Connect with us

Nyheter

Nouriel Roubini har fel om guldpriset

Published

on

Fysiskt guld - Pris

Nouriel Roubini är ekonomen som förutsåg kollapsen av den amerikanska fastighetsmarknaden 2008 och finanskrisen. Han argumenterade nyligen för att guldpriset kommer att sjunka till under 1000 USD per uns år 2015.

James Rickards, författare till boken ”Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis”, går här igenom varför Roubini har fel om guldet, argument för argument, inklusive den 6-punktsanalys om varför guldpriset kommer att sjunka. Det kan även tilläggas att Roubini var väldigt negativ till guld år 2009, varefter guldpriset rusade i höjden.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

2 Comments

2 Comments

 1. Magnus

  8 juni, 2013 at 14:41

  Det är tråkigt att flera personer som gjort sådana enormt framgångsrika analyser inte kan låta bli att ha en åsikt om allt efteråt. Samma sak med John Paulson.

 2. Lars

  16 juni, 2013 at 04:59

  Roubini intervjuades bland annat av Blomberg november 2009 när guldet hade ett marknadspris på strax över 1000 USD/oz. När han fick frågan vad han trodde om Jim Rogers förutsägelse att guldet kunde nå 2000 USD/oz svarade han ”not a chance” följt av “Rodgers 2000 USD gold is nonsense, maybe it will reach 1100 or so, but 1500 USD/oz or 2000 USD/oz is nonsense”.

  Guldet nådde mer än 1900 USD/oz!

  Det som är mest förvånande är att hans en försöker med förutsägelser, samtidigt som han själv avfärdat liknande gissningar i sin bok Black Swan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära