Följ oss

Nyheter

Intresset för handel med griskött ökar i Brasilien

Publicerat

den

Gris i naturen

Gris i BrasilienPå spotmarknaden för gris i Brasilien har priset sedan början av maj börjat öka. I den sydliga delstaten Rio Grande do Sul har priset nått R 2,59 (1,25 USD per kg levande vikt), från R 2,29 exakt en månad sedan. Detta motsvarar en ökning med 13 procent på en månad

Som alltid är det svårt att särskilja de relevanta faktorer som har orsakat denna ökning. Det beror förvisso inte på högre exportvolymer.

Enligt ABIPECS, sammanslutningen av fläskexportföretag, sjönk exporten under april 2013 med 25 procent jämfört med året innan. Under april 2013 uppgick Brasiliens fläskexport till en bruttovolym om 35 618 ton.

Under de första fyra månaderna 2013 uppgick Brasiliens export 156 035 ton, en minskning med nio procent jämfört med 2012. Den totala exporten för 2012 var 565 775 ton, den lägsta volymen sedan 2003. Under rekordåret 2005 exporterade Brasilien 761 000 ton fläskkött, men har sedan dess aldrig varit i närheten av dessa volymer.

Politik kan styra priset på fläskkött

Restriktionerna på export till Ukraina är ett av de skäl som ABIPECS anser ligga bakom den dåliga exporten i april 2013. De brasilianska producenterna är emellertid vana att höra att en viss marknad har stängt, för att sedan upptäcka att den öppnar igen nästa vecka och sedan stänger igen. Orsakerna brukar variera, men i allmänhet rör det sig om protektionism.

Vissa producenter är emellertid mer skeptiska. Brasilien har sedan 2002 då Lula valdes till president styrts av en regering från arbetarpartiet. Efter att Lula omvaldes 2006 lyckades han använda sin popularitet till att hjälpa en okänd medarbetare, Dilma Rousseff, att vinna i valet 2010. Det massiva stödet för arbetarpartiet har köpts, en skandal som har lett till att mer än 30 viktiga politiska figurer dömts av landets Högsta domstol.

Inför presidentvalet 2014 är Brasiliens arbetarparti fast beslutet att stanna vid makten. Billig mat på arbetarnas bord förefaller att vara ett säkert sätt att försäkra sig om väljarnas stöd. Om exporten av fläskkött är låg kan landets produktion istället säljas på den inhemska marknaden till låga priser. Skeptikerna bland landets grisuppfödare ifrågasätter hur mycket arbete brasilianska diplomater egentligen gör när de förhandlar handelsrestriktioner för export av griskött. Om dessa förhandlingar misslyckas kommer det att gynna Brasiliens arbetarparti. Det kan även komma att störa utbudet på den globala marknaden vilket kan resultera i att vi får se hur priserna stiger på denna råvara.

Priserna på majs och sojamjöl har stigit något under den senaste månaden, men inte lika mycket som grispriserna vilket gör att de negativa marginalerna för Brasiliens fläskproducenter har minskat betydligt. Vissa hävdar att de endast får pengarna tillbaka.

Nyheter

Bixias vinterprognos – Låga elpriser, men inte hela tiden

Publicerat

den

En förväntat mild vinter väntas hålla elkonsumtionen och därmed elpriserna nere. Dock kan enstaka kalla veckor pressa upp priserna, i synnerhet om kylan kombineras med låg vindkraftsproduktion. Det visar elbolaget Bixias prognos för vintern 2024-2025.

Efter en mild september följde även oktober samma mönster, vilket ledde till ett fortsatt lågt genomsnittligt systempris på 27 öre/kWh. Även vintern förväntas bli mild vilket siar om låga elpriser. Dock finns risk för tillfälliga prishöjningar eftersom omställningen till förnybar energi gjort Europa mer beroende av vädret för sin elproduktion.

– Vi har en kontrollerad marknad med ett generellt överskott i energibalansen så vi förväntar oss överlag låga elpriser i vinter. Men den snabba omställningen till förnybar energi, där bland annat Tyskland stängt flera kärnkrafts- och kolkraftverk de senaste åren, gör att en vecka med sträng kyla och svag vindkraftsproduktion kan leda till tillfälliga men kraftiga prishöjningar, precis som vi såg exempel på för ett par veckor sedan säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia

I Sverige kommer fortfarande en stor del av elproduktionen från kärnkraft, men när det blåser lite och blir kallt i Europa påverkas även vi eftersom vi är tätt sammankopplade med den europeiska marknaden.

– Om elpriset i Europa stiger och vi har ett överskott kommer vi per automatik exportera vår billiga el vilket gör att våra elpriser ökar. Och om motsatsen sker, att vi inte har tillräckligt med el för att täcka våra behov vid en köldknäpp och behöver importera får vi automatiskt i princip samma pris som övriga länder förklarar Johan Sigvardsson.

Så väntas elpriset bli i december 2024 och januari och februari 2025 (föregående års utfall inom parentes).

DecemberJanuariFebruari
Systempris65 öre/kWh (81 öre, förra årets pris)67 öre/kWh (76 öre, förra årets pris)71 öre/kWh (57 öre, förra årets pris)
SE140 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE240 öre/kWh (73 öre)39 öre/kWh (61 öre)43 öre/kWh (45 öre)
SE377 öre/kWh (79 öre)78 öre/kWh (80 öre)76 öre/kWh (50 öre)
SE482 öre/kWh (80 öre)79 öre/kWh (84 öre)83 öre/kWh (55 öre)
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina ska införa exportkontroller på flera kritiska mineraler

Publicerat

den

Kinesisk flagga

Kina ska införa exportkontroller på kritiska mineraler som volfram, grafit, magnesium och aluminiumlegeringar vilket analytiker ser som en manöver inför att Donald Trump tillträder som president i USA och då förväntas införa nya begränsningar för vad som kan exporteras till Kina.

Kina kontrollerar mer än 80 procent av världens volfram-utbud och 90 procent av magnesium-produktionen enligt en uppskattning, råvaror som är avgörande för att producera saker inom bland annat försvarsteknik, vapen, flygplansutrustning och rymdfarkoster.

USA, och för den delen västvärlden i största allmänhet, har arbetat för att koppla fort Kina från försörningskedjorna, både vad gäller produktion av själva råvarorna och processandet till mer förädlade produkter. Men det har hittills inte skett någon stor förändring. Det är inte helt oväntat, det tar tid att bygga upp både ny produktion och förädling.

En viss förändring har ändå skett i världen, även inom EU och Sverige. Här i Sverige har alltid inställning varit att vi ska använda alla mineraler, men de ska inte produceras i Sverige. Där har man nu kunnat se förändring vad gäller synen på gruvor i Sverige. Det finns också en stor satsning inom EU i stort att unionen ska bli mer självförsörjande.

Det kan även vara värt att påminna om att Kina sedan flera år tillbaka har ett exportförbud gällande grafit till Sverige.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guldpriset kommer stå i 3000 USD i slutet av 2025

Publicerat

den

Goldman Sachs upprepar sin prognos för guldpriset, uppgången kommer att fortsätta och priset vara 3000 USD per uns i december 2025.

”Go for gold” skriver banken i en uppdatering. Den strukturella drivkraften för guld är högre efterfrågan från centralbanker, samtidigt som ett cykliskt lyft kan komma från flöden inom ETF-fonder när den amerikanska centralbanken sänker räntorna. På toppen av det kommer spänningar inom handelsrelationer vilket kan leda till spekulativa köp av guld, liksom det eviga ämnet om hållbarheten för den amerikanska statsbudgeten vilket kan göra att ägare av amerikanska statspapper kan gå över till guld.

Guldpriset har haft en mycket stark utveckling de senaste fem åren. Pris i USD per uns.
Guldpriset det senaste året har utvecklats starkt, men har kommit ner något från sin topp de senaste veckorna. Pris i USD per uns.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära