Connect with us

Nyheter

Guldpriset skall upp till 1.750 USD

Published

on

Smält guld från guldgruvaNär Newmont Mining, ett av världens allra största företag som är verksamma inom gruvor, då främst guldgruvor, under den sista veckan i juli 2011 presenterade sin halvårsrapport sade bolagets VD, Richard O´Brien att guldpriset under 2012 kommer att stiga till 1.750 USD per troy ounce. Prishöjningen på guld kommer bland annat att orsakas av ett ökat inflationstryck och en fortsatt oro för skuldsituationen i såväl USA som de så kallade PIIGS-länderna i Europa.

Newmont Mining har tidigare sagt att bolaget trott på ett guldpris på 1.600 USD per troy once, en nivå som redan har passerats med råge. Bolagets VD sade också att denne tror på att priserna kommer att fortsätta stiga under många år, något som är av godo för de bolag som utvinner guld.

Trots den senaste tidens prisuppgångar klarade Newmont Mining emellertid inte av att svara mot de prognoser som analytikerna på Wall Street satt upp, vilket bolaget bland annat förklarade med ökade kostnader vid bolagets flaggskeppssprojekt i Nevada, USA, men också att bolaget inte bröt lika mycket koppar under det första halvåret 2011 som under samma period under 2010. Newmonts ledning tror emellertid att de kommer att ta igen detta resultattapp under de kommande månaderna som en följd av det höga guldpriset. Newmont Mining meddelade också starten av två nya guld- och silverprojekt, dels i Peru, dels i Australien.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    22 augusti, 2011 at 21:33

    Hans prognos för guldpriset slog in ganska omgående, vi behövde inte komma i närheten av 2012. Alla guldföretag med pågående produktion måste mysa gott. Speciellt de bolag med högre brytningskostnader måste se sin procentuella marginal flyga i höjden.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *