Följ oss

Nyheter

Därför har priset på robustakaffe nått sin högsta nivå på 45 år

Publicerat

den

En kopp kaffe

Priset på robustakaffe har nått sin högsta nivå på 45 år. Inspirerade av råvaruskribenten Javier Blas redogör vi här vilka orsakerna bakom prisuppgången är.

Den första och mest uppenbara orsaken är dåligt odlingsväder i Vietnam, det land som producerar mest robusta. Det dåliga vädret minskar helt enkelt produktionen och således utbudet.

I bakgrunden finns dock andra faktorer som inte följer vädret.

Kina har omkring 1,4 miljarder invånare och att dricka kaffe är en trend som växer kraftigt i det traditionellt te-drickande landet. Kina har passerat USA som det land med flest caféer som ingår i cafékedjor (branded coffee shops) och har nu 50 000 sådana, en tillväxt som kommit i ett makalöst snabbt tempo. Kina är nu världens sjunde största kaffekonsument.

Kina har fått smak för durian-frukten, en frukt med en stark doft av rutten lök. Man äter den nu i alla dess former och i alla möjliga kombinationer. Det har fått en del jordbrukare i Vietnam att sluta odla robusta och i stället odla durian.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

För världens kaffeälskare kan det dock vara skönt att veta att priset på det finare arabicakaffet inte har gått upp lika mycket som för robusta och det är inte heller säkert att kaffe blir en naturlig del av vardagen i Kina på det sätt som kaffe är i exempelvis Europa och USA.

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära