Följ oss

Analys

Kvartalsrapport för råvaror

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Råvaruplanket – Ännu ingen produktionsrespons


Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenHögre oljepris att vänta

Kina är tillsammans med USA de länder där det lägre oljepriset tydligast ska omsättas i högre efterfrågan. Senaste tidens Kinafrossa har sänkt förväntningarna på Kinas råvaruefterfrågan. Metaller och stål har en svag efterfrågebild i Kina men olja är till 70% en konsumtionsråvara som inte drabbas på samma vis av lägre industriproduktion och mindre investeringar. Efter att marknadens förväntningar skiftat tror vi att risken i oljepriset ligger på uppsidan kommande sex månader med en potential till USD 60.

RåvarugraferKina sänker basmetallerna

Sensommarens Kinafrossa har sänkt utsikten, inte bara för en återhämtning utan nu också för en kontinuerlig tillväxt i Kinas metallkonsumtion. Stålkonsumtionen har legat i negativa tillväxttal sedan mitten av 2014 och har fallit till minus 7 % under sommaren i år. Givet stålkonsumtionens värde som proxy för ekonomin är det svårt att förena stålrecessionen med BNP tillväxtmålet på 7 %.

Ädelmetallerna mer känsliga för Fed

Fed fortsätter skjuta räntehöjningen på framtiden vilket åter smetat ut förväntansbilden som tidigare låg koncentrerad till en höjning under andra halvåret i år. Vi får gå fram till juni 2016 innan räntemarknaden prisar in 100 % räntehöjning. Guld och silver har visat sig allt mer känsligt för data som påverkar räntebeskedet. Dålig data har stärkt guld och silver och vice versa.

Marknadsoro även för jordbruksråvaror

Efter de senaste prisnedgångarna på soja, vete och majs är vi inte lika negativa på de tre stora grödorna. Torka i Ryssland ser vi mer som en kortvarig riskpremie i vete och delvis majs.

Råvaruprognoser

Basmetaller

MetallerKinafrossan över för denna gång

Kina har sänt chockvågor på de finansiella marknaderna efter devalveringen i augusti som sedan följdes av mer svag makrodata. Den underliggande ekonomin utvecklas svagt och därför kommer regeringen fortsätta föra en balanserat stimulativ politik. Fastighetspriserna har dock stigit under hela 2015 varpå man troligen kommer vara mer försiktig med ytterligare sänkning av räntan. Förutsättningarna för FAI (investeringar) har förbättrats på sistone efter ett brant fall tidigare i år samtidigt som försäljningen av fastigheter tagit fart. Detta kan leda till punktvis ökad efterfrågan på basmetaller under en kortare period (Q4+Q1).

Cyklisk industri

Basmetaller är förmodligen skolexemplet på cyklisk industri med kapitalintensiva anläggningar med lång livstid och starkt cyklisk efterfrågan på produkterna. Därför kommer producenter alltid göra sitt yttersta för att effektivisera och kapa kostnader för att hålla produktionen igång. Under den nuvarande nedgången har producenterna också fått stark medvind från svagare valuta i de flesta gruvländer. Den senaste nedgången i priser stressar producenterna men kanske ännu mer de finansiella institutioner som finansierar dem. Brist på nya lån till bra villkor kan därför bli en faktor som accelererar stängning av dyr produktion.

När kommer stängningarna

Över de senaste 12 månaderna har Kina omvandlats till en exportör av aluminiumprodukter och rostfritt nickellegerat stål tillsammans med råstål som pressar priserna globalt. Kinas inhemska efterfrågan är svag och leder ut överproduktionen på världsmarknaden.

Överproduktion och svag lönsamhet i Väst borde redan ha lett till stängningar av produktion. Nickelgruvor har det värst följt av aluminiumsmältverk. Stål och koppar ligger fortfarande bra till lönsamhetsmässigt. Stål har fått en andhämtning efter lägre priser på insatsråvarorna. Zink ligger någonstans mellan de båda grupperna. USD-producenter har det värst och Kinas produktion av aluminium står i skottgluggen, här har vi sett en del stängningar men det skapas också ny kostnadseffektiv produktion. Nickelgruvor borde vi se komma ur produktion före årsskiftet.

Energi

Kina, Iran, USAKinas importtrend är intakt

I Kina är importtrenden starkt stigande sedan oljepriserna började falla och importen växer med omkring 10 % i årstakt. Kinas valutapegg till USD skyddar landets köpkraft, till skillnad från andra utvecklingsekonomier som inte får ta del av det lägre oljepriset på samma vis då deras valuta deprecierats kraftigt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Höga förväntningarna på Irans återkomst

Sedan Iranavtalet slöts i juli har osäkerheten kring om sanktionerna ska hävas och Irans förmåga att återuppta produktionen till nivåer före sanktionerna successivt lättat. Idag råder en bred konsensus att sanktionerna hävs under första kvartalet 2016 och Iran säger sig därefter kunna öka produktionen med 1 Mbpd. Under det negativa marknadssentimentet tror vi marknaden rusat åstad och prisat in för mycket förväntningar på Iran. Vi ser flera skäl till att Irans olja kommer dröja men därefter komma med oväntad kraft.

Skifferproduktionen minskar

USA:s skifferindustri har visat sig priskänslig. Efter att riggar togs bort från fälten under våren började de återvända från juni sedan oljepriset studsat upp i maj-juni. Efter den senaste prisnedgången minskar åter antalet aktiva riggar. Produktionstrenden i USA var länge intakt trots att riggarna togs bort från fälten. Sedan mitten av juli har dock produktionen fallit snabbt. Dataserien är visserligen estimerad och revideras ofta kraftigt men två månaders fallande produktion talar för att skifferoljan kommer minska under andra halvåret.

Kan elpriset stiga?

Det viktigaste för Nordisk el är utan tvekan vädret och nederbördsenergin i södra Norge och norra Sverige just nu. Efter att kolpriserna ser ut att vara låga under lång tid av strukturella skäl är kol idag en liten del av riskkomponenterna för prisuppgång.

Marknaden prissätter numera inte årskontrakten över kostnaden att använda kolkraft och därför blir de långa terminerna väldigt låga. En kall höst och vinter skulle naturligtvis ändra den bilden dramatiskt. Efter det kalla första kvartalet 2010 och 2011 prissattes en premie för liknande scenario de kommande åren, denna premie har sedan successivt fasats ut under de senaste årens milda vintrar. En kall vinter är alltså det främsta och kanske enda scenario för att rådande svaga pristrend ska brytas och elpriserna vända upp.

Ädelmetaller

FED och palladiumÖkad känslighet kring Fed

Vi har tidigare argumenterat för att Feds supermjuka penningpolitik var den främsta drivkraften till guldprisuppgången efter finanskrisen. Guld föll också kraftigt när Fed började med ”tapering”. Under de senaste veckorna har guld visat sig allt mer känsligt för Amerikansk makrodata som i sin tur har påverkan på Fed:s höja eller inte höja spel. De uteblivna höjningarna har initialt fått guld att stiga men därefter har guldet åter hamnat i sin fallande trend. Vi tror att guldet kommer stanna kvar där fram till första höjningen är avklarad.

Fed börjar för sent

Marknaden var fram till september övertygad om att den första höjningen skulle ske före årsskiftet. Efter den uteblivna höjningen och fortsatta mjuka tongångar från Fed-ledarmöter tillsammans med den svaga arbetsmarknadsrapporten förra veckan får man nu gå fram till juni 2015 för att räntemarknaden ska prisa in en säker första höjning.

Volkswagen skapar palladiumrally

Den tydligaste effekten av skandalen i Tyskland i råvarumarknaden har varit kraftigt stigande priser på palladium. Platina och palladium används i katalysatorer för att rena avgaser och palladium mestadels i bensinbilar medan platina huvudsakligen i dieselbilar. Prisrörelserna speglar marknadens förväntningar på minskad efterfrågan på dieselbilar framgent då den tekniska utvecklingen kan ha gått in i en mer mogen fas som har tvingat producenter till fusk för att klara de ständigt hårdare miljökraven.

Jordbruk

NormaliseringOro i marknaden

Under Q3 såg vi en oväntat stor volatilitet i jordbruksråvarorna. Den svaga globala makromiljön med stort fokus på de kinadominerade råvarorna spillde över även på jordbruksprodukter med mycket mer stabil efterfrågesida. I ett avseende har dock global marknadsoro en viktig prispressande effekt, genom lägre valutor i flera viktiga producentländer.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Därmed kan flera av de stora producenterna erfara mer attraktiva priser på jordbruksråvaror i USD, varpå exportmarknaden blivit mer attraktiv. Efterfrågan från exportmarknaden har däremot varit medioker då flera av de stora importörerna lider under svag köpkraft med en svag inhemsk valuta.

Konsekvensen av ekvationen har blivit att globala lager av de stora råvarorna soja, majs och vete har fortsatt att stiga och därmed pressa priserna.

Majspriserna på botten?

Majspriset har nått nivåer där lönsamheten ifrågasätts av odlaren och borde finna stöd i produktionskostnaden. Majs har varit extra hårt ansatt då grödan är tätare kopplad till energimarknaden genom användningen i etanolindustrin och därmed det fallande oljepriset.

Ryssland lider av torka

Vetepriserna har stigit som konsekvens av torkan i Ryssland och Ukraina som frestar det höstsådda vetet. Sedan början av september har USA-vetet stigit 10 %, varav en liten del säkert kommer från El Nino-torka i Australien som ska skördas i november-december och därför är känsligt just nu. Torka är alltid viktigt att följa men senaste två åren har torra grödor i Ryssland ändå gett god skörd. Således en riskpremie i priset som kan fall bort eftersom.

USA skördar majs och soja

Skörden av soja och majs i USA är färdig till 21 och 18 % efter att veteskörden är avklarad. Avkastningen på soja verkar så här långt vara väldigt bra medan USDA väntas skruva ned avkastningen något på majs. Det är sannolikt inte allvarligt nog att ligga bakom senaste prisuppgången utan den är nog spunnen ur de högre vetepriserna.

[box]SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Quadruple whammy! Brent crude down $13 in four days

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent Crude prices continued their decline heading into the weekend. On Friday, the price fell another USD 4 per barrel, followed by a further USD 3 per barrel drop this morning. This means Brent crude oil prices have crashed by a whopping USD 13 per barrel (-21%) since last Wednesday high, marking a significant decline in just four trading days. As of now, Brent crude is trading at USD 62.8 per barrel, its lowest point since February 2021.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The market has faced a ”quadruple whammy”:

#1: U.S. Tariffs: On Wednesday, the U.S. unveiled its new package of individual tariffs. The market reacted swiftly, as Trump followed through on his promise to rebalance the U.S. trade position with the world. His primary objective is a more balanced trade environment, which, naturally, weakened Brent crude prices. The widespread imposition of strict tariffs is likely to fuel concerns about an economic slowdown, which would weaken global oil demand. This macroeconomic uncertainty, especially regarding tariffs, calls for caution about the pace of demand growth.

#2: OPEC+ hike: Shortly after, OPEC+ announced plans to raise production in May by 41,000 bpd, exceeding earlier expectations with a three-monthly increment. OPEC emphasized that strong market fundamentals and a positive outlook were behind the decision. However, the decision likely stemmed from frustration within the cartel, particularly after months of excess production from Kazakhstan and Iraq. Saudi Arabia’s Energy Minister seemed to have reached his limit, emphasizing that the larger-than-expected May output hike would only be a “prelude” if those countries didn’t improve their performance. From Saudi Arabia’s perspective, this signals: ”All comply, or we will drag down the price.”

#3: China’s retaliation: Last Friday, even though the Chinese market was closed, firm indications came from China on how it plans to handle the U.S. tariffs. China is clearly meeting force with force, imposing 34% tariffs on all U.S. goods. This move raises fears of an economic slowdown due to reduced global trade, which would consequently weaken global oil demand going forward.

#4: Saudi price cuts: At the start of this week, oil prices continued to drop after Saudi Arabia slashed its flagship crude price by the most in over two years. Saudi Arabia reduced the Arab Light OSP by USD 2.3 per barrel for Asia in May, while prices to Europe and the U.S. were also cut.

These four key factors have driven the massive price drop over the last four trading days. The overarching theme is the fear of weaker demand and stronger supply. The escalating trade war has raised concerns about a potential global recession, leading to weaker demand, compounded by the surprisingly large output hike from OPEC+.

That said, it’s worth questioning whether the market is underestimating the risk of a U.S.-Iran conflict this year.

U.S. military mobilization and Iran’s resistance to diplomacy have raised the risk of conflict. Efforts to neutralize the Houthis suggest a buildup toward potential strikes on Iran. The recent Liberation Day episode further underscores that economic fallout is not a constraint for Trump, and markets may be underestimating the threat of war in the Middle East.

With this backdrop, we continue to forecast USD 70 per barrel for this year (2025). For reference, Brent crude averaged USD 75 per barrel in Q1-2025.

Fortsätt läsa

Analys

Lowest since Dec 2021. Kazakhstan likely reason for OPEC+ surprise hike in May

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Collapsing after Trump tariffs and large surprise production hike by OPEC+ in May. Brent crude collapsed yesterday following the shock of the Trump tariffs on April 2 and even more so due to the unexpected announcement from OPEC+ that they will lift production by 411 kb/d in May which is three times as much as expected. Brent fell 6.4% yesterday with a close of USD 70.14/b and traded to a low of USD 69.48/b within the day. This morning it is down another 2.7% to USD 68.2/b. That is below the recent low point in early March of USD 68.33/b. Thus, a new ”lowest since December 2021” today.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Kazakhstan seems to be the problem and the reason for the unexpected large hike by OPEC+ in May. Kazakhstan has consistently breached its production cap. In February it produced 1.83 mb/d crude and 2.12 mb/d including condensates. In March its production reached a new record of 2.17 mb/d. Its crude production cap however is 1.468 mb/d. In February it thus exceeded its production cap by 362 kb/d.

Those who comply are getting frustrated with those who don’t. Internal compliance is an important and difficult issue when OPEC+ is holding back production. The problem naturally grows the bigger the cuts are and the longer they last as impatience grows over time. The cuts have been large, and they have lasted for a long time. And now some cracks are appearing. But that does not mean they cannot be mended. And it does not imply either that the group is totally shifting strategy from Price to Volume. It is still a measured approach. Also, by lifting all caps across the voluntary cutters, Kazakhstan becomes less out of compliance. Thus, less cuts by Kazakhstan are needed in order to become compliant.

While not a shift from Price to Volume, the surprise hike in May is clearly a sign of weakness. The struggle over internal compliance has now led to a rupture in strategy and more production in May than what was previously planned and signaled to the market. It is thus natural to assign a higher production path from the group for 2025 than previously assumed. Do however remember how quickly the price war between Russia and Saudi Arabia ended in the spring of 2020.

Higher production by OPEC+ will be partially countered by lower production from Venezuela and Iran. The new sanctions towards Iran and Venezuela can to a large degree counter the production increase from OPEC+. But to what extent is still unclear.

Buy some oil calls. Bullish risks are never far away. Rising risks for US/Israeli attack on Iran? The US has increased its indirect attacks on Iran by fresh attacks on Syria and Yemen lately. The US has also escalated sanctions towards the country in an effort to force Iran into a new nuclear deal. The UK newspaper TheSun yesterday ran the following story: ON THE BRINK US & Iran war is ‘INEVITABLE’, France warns as Trump masses huge strike force with THIRD of America’s stealth bombers”. This is indeed a clear risk which would lead to significant losses of supply of oil in the Middle East and probably not just from Iran. So, buying some oil calls amid the current selloff is probably a prudent thing to do for oil consumers.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons. New painful tariffs from Trump in combination with more oil from OPEC+ is not a great combination.

Brent crude is rejoining the US equity selloff by its recent collapse though for partially different reasons.
Source: SEB selection and highlights, Bloomberg graph and data
Fortsätt läsa

Analys

Tariffs deepen economic concerns – significantly weighing on crude oil prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices initially maintained the gains from late March and traded sideways during the first two trading days in April. Yesterday evening, the price even reached its highest point since mid-February, touching USD 75.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

However, after the U.S. president addressed the public and unveiled his new package of individual tariffs, the market reacted accordingly. Overnight, Brent crude dropped by close to USD 4 per barrel, now trading at USD 71.6 per barrel.

Key takeaways from the speech include a baseline tariff rate of 10% for all countries. Additionally, individual reciprocal tariffs will be imposed on countries with which the U.S. has the largest trade deficits. Many Asian economies end up at the higher end of the scale, with China facing a significant 54% tariff. In contrast, many North and South American countries are at the lower end, with a 10% tariff rate. The EU stands at 20%, which, while not unexpected given earlier signals, is still disappointing, especially after Trump’s previous suggestion that there might be some easing.

Once again, Trump has followed through on his promise, making it clear that he is serious about rebalancing the U.S. trade position with the world. While some negotiation may still occur, the primary objective is to achieve a more balanced trade environment. A weaker U.S. dollar is likely to be an integral part of this solution.

Yet, as the flow of physical goods to the U.S. declines, the natural question arises: where will these goods go? The EU may be forced to raise tariffs on China, mirroring U.S. actions to protect its industries from an influx of discounted Chinese goods.

Initially, we will observe the effects in soft economic data, such as sentiment indices reflecting investor, industry, and consumer confidence, followed by drops in equity markets and, very likely, declining oil prices. This will eventually be followed by more tangible data showing reductions in employment, spending, investments, and overall economic activity.

Ref oil prices moving forward, we have recently adjusted our Brent crude price forecast. The widespread imposition of strict tariffs is expected to foster fears of an economic slowdown, potentially reducing oil demand. Macroeconomic uncertainty, particularly regarding tariffs, warrants caution regarding the pace of demand growth. Our updated forecast of USD 70 per barrel for 2025 and 2026, and USD 75 per barrel for 2027, reflects a more conservative outlook, influenced by stronger-than-expected U.S. supply, a more politically influenced OPEC+, and an increased focus on fragile demand.

___

US DOE data:

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.6 million barrels per day, a decrease of 192 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 86.0% of their total operable capacity during this period. Gasoline production increased slightly, averaging 9.3 million barrels per day, while distillate (diesel) production also rose, averaging 4.7 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 6.5 million barrels per day, up by 271 thousand barrels per day from the prior week. Over the past four weeks, imports averaged 5.9 million barrels per day, reflecting a 6.3% year-on-year decline compared to the same period last year.

The focus remains on U.S. crude and product inventories, which continue to impact short-term price dynamics in both WTI and Brent crude. Total commercial petroleum inventories (excl. SPR) increased by 5.4 million barrels, a modest build, yet insufficient to trigger significant price movements.

Commercial crude oil inventories (excl. SPR) rose by 6.2 million barrels, in line with the 6-million-barrel build forecasted by the API. With this latest increase, U.S. crude oil inventories now stand at 439.8 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year.

Gasoline inventories decreased by 1.6 million barrels, exactly matching the API’s reported decline of 1.6 million barrels. Diesel inventories rose by 0.3 million barrels, which is close to the API’s forecast of an 11-thousand-barrel decrease. Diesel inventories are currently 6% below the five-year average.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.1 million barrels per day, a 1.2% decrease compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.8 million barrels per day, down 1.9% year-on-year. Diesel supplied averaged 3.8 million barrels per day, marking a 3.7% increase from the same period last year. Jet fuel demand also showed strength, rising 4.2% over the same four-week period.

USD DOE invetories
US crude inventories
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära