Följ oss

Analys

SEB Råvarubrev 6 oktober 2015

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

SEB - Prognoser på råvaror - CommodityMed omvänd logik undviks tydligen tragik

MARKNADEN I KORTHET

Under veckan som gick visade marknaderna en blandad bild – från att svagare siffror kommit från Kina och både Glencores och VW:s aktiers fullkomligt fria fall sänt chockvågor, till en svag återhämtning och ett blandat facit på världens aktiemarknader. Breda råvaruindex stängde också veckan olika: Totalt gick råvarumarknaden plus minus noll, energi backade cirka 1,5 procent medan jordbruksprodukter gick upp lika mycket. Basmetaller stärktes knappt en procent och ädelmetaller backade cirka en halv procent. Sedan förra torsdagen och till och med onsdag är kinesiska marknader stängda vilket förstås ger en något tunnare handel i marknaderna. Störst påverkan senaste dagarna har dock fredagens data på amerikansk sysselsättning, NFP, haft: Siffran kom in betydligt lägre än förväntat vilket kraftigt sänkte sannolikheten som marknaden tillmäter ett eventuellt beslut av Fed att höja räntan innan året är slut. Detta i sin tur sände mekaniskt US-dollarn lägre vilket i sin tur överlag gav stöd åt råvarumarknaden. Aktiemarknaderna har med omvänd logik reagerat positivt på beskedet, vilket får en att undra hur det egentligen är beställt med förståndet när definitionsmässigt dåliga nyheter skjuter aktiekurser högre.

Just nu är det svårt att se någon huvudsaklig riktning för flera både delmarknader och råvaror. Fundamentala faktorer spretar åt olika håll och även om vi tror att en viss riktning är sannolik kanske vi inte riktigt vågar ta en position då volatiliteten är för hög eller vi inte riktigt tror att marknaden ännu har vänt. Vi har tidigare haft korta positioner i både socker och kaffe men ser nu att det tekniska perspektivet talar för rörelser mot högre nivåer. Att ta positioner på basis av detta är bara aktuellt då priserna rört sig förbi vissa nivåer, varför vi inte helt säkert tar en position i dessa råvaror. Läs mer i styckena om kaffe och socker! I stycket om olja kan man bland annat läsa om varför talet 48 inte bara var viktigt för Siddharta Gautama.

Vad gäller just oljan såg vi förra veckan viktig data på att amerikansk oljeproduktion minskar. I fredags kom också data på att amerikanska oljeriggar minskade kraftigt i antal under förra veckan – hela 26 färre riggar är nu i användning, vilket är den största minskningen sedan maj. Nu är också antalet aktiva riggar på den lägsta nivån sedan fem år. En viktig bidragande orsak är att priset på USA:s benchmarkolja, WTI, har legat under 45 US-dollar per fat under en längre period. Sammantaget ser vi ändå en begränsad uppsida i oljepriset.

Som vi tidigare har konstaterat har både Glencore och VW kraftigt påverkat marknaden för basmetaller. I och med att Glencore har annonserat kraftiga nedskärningar i sin produktion av koppar har priset fått visst stöd, medan aktiens makalöst kraftiga nedgång och spekulationer om företagets själva överlevnad har spridit oro på marknaden. Detta då effekterna på en marknad utan en av dess största aktörer, som man känner den idag, är extremt svåra att bedöma. Den på grund av NFP-siffran svagare US-dollarn gav dock guld- och silverpriserna en rejäl boost. Som vi tidigare har konstaterat har speciellt guldpriset under en längre tid varit slav under förväntningarna på just Fed:s räntehöjning.

Sammantaget är råvarumarknaden som vi skriver ovan just nu svårbedömd. Att faktiskt inte ta någon position är ett minst lika svårt beslut som att faktiskt göra det, men vi sitter hellre stilla i båten är bryter åran, för att åskådliggöra med en förmodligen ny metafor. Sannolikt behöver vi dock inte liksom Siddharta vänta i 48 dagar innan vi hittar nya intressanta möjligheter.

TRENDER I SAMMANDRAG

  • Blandat facit i råvarumarknaden efter förra veckan – jordbruksprodukter upp mest med 1,5 procent
  • Svag sysselsättningsstatistik sände US-dollarn lägre och gav visst stöd åt råvaror
  • Brentoljan får även stöd av lägre amerikansk oljeproduktion samt färre antal amerikanska oljeriggar
  • Också basmetaller fick stöd av den svagare US-dollarn

VECKANS REKOMMENDATIONER

Rekommenderad investering

En placering i certifikat och warranter är förknippat med risker. Du kan förlora hela ditt investerade kapital. Läs mer om riskerna i SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för certifikat- och warrantprogram på seb.se/cert eller seb.se/mini.

OLJA

Oljegrafer48. Vad är det egentligen för nummer? Frågar man en matematiker så är det i sig ett semiperfekt tal. Det är också kadmiums atomnummer samt antalet dagar som Siddharta Gautama satt under ett träd och funderade över livet och verkligheten och landade i vad som blev Buddhismen. Litet mer relaterat till råvaror och specifikt olja är det antalet US-dollar per fat som priset på Brentoljan har kretsat kring under en längre tid och som verkar vara en nivå som priset åtminstone konsoliderar på.

Det negativa sentimentet i råvarumarknaden har tidvis spillt över även på världens börser, och vice versa, vilket i sin tur också har haft påverkan på oljemarknaden. Även att exempelvis Glencores aktie har haft en helt sanslös resa utför har haft påverkan, men mest oro över Kinas tillväxt har också bidragit till att skapa en negativ stämning i marknaden. De dagar aktiemarknaderna globalt har gått bra, har också oljan visat positiva tecken, vilket vi också har sett de senaste dagarna efter svag sysselsättningsdata från USA. Frågan är hur länge det kan ge stöd åt oljepriset.

Närmaste tiden ser vi att raffinaderierna, vilka verkligen har kört på högfart under året, går in i den säsongsmässiga perioden av underhåll vilket naturligt sänker efterfrågan på olja. Vi ser också en lägre produktion från kinesiska raffinaderier. Sannolikt kommer OPEC heller inte att minska sin produktion som ett resultat av sitt möte den 4:e december och produktionen av Nordsjöolja ökar under oktober och kommer eventuellt att göra så även i november och december. Iran lär också öka sin produktion under första och andra kvartalet nästa år, samtidigt som globala oljelager är enormt stora. Heller skall vi inte glömma den ”frack log” som vi skrev om i förra Råvarubrevet – de oljekällor i USA som är borrade, men ännu ej tagna i bruk, och som kan börja pumpa olja så fort priset når en för producenterna gynnsam nivå.

Alla faktorer pekar dock naturligtvis inte åt samma håll: Situationen för både oljeprospekteringsföretag samt skifferoljeproducenter i USA blir i många fall mer och mer ansträngd i och med det lägre oljepriset. Det skall dock sägas att risken på uppsidan fortsatt är begränsad just då globala lager är så stora och det finns oerhört gott om amerikanska oljekällor att aktivera.

Förra veckans amerikanska lagerstatistik såg ut att vara negativ för oljepriset, vilket handlade tämligen nervöst på siffran men sedan började marknaden trycka priset högre. Sannolikt berodde det på data som sade att amerikansk oljeproduktion faktiskt minskade. Sent i fredags kom också veckostatistik på att amerikanska oljeriggar minskade i antal med hela 26 stycken – den största minskningen sedan maj och antalet är nu det lägsta på fem år. Sannolikt beror detta på att WTI:n (Western Texas Intermediate; den amerikanska benchmarkoljan) under längre perioder den senaste tiden har varit under 45 US-dollar per fat.

Sammantaget ser vi ur ett litet längre perspektiv en fortsatt begränsad uppsida för oljepriset, även om det förstås kan röra sig från sin relativt stabila nivå kring 48 US-dollar per fat. Vad Siddharta hade sagt om det är dock mer oklart.

TREND

  • Brentoljan rör sig kring 48-US-dollar per fat
  • Fundamentala faktorer talar för begränsad uppsida
  • Amerikanska oljeriggar lägre i antal – resultat av lägre pris
  • Amerikansk oljeproduktion minskar – viktigt för priset
  • Vi tror att det är begränsad uppsida i oljepriset närmaste tiden

SOCKER

Socker, terminskontraktet mars 2016, US-cent/pundSockerpriset har nyligen vänt kraftigt uppåt och det mycket på grund av Brasilien: Dåligt väder har stört skörden, samtidigt som bensinkostnaderna i landet har ökat vilket i sin tur gör att det blir mer intressant att producera etanol än socker av råvaran. Det skall dock påpekas att denna produktion, eller snarare relationen mellan socker/etanol, är dynamisk och ändras allt eftersom.

Då landet också befinner sig i finansiell osäkerhet finns det incitament att istället för socker producera etanol och snabbare få betalt. Regnet som har drabbat skörden förutspås samtidigt fortsätta, liksom att monsunregnen i Indien drabbar landets sockerproduktion. En del analytiker gör nu bedömningen att det stora överskott som världen har sett under lång tid skall förbytas i ett underskott redan under 2016, men det är bra mycket socker som skall konsumeras upp för att världen skall hamna i underskott…

Det är svårt att värdera dessa faktorer, men klart är att den brasilianska realen stärktes något mot US-dollarn under fredagens handel (i och för sig är det snarare så att US-dollarn försvagades efter en mycket svagare sysselsättningssiffra än förväntad), vilket i sig driver upp priserna på varor som exporteras från Brasilien; så även socker. Däremot ser det tekniska perspektivet ett fortsatt tryck uppåt på sockerpriset. Efter de senaste dagarnas uppgång kan vi dock räkna med en nedgång mot nivåer kring stödnivån 12,80-12,90 US-cent per pund där vi ser ett köpläge. Om sockerpriset däremot går ned mot nästa stödnivå 12,12 US-cent per pund är det sannolikt läge att stoppa ut sig då vi tekniskt inte ser någon möjlighet för priset att gå upp till nämnda nivåer.
För den intresserade och aktive investeraren finns det alltså möjlighet att gå lång efter en initial dipp i priset.

TREND

  • Brasilien ställer om i ökande utsträckning från socker- till etanolproduktion
  • Stärkt brasiliansk real driver upp sockerpriset
  • Vi tror tekniskt att det finns möjlighet till ett högre sockerpris där en initial nivå för att gå lång är 12,80-12,90 US-cent per pund och om priset går ned till 12,12 US-cent per pund bör man stoppa ut sig.

REKOMMENDATION

  • BEAR SOCKER X1 S – med förbehåll! Se kommentarer ovan

KAFFE

Kaffe, terminskontraktet december 2015, US-cent/pundPriset på arabica-kaffe har rört sig en del under veckan, men det har mest handlat om intra-dagvolatilitet och riktningen har varit något oklar. Dock kommunicerade chefen för Illycafe SpA, ett stort kafferosteri, under förra veckan att en ökande konsumtion kommer att leda till att en produktion motsvarande ytterligare ett Brasilien måste till för att täcka behovet. Enligt honom behöver man ta ett ”djärvt beslut” inom de närmaste månaderna eller åren, och åsyftar tydligen branschens väg framåt.

Det är nog svårt att värdera uttalandet ovan, speciellt för implikationerna på priset på kortare sikt, men även handelshuset Volcafé har uttalat sin oro för att världen skall se ett underskott om 3,5 miljoner säckar bönor under säsongen 2015-2016. I övrigt är det relativt tunt med nyheter kring kaffet, men tekniskt ser vi ett visst tryck uppåt i priset vilket också sammanfaller med att den brasilianska skörden börjar komma till sitt slut.

Vi ser ett stöd vid nivån 119 US-cent per pund och skulle priset nå den nivån kan det vara en idé att gå lång. Ser vi dessutom priset gå upp ända till nivån 123 US-cent per pund har det brutit utanför sin trendkanal och vägen uppåt ligger då öppen, varför man kan tänka sig att man då kan öka på sin långa position ytterligare.

TREND

  • Volatilitet indra-dag samt från dag till dag
  • Brasilianska skörden börjar lida mot sitt slut
  • Tekniskt stöd för en prisrörelse högre: Möjlighet att köpa vid 119 och dubbla vid 123 US-cent per pund

REKOMMENDATION

  • BULL KAFFE X1 S – med förbehåll! Se kommentarer ovan

KOPPAR

Koppar, rullande 3-månaderskontrakt, US-dollar/tonSenaste tiden har vi sett ett nedåttryck i kopparpriset – de dagar som priset har stängt högre har rörelsen varit mindre och säljarna har följande dagar lätt vunnit och uppgångarna har varit lätta att snabbt radera ut. Dock såg vi en rörelse högre på marknaderna generellt i onsdags inför kvartalsskiftet samt att både Anglo American och Glencore, två stora aktörer inom gruvnäringen, meddelade att de planerar att reducera produktionen av just koppar.

I fredags kom så sysselsättningssiffran NFP, Non-Farm Payrolls, från USA, vilken var betydligt svagare än förväntat. Det sände både US-dollarn lägre mot de flesta valutor, liksom förväntningarna att Fed skall höja räntan innan året är slut. I skrivande stund är den av marknadsprissättningen implicerade sannolikheten för en höjning av räntan innan året är slut ca 32 procent. Då detta påverkar US-dollarns värdering, liksom minskar alternativkostnaden till att hålla metaller. Resultatet blev att samtliga metaller reagerade positivt och så även kopparn. Dock var den initiala rektionen för metallen en nedgång, vilket säger någonting om hur nervös marknaden är och hur marknaden försöker hitta en nivå.

Fundamentalt ser vi dock fortfarande att risken är på nedsidan och vad vi ser nu är sannolikt en korrektion. Vi tror att priset kommer att vända nedåt; dock sannolikt efter att ha fullföljt den korrektion vi nu ser. Också tekniskt är risken fortsatt på nedsidan och vi ligger därför kvar i vår position, som från initiering till stängning i fredags har sett en prisrörelse som var ungefär plus minus noll – dock med en del volatilitet.

TREND

  • Fortsatt är risken på nedsidan – produktionsneddragningar ännu ej materialiserade. Kommer ta tid att se effekter
  • Även tekniskt ser vi att risken är kvar på nedsidan
  • Vi tror att priset på koppar kommer att röra sig nedåt, men efter att ha fullföljt rekylen uppåt.

REKOMMENDATION

  • BEAR KOPPAR X1 S

EL

El, kvartalskontraktet Q1 2016, EUR/MWhVi har sedan en månad tillbaka följt kvartalskontraktet kv1 2016, som historiskt ofta är det kvartal med högst spotpris – leverans – men lite har märkts i prissättningen. Kolpriset har fortsatt att trenda nedåt, det är fortsatt ett överskott i den hydrologiska balansen och det har därför varit svårt att identifiera en fundamental trigger som kan pressa elpriset kraftigt och bestående åt endera hållet.

Nu har vi dock efter helgen sett en i sammanhanget relativt stor rörelse mot högre pris på nordisk el då nya väderleksrapporter med torrare väder nått marknaden. Samtidigt har elpriset fått visst stöd av priset på utsläppsrätter som senaste dagarna har tickat upp till något högre nivåer. Skifte till kallare och torrare prognoser är det vi tror har störst potential att lyfta nordiska elpriser. Prognoserna är osäkra varför det är svårt att entydigt rekommendera köp baserat uteslutande på nuvarande väderprognos. Ändå är sannolikheten betydligt större nu än tidigare för fortsatt prisuppgång.

Även om det alltså för tillfället går skummande vågor på det energipolitiska havet är det alltså vädret som i det korta perspektivet har störst påverkan på elpriset. Förvisso ger fundamentala faktorer, vilka vi diskuterar ovan, påverkan på priset, men inte ens att energiministern härom veckan i en intervju öppnade för att effektskatten på kärnkraft är uppe för förhandling, efter att den nyligen höjts, gav något avtryck på elpriset.

TREND

  • Elpriset har fått visst stöd av fundamentala faktorer senaste dagarna
  • Rapporter om torrare väderlek störst påverkan just nu på priset

AKTUELLA REKOMMENDATIONER

Rekommenderade investeringar i råvaror

[box]SEB Veckobrev Veckans råvarukommentar är producerat av SEB:s Commodities Sales desk och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

KÄLLOR

Bloomberg, Reuters, SEB

VILLKOR

För varje enskilt certifikat/mini future finns Slutliga Villkor som anger de fullständiga villkoren. Slutliga Villkor finns tillgängligt på kurssidan för respektive certifikat/mini future på www.seb.se, Börs & finans, fliken Strukturerade placeringar.

RISKER

En sammanfattning av de risker som är förknippade med Börshandlade certifikat generellt finns i Produktbroschyren för respektive certifikat eller mini future som är tillgängligt på seb.se/cert respektive seb.se/mini. För en fullständig bild av riskerna behöver du ta del av SEB:s offentliggjorda Grundprospekt för Certifikat- och Warrantprogram som är publicerat på www.seb.se/cert respektive seb.se/mini.

DISCLAIMER

Detta marknadsföringsmaterial, framtaget av SEB:s Commodities Sales desk, har upprättats enbart i informationssyfte.

Även om innehållet är baserat på källor som SEB bedömt som tillförlitliga ansvarar SEB inte för fel eller brister i informationen. Den utgör inte oberoende, objektiv investeringsanalys och skyddas därför inte av de bestämmelser som SEB har infört för att förebygga potentiella intressekonflikter. Yttranden från SEB:s Commodities Sales desk kan vara oförenliga med tidigare publicerat material från SEB, då den senare hänvisas uppmanas du att läsa den fullständiga rapporten innan någon åtgärd vidtas.

Dokumentationen utgör inte någon investeringsrådgivning och tillhandahålls till dig utan hänsyn till dina investeringsmål. Du uppmanas att självständigt bedöma och komplettera uppgifterna i denna dokumentation och att basera dina investeringsbeslut på material som bedöms erforderligt. Alla framåtblickande uttalanden, åsikter och förväntningar är föremål för risker, osäkerheter och andra faktorer och kan orsaka att det faktiska resultatet avviker väsentligt från det förväntade. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida resultat. Detta dokument utgör inte ett erbjudande att teckna några värdepapper eller andra finansiella instrument. SEB svarar inte för förlust eller skada – direkt eller indirekt, eller av vad slag det vara må – som kan uppkomma till följd av användandet av detta material eller dess innehåll.

Observera att det kan förekomma att SEB, dess ledamöter, dess anställda eller dess moder- och/eller dotterbolag vid olika tillfällen innehar, har innehaft eller kommer att inneha aktier, positioner, rådgivningsuppdrag i samband med corporate finance-transaktioner, investment- eller merchantbanking-uppdrag och/eller lån i de bolag/finansiella instrument som nämns i materialet.

Materialet är avsett för mottagaren, all spridning, distribuering mångfaldigande eller annan användning av detta meddelande får inte ske utan SEB:s medgivande. Materialet riktar sig inte till personer vars medverkan kräver ytterligare prospekt, registrerings- eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Det åligger var och en att iaktta sådana restriktioner. Materialet får inte distribueras i eller till land där distribution kräver ovan nämnda åtgärder eller strider mot reglering i sådant land. Materialet riktar sig således inte till fysiska eller juridiska personer hemmahörande i USA eller i något annat land där publicering eller tillhandahållande av materialet är förbjudet eller strider mot tillämpliga bestämmelser i landet.

Oaktat detta får SEB tillåta omfördelning av materialet till utvald tredje part i enlighet med gällande avtal. Materialet får inte spridas till fysiska eller juridiska personer som är medborgare eller har hemvist i ett land där sådan spridning är otillåten enligt tillämplig lag eller annan bestämmelse.

Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) är ett publikt aktiebolag och står under tillsyn av Finansinspektionen samt de lokala finansiella tillsynsmyndigheter i varje jurisdiktionen där SEB har filial eller dotterbolag.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Also OPEC+ wants to get compensation for inflation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude has fallen USD 3/b since the peak of Iran-Israel concerns last week. Still lots of talk about significant Mid-East risk premium in the current oil price. But OPEC+ is in no way anywhere close to loosing control of the oil market. Thus what will really matter is what OPEC+ decides to do in June with respect to production in Q3-24 and the market knows this very well. Saudi Arabia’s social cost-break-even is estimated at USD 100/b today. Also Saudi Arabia’s purse is hurt by 21% US inflation since Jan 2020. Saudi needs more money to make ends meet. Why shouldn’t they get a higher nominal pay as everyone else. Saudi will ask for it

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent is down USD 3/b vs. last week as the immediate risk for Iran-Israel has faded. But risk is far from over says experts. The Brent crude oil price has fallen 3% to now USD 87.3/b since it became clear that Israel was willing to restrain itself with only a muted counter attack versus Israel while Iran at the same time totally played down the counterattack by Israel. The hope now is of course that that was the end of it. The real fear has now receded for the scenario where Israeli and Iranian exchanges of rockets and drones would escalate to a point where also the US is dragged into it with Mid East oil supply being hurt in the end. Not everyone are as optimistic. Professor Meir Javedanfar who teaches Iranian-Israeli studies in Israel instead judges that ”this is just the beginning” and that they sooner or later will confront each other again according to NYT. While the the tension between Iran and Israel has faded significantly, the pain and anger spiraling out of destruction of Gaza will however close to guarantee that bombs and military strifes will take place left, right and center in the Middle East going forward.

Also OPEC+ wants to get paid. At the start of 2020 the 20 year inflation adjusted average Brent crude price stood at USD 76.6/b. If we keep the averaging period fixed and move forward till today that inflation adjusted average has risen to USD 92.5/b. So when OPEC looks in its purse and income stream it today needs a 21% higher oil price than in January 2020 in order to make ends meet and OPEC(+) is working hard to get it.

Much talk about Mid-East risk premium of USD 5-10-25/b. But OPEC+ is in control so why does it matter. There is much talk these days that there is a significant risk premium in Brent crude these days and that it could evaporate if the erratic state of the Middle East as well as Ukraine/Russia settles down. With the latest gains in US oil inventories one could maybe argue that there is a USD 5/b risk premium versus total US commercial crude and product inventories in the Brent crude oil price today. But what really matters for the oil price is what OPEC+ decides to do in June with respect to Q3-24 production. We are in no doubt that the group will steer this market to where they want it also in Q3-24. If there is a little bit too much oil in the market versus demand then they will trim supply accordingly.

Also OPEC+ wants to make ends meet. The 20-year real average Brent price from 2000 to 2019 stood at USD 76.6/b in Jan 2020. That same averaging period is today at USD 92.5/b in today’s money value. OPEC+ needs a higher nominal price to make ends meet and they will work hard to get it.

Price of brent crude
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks. A bit above the regression line. Maybe USD 5/b risk premium. But type of inventories matter. Latest big gains were in Propane and Other oils and not so much in crude and products

Inflation adjusted Brent crude price versus total US commercial crude and product stocks.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils

Total US commercial crude and product stocks usually rise by 4-5 m b per week this time of year. Gains have been very strong lately, but mostly in Propane and Other oils
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Last week’s US inventory data. Big rise of 10 m b in commercial inventories. What really stands out is the big gains in Propane and Other oils

US inventory data
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change. 

Take actual changes minus normal seasonal changes we find that US commercial crude and regular products like diesel, gasoline, jet and bunker oil actually fell 3 m b versus normal change.
Source:  SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Historically positive Nat gas to EUA correlation will likely switch to negative in 2026/27 onward

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Historically there has been a strong, positive correlation between EUAs and nat gas prices. That correlation is still fully intact and possibly even stronger than ever as traders increasingly takes this correlation as a given with possible amplification through trading action.

The correlation broke down in 2022 as nat gas prices went ballistic but overall the relationship has been very strong for quite a few years.

The correlation between nat gas and EUAs should be positive as long as there is a dynamical mix of coal and gas in EU power sector and the EUA market is neither too tight nor too weak:

Nat gas price UP  => ”you go black” by using more coal => higher emissions => EUA price UP

But in the future we’ll go beyond the dynamically capacity to flex between nat gas and coal. As the EUA price moves yet higher along with a tightening carbon market the dynamical coal to gas flex will max out. The EUA price will then trade significantly above where this flex technically will occur. There will still be quite a few coal fired power plants running since they are needed for grid stability and supply amid constrained local grids.

As it looks now we still have such overall coal to gas flex in 2024 and partially in 2025, but come 2026 it could be all maxed out. At least if we look at implied pricing on the forward curves where the forward EUA price for 2026 and 2027 are trading way above technical coal to gas differentials. The current forward pricing implications matches well with what we theoretically expect to see as the EUA market gets tighter and marginal abatement moves from the power sector to the industrial sector. The EUA price should then trade up and way above the technical coal to gas differentials. That is also what we see in current forward prices for 2026 and 2027.

The correlation between nat gas and EUAs should then (2026/27 onward) switch from positive to negative. What is left of coal in the power mix will then no longer be dynamically involved versus nat gas and EUAs. The overall power price will then be ruled by EUA prices, nat gas prices and renewable penetration. There will be pockets with high cost power in the geographical points where there are no other alternatives than coal.

The EUA price is an added cost of energy as long as we consume fossil energy. Thus both today and in future years we’ll have the following as long as we consume fossil energy:

EUA price UP => Pain for consumers of energy => lower energy consumption, faster implementation of energy efficiency and renewable energy  => lower emissions 

The whole idea with the EUA price is after all that emissions goes down when the EUA price goes up. Either due to reduced energy consumption directly, accelerated energy efficiency measures or faster switch to renewable energy etc.

Let’s say that the coal to gas flex is maxed out with an EUA price way above the technical coal to gas differentials in 2026/27 and later. If the nat gas price then goes up it will no longer be an option to ”go black” and use more coal as the distance to that is too far away price vise due to a tight carbon market and a high EUA price. We’ll then instead have that:

Nat gas higher => higher energy costs with pain for consumers => weaker nat gas / energy demand & stronger drive for energy efficiency implementation & stronger drive for more non-fossil energy => lower emissions => EUA price lower 

And if nat gas prices goes down it will give an incentive to consume more nat gas and thus emit more CO2:

Cheaper nat gas => Cheaper energy costs altogether, higher energy and nat gas consumption, less energy efficiency implementations in the broader economy => emissions either goes up or falls slower than before => EUA price UP 

Historical and current positive correlation between nat gas and EUA prices should thus not at all be taken for granted for ever and we do expect this correlation to switch to negative some time in 2026/27.

In the UK there is hardly any coal left at all in the power mix. There is thus no option to ”go black” and burn more coal if the nat gas price goes up. A higher nat gas price will instead inflict pain on consumers of energy and lead to lower energy consumption, lower nat gas consumption and lower emissions on the margin. There is still some positive correlation left between nat gas and UKAs but it is very weak and it could relate to correlations between power prices in the UK and the continent as well as some correlations between UKAs and EUAs.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices, 250dma correlation.

Correlation of daily changes in front month EUA prices and front-year TTF nat gas prices
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023

EUA price vs front-year TTF nat gas price since March 2023
Source: SEB graph, Blbrg data

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.

Front-month EUA price vs regression function of EUA price vs. nat gas derived from data from Apr to Nov last year.
Source: SEB graph and calculation

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.

The EUA price vs the UKA price. Correlations previously, but not much any more.
Source: SEB graph, Blbrg data

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.

Forward German power prices versus clean cost of coal and clean cost of gas power. Coal is totally priced out vs power and nat gas on a forward 2026/27 basis.
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward price of EUAs versus technical level where dynamical coal to gas flex typically takes place. EUA price for 2026/27 is at a level where there is no longer any price dynamical interaction or flex between coal and nat gas. The EUA price should/could then start to be negatively correlated to nat gas.

Forward price of EUAs versus technical level
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Forward EAU price vs. BNEF base model run (look for new update will come in late April), SEB’s EUA price forecast.

Forward EAU price vs. BNEF base model run
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

Fear that retaliations will escalate but hopes that they are fading in magnitude

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude spikes to USD 90.75/b before falling back as Iran plays it down. Brent crude fell sharply on Wednesday following fairly bearish US oil inventory data and yesterday it fell all the way to USD 86.09/b before a close of USD 87.11/b. Quite close to where Brent traded before the 1 April attack. This morning Brent spiked back up to USD 90.75/b (+4%) on news of Israeli retaliatory attack on Iran. Since then it has quickly fallen back to USD 88.2/b, up only 1.3% vs. ydy close.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

The fear is that we are on an escalating tit-for-tat retaliatory path. Following explosions in Iran this morning the immediate fear was that we now are on a tit-for-tat escalating retaliatory path which in the could end up in an uncontrollable war where the US unwillingly is pulled into an armed conflict with Iran. Iran has however largely diffused this fear as it has played down the whole thing thus signalling that the risk for yet another leg higher in retaliatory strikes from Iran towards Israel appears low.

The hope is that the retaliatory strikes will be fading in magnitude and then fizzle out. What we can hope for is that the current tit-for-tat retaliatory strikes are fading in magnitude rather than rising in magnitude. Yes, Iran may retaliate to what Israel did this morning, but the hope if it does is that it is of fading magnitude rather than escalating magnitude.

Israel is playing with ”US house money”. What is very clear is that neither the US nor Iran want to end up in an armed conflict with each other. The US concern is that it involuntary is dragged backwards into such a conflict if Israel cannot control itself. As one US official put it: ”Israel is playing with (US) house money”. One can only imagine how US diplomatic phone lines currently are running red-hot with frenetic diplomatic efforts to try to defuse the situation.

It will likely go well as neither the US nor Iran wants to end up in a military conflict with each other. The underlying position is that both the US and Iran seems to detest the though of getting involved in a direct military conflict with each other and that the US is doing its utmost to hold back Israel. This is probably going a long way to convince the market that this situation is not going to fully blow up.

The oil market is nonetheless concerned as there is too much oil supply at stake. The oil market is however still naturally concerned and uncomfortable about the whole situation as there is so much oil supply at stake if the situation actually did blow up. Reports of traders buying far out of the money call options is a witness of that.

Fortsätt läsa

Populära