Följ oss

Nyheter

Brasilien är sedan några år världens största exportör av sojabönor – valutakursen påverkar börs och producenter

Publicerat

den

Sojabönor

Brasilien har stadigt ökat sin produktion av sojabönor och sedan 2017 är landet med bred marginal världens största exportör, en position som USA tidigare hade. Vad som händer i Brasilien har således en stor påverkan på sojabönor.

Den senaste veckan har den Brasilianska realen stigit mot den amerikanska dollarn, men sett över ett år tillbaka har realen tappat i värde. Det har fått producenter i Brasilien att sälja rejält med sojabönor.

Kombinationen av att Brasilien är en väldigt stor producent och att landets valuta faller i värde har gjort att priset på sojabönor på råvarubörser i USA har fallit. Det har även satt producenter i USA under viss press. Produktionen av sojabönor i Brasilien och USA skördas inte exakt samtidigt, men den stora försäljningen från Brasilien har gjort att tidsfönstret då producenter i USA har en starkare position har kortats.

Det är dock inte 100 procent positivt med en lägre real för Brasilianska producenter. Kostnader för gödsel och bekämpningsmedel är oftast prissatta i USD, så en del kostnader stiger med en försvagad inhemsk valuta.

I ett större perspektiv är det ändå rätt fantastiskt. Tidigare pratade många om att det blir allt större brist på mat globalt sett. Problemet som på senare år dykt upp är i stället motsatsen, producenterna konkurrerar om att hitta någon som vill köpa skördarna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära