Nyheter
De brasilianska bönderna vill inte sälja sojabönor till dagens priser
De låga priset på sojabönor avskräcker många brasilianska jordbrukare från att sälja sina skördar. Producenterna vill inte sälja sojabönor till dagens priser, vilket har gjort att spannmålsförsäljningen är på de lägsta nivåerna på de senaste 5 åren.
Mato-Grosso är den delstat med den högsta volymen sojabönproduktion och regionen med största exporten i Brasilien. Från denna delstat fraktas 42 procent av produktionen genom hamnen i Santos.
Enligt data från IMEA (Mato Grosso Institute of Agricultural Economics) är årets försäljning av sojabönor den lägsta under de senaste fem åren. Den brasilianska bönderna har endast sålt 46 procent av årets produktion, vilket skall ställas mot ett historiskt genomsnitt på 65 procent.
Producenterna vägrar sälja
Den främsta orsaken till den långsamma försäljningen av grödan är det låga priset. Höga produktionskostnader och låga priser har påverkat producentens avkastningsmarginal. Producenterna låste in priserna på insatsvaror i mars-maj året före skörden, när sojabönorna var nära nivåer som setts på toppar under pandemin.
De hoppades på en marginal som nu inte längre går att uppnå. De låga priserna har pressat producenterna att inte sälja sina sojabönor, vilket hållit tillbaka produktionen i hopp om bättre marginaler.
Är det värt att hålla fast vid sojabönan?
Om man tittar på sojabönspriserna ur producentens perspektiv måste vissa saker tas i beaktande. Även om kontrakten för juli och augusti handlas till högre priser jämfört med frontmånaden, spelar carry cost en stor roll i beslutet.
Carry cost är hur mycket det kostar producenten att ”äga” denna råvara in i framtiden och lagra sojabönor i väntan på bättre priser. Således måste lagerkostnader, försäkringar, räntor och alternativkostnader inkluderas i beräkningen.
Kurvan för de kommande två kontrakten handlas till contango, det vill säga det senare priset är högre än spotpriset. Detta uppmuntrar lagring av sojabönor eftersom det indikerar att det nuvarande utbudet enligt det nuvarande kontraktet är större än efterfrågan. Cost of carry gör dock inte denna operation lönsam.
Producenter som håller fast vid sina sojabönor tror att priset kommer att stiga och att ökningen kommer att räcka för att täcka deras cost of carry, eftersom det nuvarande priset fortfarande är otillräckligt för att garantera goda avkastningsmarginaler.
Nyheter
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
Oljepriset har är på sin lägsta nivå för hela året då flera faktorer sammanfaller som tynger priset på råvaran. Christian Kopfer kommenterar vad som händer.
Nyheter
Oljepriset är det samma som för 20 år sedan
Det vanligaste när man tittar på prisutvecklingen på råvaror är att man tittar på det absoluta priset. Det är dock i ärlighetens namn något missvisande när man tittar på längre tidsperioder eftersom vi har inflation i samhället.
Javier Blas bjuder idag på en graf som visar priset på brent-olja i USD där priset har inflationsjusterats. Vad som då kommer fram är att oljepriset idag är det samma som för 20 år sedan.
Sedan ska det tilläggas, det priset är i USD, och få valutor har utvecklats lika starkt som den amerikanska dollarn. I svenska kronor har oljepriset snarare gått upp runt 40 procent.
Nyheter
Den svenska spannmålsskörden ser ut att bli något mindre än förväntat
Den svenska spannmålsskörden förväntades i år landa på en normalnivå på 5,4 miljoner ton men Lantmännen indikerar nu att den kan bli något lägre. Priserna är samtidigt nedpressade. En sämre skörd i Europa påverkar mindre än att stora delar av världen har haft stora skördar. Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson säger att Jordbruksverkets prognos i november kommer att bringa mer klarhet kring den svenska skörden.
-
Nyheter3 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Analys3 veckor sedan
OPEC poised to scrap Q4 production hike
-
Nyheter2 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys2 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter2 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter4 veckor sedan
Priset på järnmalm under 100 USD på svag efterfrågan i Kina
-
Nyheter3 veckor sedan
Guld håller sig över rekordpriset 2500 USD