kan LKAB på allvar vara med och bidra samtidigt som det ökar självförsörjningen av kritiska mineral inom EU. Det är dock beroende av effektiva tillståndsprocesser och även att järnvägens kapacitet utökas för att säkra våra intäkter för de investeringar som behövs, och för att kunna leverera produkterna till våra kunder, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat i takt med gruvproduktionen, medan mineralreserverna vid Malmbergetsgruvan totalt sett har ökat med 11 procent på grund av en uppgradering av befintliga resurser. Mineralreserverna i Leveäniemigruvan i Svappavaara har minskat med cirka 6 procent till 91 miljoner ton. Mineraltillgångarna i Kiruna har ökat marginellt till 815 miljoner ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en betydande ökning med 49 procent till nästan 1,8 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget mer än fördubblats till 836 miljoner ton.

Prospektering vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, nu till 956 miljoner ton järnmalm och fosfor. Samma ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetalloxider, i kvaliteter som är mycket rikare än de som finns i LKAB:s andra fyndigheter.

Fakta om mineraltillgångar och mineralreserver

Som mineraltillgångar klassas fyndigheter där prospektering bevisat förekomst och halt, men där det ännu inte gjorts en djupare teknisk och ekonomisk analys. När en sådan gjorts kan en fyndighet klassas upp till mineralreserv, om den bedöms som brytvärd.

Mineraltillgångar och mineralreserver utgör grunden för ett gruvbolags verksamhet och kräver lyckosam och kontinuerlig prospektering. LKAB rapporterar sina mineraltillgångar och mineralreserver i enlighet med rapporteringsstandarden PERC 2021.

Fakta om LKAB:s planerade utvinning av kritiska mineral

LKAB har som mål att öka resurseffektivitet och värdeskapande genom att producera kritiska råmaterial från det som idag är gruvavfall. EU klassificerar råmaterial som kritiska på grund av högt importberoende och stor betydelse för vår ekonomi och den gröna transformationen; här ingår fosfor och sällsynta jordartselement som finns i LKAB:s malmer. Fosfor används primärt för produktion av mineralgödsel vilket idag möjliggör hälften av världens matproduktion, men har även andra användningsområden som livsmedel, foder och batterier. Europa är importberoende till 90 procent, Kina, Marocko och Ryssland är stora producenter. Sällsynta jordartsmetaller används framförallt i permanentmagneter i motorer för elbilar och generatorer för vindkraftverk. Kina dominerar värdekedjan för sällsynta jordartsmetaller, Europa har ingen utvinning alls och blygsam förädling.

Pan-European Reserves & Resources Reporting Committee (PERC) Reporting Standard

LKAB sammanställer årligen sina mineraltillgångar och mineralreserver. LKAB:s redovisningsmetod följer PERC Reporting Standard 2021 som syftar till en balanserad bedömning av värdet av LKAB:s gruvor och fyndigheter. 2021 års upplaga av PERC Reporting Standard är anpassad till november 2019-versionen av CRIRSCO International Reporting Template (Committee for Mineral Reserves International Reporting Standards). Denna rapport omfattar rapporteringsperioden från 1 januari 2023 till 31 december 2023.

Mineralresursuppskattningarna gjordes under överinseende av Howard Baker FAusIMM(CP), verkställande direktör och resursgeolog, Baker Geological Services Ltd (BGS) som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Howard Baker har granskat och godkände den vetenskapliga och tekniska informationen i denna rapport och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Uppskattningarna av mineralreserverna gjordes under överinseende av Tim McGurk CEng FIMMM (QMR), Corporate Consultant (Mining Engineering) med SRK Consulting (UK) Ltd som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Tim McGurk har granskat och godkänt den vetenskapliga och tekniska informationen i detta pressmeddelande och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB vill pausa persontrafiken för att tömma lagret med järnmalm

Publicerat

den

LKABs tåg på malmbanan

Det senaste halvårets två urspårningar på malmbanan har lämnat LKAB med stora lager järnmalm. Företaget vill bland annat se att persontrafiken på malmbanan kan pausas för att lagret med järnmalm, motsvarande 600 fullastade tåg, kan tömmas. LKAB:s presschef Anders Lindberg förstår att det kan påverka besöksnäringen och vill att en sträckan på sikt blir tvåspårig.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining får köprekommendation av BMO

Publicerat

den

Lundin Mining får en höjd rekommendation av BMO, som höjer till outperform från tidigare market perform. Riktkursen för aktien är 16 kanadensiska dollar, motsvarande 125 kronor, vilket kan jämföras med att aktien stängde på 103,40 kronor igår.

Lundin Mining-aktien är upp 74,6 procent på ett års sikt och 17,0 % på tre års sikt. Men det har varit en resa, hösten 2022 var aktien nere på riktigt låga nivåer.

Graf över Lundin Minings aktiekurs under de tre senaste åren.
Fortsätt läsa

Populära