Följ oss

Nyheter

Kaffepriserna stiger på lågt utbud och stark efterfrågan

Publicerat

den

Kaffebönor

I början av mars steg priset på kaffebönor i Vietnam med 8,96 procent till 91 200 VND (3,7 USD) per kilogram när utbudet var lågt. Sedan klättrade priset till rekordhöga VND 92 000 den 8 mars innan det föll något tre dagar senare. Detta representerade en ökning med 28,8 procent under året hittills. Analytiker tillskrev uppgången till hög global efterfrågan och minskat utbud.

Dak Lak Department of Agriculture and Rural Development sa att den höga efterfrågan har drivit priset på May Robusta kaffe LRCc2-terminskontrakt med nästan 200 dollar i år till 3 381 USD förra veckan.

Vietnam Coffee – Cocoa Association (VICOFA) förutspår att årets skörd kommer att minska med 10 procent på grund av klimatförändringar och att landets bönder gått över till att producera mer lönsamma grödor som durian och andra frukter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Andra stora kaffeproducenter som Brasilien, Indonesien och Indien har också sett en 10-15 procentig minskning av produktionen på grund av klimatförändringar.

Priserna stiger också på grund av den massiva ökningen av fraktkostnader på grund av spänningarna i Röda havet.

Med stora ekonomier inställda på att sänka räntorna i juni, vilket också är när kafferosterierna vanligtvis köper fler bönor [och håller efterfrågan hög], är det osannolikt att priserna kommer att sjunka i närtid, sa VICOFA.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Vietnam är världens näst största kaffeexportör efter Brasilien, och Dak Lak står för över 30 procent av kaffeproduktionen i landet. Under de första 45 dagarna under 2024 exporterade Vietnam nästan 295 000 ton kaffe, en ökning med 67 procent jämfört med föregående år.

Det nuvarande genomsnittliga priset är 3 100 USD per ton, en ökning med 43 procent jämfört med samma period förra året. VICOFA förutspådde att kaffeexporten skulle nå ett rekord på 4,5-5 miljarder dollar i år, vilket överstiger siffran 4,24 miljarder dollar som var exporten under 2023.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära