Följ oss

Nyheter

Amerikanska bönder möter det globala överutbudet med att öka produktionen

Publicerat

den

Vetefält

USA har alltid varit duktigt på spannmålsproduktion, medan flera andra länder med stora landytor med rätt jord och väder gjort mindre av det. Ett land som alltid gjort spektakulärt lite av sina förutsättningar är Ryssland, kommunistisk ineffektivitet övergick till att låta nästan hälften av all bördig åkermark växa igen. Landet har dock lyckats öka sin produktion av vete. Den stora förändringen i världen är dock Brasilien, ett land som gått från att vara importör till att vara en enorm exportör. Ryssland är numera den största veteexportören och Brasilien den största exportören av majs och sojabönor. Den ökade globala produktionen har fått priserna att gå ner.

USA:s bönder tänker dock inte hantera situationen med det stora utbudet genom att minska sin produktion, utan man tänker göra tvärt om, öka produktionen. Det är budskapet från den stora Commodity Classic-mässan i Houston rapporterar Bloomberg, en mässa som slog deltagarrekord på 11 500 personer. Maskintillverkare, gödselproducenter och finansiärer arbetar tillsammans med bönderna för att öka produktionen per landenhet till en lägre kostnad. Ambitionen är att producera så pass mycket till en så pass låg kostnad att köparna lockas.

USA kan få en rekordartad produktionsökningen samtidigt som nettoinkomsterna för bönderna förväntas minska med 26 procent. Det är jobbigt för bönder runt om i världen att priserna är låga, samtidigt brukar världens befolkning få det bättre när grundläggande matråvaror som spannmål är lågt prissatta.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära