Connect with us

Analys

Kamp för bättre luft – råvarupriserna som stiger på kampanjen

Published

on

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenMed en kallare årstid på väg stundar också ökad förbränning av kol i Kina. Precis som för ett år sedan väljer myndigheterna att stänga ner tung industri under vinterhalvåret för att förbättra luftkvaliteten. Årets mål är 5 procent strängare än förra årets och kampanjen sträcker sig en månad längre, oktober till mars.

Stål och aluminium i KinaNär Kina minskar på tung industriproduktion är det främst de energiintensiva råvarorna stål, aluminium och nickel som drabbas. Utöver det minskar också smältverkens framställning av koppar och zink. Kina står för omkring 50 procent av global produktion av dessa råvaror.

Landets kampanj för renare luft har nu utökats till att tung industri stängs ned under sex av årets tolv månader och framställningen av varje råvara ska minskas till 50 procent. Det innebär ett betydande produktionsbortfall av dessa råvaror även för den globala marknaden. Stålpriserna har redan stigit med 11 procent inför kampanjen. Årets prisrörelser kanske blir något mindre än för ett år sedan då kampanjen var mer av en överraskning. Vi tror ändå att priserna på främst aluminium och nickel har potential att stiga då sannolikheten för att det här mönstret är ”det nya normala” för Kina. De galopperande miljöproblemen kan komma att prisas in som en långsiktigt lägre produktion av dessa råvaror på kinesisk mark.

MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

[box]Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *