SHB Råvarukommentar 5 september 2016

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenOljemöte i Kina

Oljemarknaden har varit händelserik de senaste dagarna. Idag hölls en presskonferens i Kina där Saudiarabiens energiminister Al-Falih och Rysslands motsvarighet, Novak tillsammans med båda länders regeringschefer var närvarande. Intresset var stort och Brent handlades upp 5% inför mötet.
Det var dock skralt med ny information. Saudiarabien och Ryssland ska haft bra diskussioner och gjort ett avtal om att det är nödvändigt att samarbeta för att stabilisera oljemarknaden. Största nyhetsvärdet hade uttalanden om att båda länder ställer sig positiva till en ”freezing-deal” på Algeriet-mötet 24-26 september. Rysslands energiminister Novak ser inte Iran som ett hinder utan tycker att Iran bör komma upp i full produktion.

Oljan faller tillbaka något efter den initiala uppgången som var att likna vid en ”höna av en fjäder” men dagens presskonferens är ändå ett klart steg närmre en ”freezing-deal” i slutet av månaden. Vi tror dock fortfarande inte att den kommer ha speciellt stor prispåverkan även om den sannolikt blir av. Under helgen noterades OPEC:s produktion i augusti på nytt rekord med 33,69 mbpd. Ökad produktion i Irak (+70 kbpd) ,Iran (+60kbpd) och Saudiarabien (+30kbpd) kompenserar för Libyen och Nigerias (-130 kbpd) problem.

Bland basmetaller fortsätter zink sin starka utveckling och priset nådde högsta på 15 månader i fredags på USD 2370 och som starkast handlas zinkpriset under Kinas öppettider på Shanghais metallbörs. Det tycks alltså som att trycket är som hårdast i Asien. Nickel fortsätter också upp efter att Filippinernas miljöminister sagt att fler gruvor kommer att stängas. Nästa vecka ska landets miljöutvärdering av gruvindustrin presenteras.

Guldet steg 0,75% i fredags efter att förväntningarna på en septemberhöjning från Fed minskade när Payrolls kom in under förväntan. Antalet nya jobb blev 151,000 mot väntat 180,000. USD föll initialt men hämtade sig senare och fick guld att backa något. Vi förväntar oss en höjning från Fed i december och på vägen dit bör Fed-ledarmötet fortsätta prata för en höjning i år vilket bör skapa press på guldpriset.

SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top