Följ oss

Nyheter

Priset på sojabönor faller trots Kinas köp

Publicerat

den

Sojabönor

Priset på sojabönor föll i slutet av handelsveckan trots att Kina har gått på en köprunda under de senaste dagarna. Jordbruksråvaran har haft en tuff början på året, påverkad av ett brett spektrum av händelser, allt från Coronaviruset till utbuds- och efterfrågestörningar. Kan priserna återgå till sin tidigare topp 2020 på 9 dollar per bushel? Under de senaste tolv månaderna har sojabönspriset rasat med 12 procent.

Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) har Kina beslutat att köpa 136 000 ton amerikanska sojabönor. Detta görs eftersom världens största konsument av sojabönor ser ut att minska sina strategiska lager för att undvika störningar i leveranskedjan i Kina. Importörer drar också nytta av låga priser mitt i den breda utförsäljningen av råvaror.

Sojabönor i säckar
Foto: Trey Ratcliff

Peking har köpt amerikanska sojabönor tre dagar i rad och bokat totalt 606 000 ton för regleringsåret 2019–2020. Kina planerar dessutom att köpa ytterligare tio miljoner ton de kommande veckorna, plus 20 miljoner ton majs och en miljon ton bomull.

Totalt kan Kina stå som köpare av mer än 12 miljoner ton sojabönor när det nuvarande regleringsåret är klart i september. Förra året köpte Kina knappt 13 miljoner ton.

De brasilianska jordbrukarnas transporter till Kina har i stort sett inte påverkats alls av COVID-19-krisen. Brazilian Association of Vegetable Oil Industries (Abiove) upprätthåller sin prognos för både nationens skörd och sin export till världens näst största ekonomi. Kina står för 75 procent av Brasiliens sojabönsexport.

Den internationella handeln med sojabönor kommer att expandera igen. Brasiliens försäljning till Kina utvecklas ständigt. 2014 stod Kina som köpare av 32 miljoner ton. År 2018 köpte Kina 68 miljoner ton och 2019 58 miljoner ton. För 2020 beräknar Abiove en försäljning på över 55 miljoner ton. Brasilien är en historisk och strategisk partner för Kina när det gäller soja.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Samtidigt förväntas Japan importera mer sojabönor under de kommande två regleringsåren då det nyligen träffade en överenskommelse med USA, Brasilien och Kanada. Tokyo beräknas importera 3,386 miljoner ton under 2019–2020 och 3,405 miljoner ton 2020–2021.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära