Följ oss

Nyheter

Kaffelagren ökar igen

Publicerat

den

Kaffebönor

Det har skett en märkbar ökning av antalet säckar kaffe som väntar på gradering för att kunna möta kraven för kaffekontraktet på råvarubörsen i New York. Även om det fortfarande är en ganska hög andel av de klassade säckarna som underkänns, har antalet säckar som klarat graderingen skapat en stadig återuppbyggnad i de certifierade lagren. 

Nuvarande lager på 467 825 säckar är mer än dubbelt så högt som i november när lagren sjönk till en lägsta nivå på 224 066 säckar. Med 161 723 säckar som fortfarande väntar på gradering, bör de certifierade lagren nå minst 550 000 säckar även med en hög felfrekvens.

Ju större backwardation desto fler säckar som kommer att dyka upp på börsen. Mars/maj-spreaden hade ökat till 11,6 cent den 28 februari och spreaden har nu minskat något till 7,5 cent vid stängningen i förra veckan. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kaffemarknaden har varit i backwardation sedan 17 oktober 2023 eller 149 kalenderdagar, motsvarande 104 handelssessioner. 2022 inverterades marknaden under 150 kalenderdagar, motsvarande 109 handelssessioner från 14 juni till 11 november. Marknaden inverterades också från 16 februari 2023 till 20 juni 2023 för 124 kalenderdagar eller 89 handelssessioner. I jämförelse med dessa andra perioder verkar marknaden vara nära att avsluta sina dagar med närliggande kontraktshandel med en premie till nästa leveransmånad.

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära