Följ oss

Nyheter

Kaffepriserna stiger på lågt utbud och stark efterfrågan

Publicerat

den

Kaffebönor

I början av mars steg priset på kaffebönor i Vietnam med 8,96 procent till 91 200 VND (3,7 USD) per kilogram när utbudet var lågt. Sedan klättrade priset till rekordhöga VND 92 000 den 8 mars innan det föll något tre dagar senare. Detta representerade en ökning med 28,8 procent under året hittills. Analytiker tillskrev uppgången till hög global efterfrågan och minskat utbud.

Dak Lak Department of Agriculture and Rural Development sa att den höga efterfrågan har drivit priset på May Robusta kaffe LRCc2-terminskontrakt med nästan 200 dollar i år till 3 381 USD förra veckan.

Vietnam Coffee – Cocoa Association (VICOFA) förutspår att årets skörd kommer att minska med 10 procent på grund av klimatförändringar och att landets bönder gått över till att producera mer lönsamma grödor som durian och andra frukter.

Andra stora kaffeproducenter som Brasilien, Indonesien och Indien har också sett en 10-15 procentig minskning av produktionen på grund av klimatförändringar.

Priserna stiger också på grund av den massiva ökningen av fraktkostnader på grund av spänningarna i Röda havet.

Med stora ekonomier inställda på att sänka räntorna i juni, vilket också är när kafferosterierna vanligtvis köper fler bönor [och håller efterfrågan hög], är det osannolikt att priserna kommer att sjunka i närtid, sa VICOFA.

Vietnam är världens näst största kaffeexportör efter Brasilien, och Dak Lak står för över 30 procent av kaffeproduktionen i landet. Under de första 45 dagarna under 2024 exporterade Vietnam nästan 295 000 ton kaffe, en ökning med 67 procent jämfört med föregående år.

Det nuvarande genomsnittliga priset är 3 100 USD per ton, en ökning med 43 procent jämfört med samma period förra året. VICOFA förutspådde att kaffeexporten skulle nå ett rekord på 4,5-5 miljarder dollar i år, vilket överstiger siffran 4,24 miljarder dollar som var exporten under 2023.

Nyheter

Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt

Publicerat

den

Thina och Gabriel diskuterar olja

Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.

Nordeas energiexpert Thina Saltvedt kommenterar olja och energi.
Fortsätt läsa

Nyheter

Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor

Publicerat

den

Vindkraft till havs från Ørsted

Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.

”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.

Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.

Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.

Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten

Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga

Publicerat

den

Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB

Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära