Följ oss

Nyheter

Ost-terminer, ingen leverans, ren cash settlement

Publicerat

den

Ost-hjul

Chicago Mercantile Exchange startade sin verksamhet 1898 som Chicago Butter and Egg Board, vilket var de enda varorna som då handlades på marknadsplatsen. År 1919 bytte börsen namn till Chicago Mercantile Exchange, men utbudet var fortfarande begränsat. 1961 ökade börsen på detta genom införandet av terminskontrakt på grismagar, så kallade frozen pork belly futures.

Ost tillhör kanske inte de vanligaste kontrakten att handla i, men då mejerinäringen på den amerikanska marknaden är betydande, så har vi valt att ta med dessa kontrakt i vår serie av olika jordbruksrelaterade råvaror. Det finns ett par villkor som kan vara värda att notera i dessa terminskontrakt.

Dels sker ingen leverans av ost, alla terminskontrakt avräknas kontant gentemot det av det amerikanska jordbruksverkets framräknade genomsnittliga och vägda priset för ost i USA. Det finns vidare positionsbegränsningar, ingen aktör tillåts att ha vare sig en lång eller kort position i ostfutures som är större än 1.000 kontrakt. För frontmånaden är begränsningen hälften, endast 500 kontrakt.

Kontraktsspecifikationer

Kontraktstorlek

Ett terminskontrakt på ost-terminer på Chicago Mercantile Exchange avser 20.000 pounds, cirka 9.000 kilo.

Daily Price Limit

0,075 USD per kilo, över eller under föregående dags stängningspris.

Trading Hours

Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform pågår från 5:00 PM söndag kväll till 1:55 PM fredag eftermiddag, US Central Time. Dagliga handelsstopp äger rum mellan 4:00 PM och 5:00 PM.

Last Trading Day

Handel med terminskontrakt avseende terminer i ost på Chicago Mercantile Exchange slutar på den bankdag som föregår den dag då USDA tillkännager det genomsnittliga och vägda priset i USA för ost för kontraktsmånaden.

Leveranskvalité

Då ingen leverans av ost sker finns inga krav på leveranskvalité för dessa terminskontrakt.

Nyheter

Oklo som utvecklar mikro-kärnkraftsreaktorer börsnoteras när AI hungrar efter elektricitet

Publicerat

den

Kärnkraftsutvecklaren Oklo

Det amerikanska företaget Oklo utvecklar kärnkraftsreaktorer i mikro-storlek. Bolagets första modell är på 15 MWe, vilket kan skalas upp till 50 MWe. Reaktorerna kommer att kunna köras i hela 10 år innan nytt bränsle behöver tillföras igen. Oklo har redan kommit en bra bit i sin utveckling och räknar med att ta sin första reaktor i bruk detta årtionde.

Oklos reaktorer kan även drivas på återvunnet kärnavfall. Under början av 30-talet planerar företaget att ta sin första återvinningsanläggning i bruk. Eftersom dagens kärnreaktorer bara använder 5 procent av energin i bränslet så finns det enorma mängder med energi att hämta från det lagrade kärnavfallet.

Börsnotering med AI-ledaren Sam Altman som ordförande

Artificiell intelligens kräver enorma mängder elektricitet, prognosen är att USA måste dubbla sin totala elproduktion under kommande 15 år. Det är också något som gör Oklo extra hett, för OpenAI:s VD Sam Altman har investerat i Oklo och är även dess styrelseordförande.

Nu står det klart att Oklo ska börsnoteras på New York-börsen NYSE via SPAC-bolaget AltC Acquisition Corp. Det hela kommer vid transaktionen att ge ett bolag som är värderat till omkring en miljard USD.

Sam Altman pitchade förra året samgåendet mellan Oklo och SPAC-bolaget AltC.
Fortsätt läsa

Nyheter

Priserna på skogsprodukter på väg upp

Publicerat

den

Skog med morgonsol

Handelsbanken har släppt sin maj-rapport för skogsindustrin. Den tar bland annat upp:

  • Priserna på skogsprodukter på väg upp
  • Stark exportmarknad för skogsråvara gynnar skogsägare
  • EU-beslut som påverkar skogsbruket
  • Nya intäktsmöjligheter och risker för skogsägare

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar rapporten på EFN.

Handelsbankens hållbarhetsanalytiker Josefin Johansson kommenterar bankens senaste skogsrapport.
Fortsätt läsa

Nyheter

Viscariagruvan i Kiruna får miljötillstånd

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag meddelat att Copperstone erhåller tillstånd enligt miljöbalken till gruv- och vattenverksamhet vid Viscaria gruva i Kiruna.

”Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast”, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

Copperstone ska huvudsakligen utvinna koppar i Viscariagruvan.

Fortsätt läsa

Populära