Följ oss

Nyheter

Intresset för handel med griskött ökar i Brasilien

Publicerat

den

Gris i naturen

Gris i BrasilienPå spotmarknaden för gris i Brasilien har priset sedan början av maj börjat öka. I den sydliga delstaten Rio Grande do Sul har priset nått R 2,59 (1,25 USD per kg levande vikt), från R 2,29 exakt en månad sedan. Detta motsvarar en ökning med 13 procent på en månad

Som alltid är det svårt att särskilja de relevanta faktorer som har orsakat denna ökning. Det beror förvisso inte på högre exportvolymer.

Enligt ABIPECS, sammanslutningen av fläskexportföretag, sjönk exporten under april 2013 med 25 procent jämfört med året innan. Under april 2013 uppgick Brasiliens fläskexport till en bruttovolym om 35 618 ton.

Under de första fyra månaderna 2013 uppgick Brasiliens export 156 035 ton, en minskning med nio procent jämfört med 2012. Den totala exporten för 2012 var 565 775 ton, den lägsta volymen sedan 2003. Under rekordåret 2005 exporterade Brasilien 761 000 ton fläskkött, men har sedan dess aldrig varit i närheten av dessa volymer.

Politik kan styra priset på fläskkött

Restriktionerna på export till Ukraina är ett av de skäl som ABIPECS anser ligga bakom den dåliga exporten i april 2013. De brasilianska producenterna är emellertid vana att höra att en viss marknad har stängt, för att sedan upptäcka att den öppnar igen nästa vecka och sedan stänger igen. Orsakerna brukar variera, men i allmänhet rör det sig om protektionism.

Vissa producenter är emellertid mer skeptiska. Brasilien har sedan 2002 då Lula valdes till president styrts av en regering från arbetarpartiet. Efter att Lula omvaldes 2006 lyckades han använda sin popularitet till att hjälpa en okänd medarbetare, Dilma Rousseff, att vinna i valet 2010. Det massiva stödet för arbetarpartiet har köpts, en skandal som har lett till att mer än 30 viktiga politiska figurer dömts av landets Högsta domstol.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inför presidentvalet 2014 är Brasiliens arbetarparti fast beslutet att stanna vid makten. Billig mat på arbetarnas bord förefaller att vara ett säkert sätt att försäkra sig om väljarnas stöd. Om exporten av fläskkött är låg kan landets produktion istället säljas på den inhemska marknaden till låga priser. Skeptikerna bland landets grisuppfödare ifrågasätter hur mycket arbete brasilianska diplomater egentligen gör när de förhandlar handelsrestriktioner för export av griskött. Om dessa förhandlingar misslyckas kommer det att gynna Brasiliens arbetarparti. Det kan även komma att störa utbudet på den globala marknaden vilket kan resultera i att vi får se hur priserna stiger på denna råvara.

Priserna på majs och sojamjöl har stigit något under den senaste månaden, men inte lika mycket som grispriserna vilket gör att de negativa marginalerna för Brasiliens fläskproducenter har minskat betydligt. Vissa hävdar att de endast får pengarna tillbaka.

Nyheter

Bidragen till sol- och vindenergi skenar i höjden, Tyska staten drar i nödbromsen

Publicerat

den

Bidragspengar regnar över vindkraft och solceller

Tyska staten garanterar ett minimipris för elektricitet producerad av vind- och solkraftverk. Bidragen har skenat i höjden och förväntas i år uppgå till 20 miljarder euro, det är dubbelt så mycket som prognosen som gjordes så sent som i oktober förra året. Nu drar staten i nödbromsen.

Från och med januari kommer medelstora och stora producenter av elektricitet från förnybara källor inte längre att få bidrag när elpriset är negativt.

Det är uppenbart en väldigt nischad nödbroms som staten drar i, så bidragen kommer att fortsätta att flöda på enorma nivåer. Men en av de mest extremt destruktiva formerna av bidrag rundas nu i alla fall av.

En konsekvens av detta borde kunna vara att elproducenter blir piggare på att installera stora mängder batterier. Det är i alla fall en kalkyl som nu blir relativt sett bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vad den brasilianska realens svaghet betyder för råvarumarknaden

Publicerat

den

Brasiliens välkända stad

Den brasilianska realen (BRL) har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Detta följer på oro över regeringens utgiftsplaner. Den brasilianska realens svaghet kan tynga jordbruksråvaror.

Brasilien föder en allt större del av världen

Latinamerikas största ekonomi är en av världens största exportörer av socker, majs, sojabönor, apelsinjuice, nötkött och kaffe. Landet är även en stor producent av jordnötter, och har också utvecklat en stam av tropiskt vete.

Brasiliens leveranser av dessa livsmedel färdas över hela världen, med särskilt starka flöden till Östasien. Brasiliens jordbrukstransporter betyder att den brasilianska realen är en viktig faktor som har en stor påverkan på råvaruterminspriserna. Detta är särskilt fallet för socker i år, där Brasilien kommer att leverera 75 procent av världens råsocker 2024.

Realen har fallit med tolv procent

Den brasilianska realen har varit en av världens sämst presterande valutor 2024. Vid början av året var växelkursen på den amerikanska dollarn på 4,85 och den har sedan deprecierats med 12 procent för att nå 5,43 i skrivande stund.

Denna prissvaghet ser ut som en förändring i karaktär för realens beteende. Efter ett decennium av svaghet på 2010-talet, som kulminerade i en devalvering från 1,5 BRL mot USD till 6, har realen ägnat 2020-talet åt att handlas i sidled nära 5 till USD, en period av relativt lugn och stabilitet. Men detta ser ut som att förändras, och det är möjligt att BRL återvänder till 6 mot USD under de kommande månaderna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Inom Brasilien finns det en ökande oro över regeringens avsikt att spendera tungt. Ekonomer påpekar att de statliga utgifterna ligger kvar på pandeminivåer. De senaste ändringarna av det federala skattelättnadssystemet, som drabbar jordbrukssektorn hårt, har ökat oron, liksom Roberto Campos Netos kommande avgång från centralbanken i december. Han kommer sannolikt att ersättas av någon som är mer mottaglig för regeringens skatte- och utgiftspolitik, snarare än att försöka minska skulden. Detta kan avskräcka investeringar i Brasilien.

En svagare real skulle göra brasilianska jordbruksråvaror billigare i USD när de säljs till resten av världen. Detta innebär att brasilianska producenter kan säkra sina produkter till lägre nivåer i USD; deras produktionskostnad i dollar kommer också att vara lägre. Detta har potential att tynga råvaror där Brasilien är en stor leverantör, som till exempel socker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Guld når sin högsta prisnivå någonsin

Publicerat

den

Priset på guld nådde idag sin högsta nominella nivå någonsin i USD och passerade där med det tidigare rekordet som sattes i slutet av maj. Spotpriset på guld är nu 2468,68 USD och väljer man att titta på frontmånadsterminen så ligger priset på 2473,60 USD.

Prisuppgången kommer efter inflationen i USA saktar ner vilket leder till förväntningar om att centralbanken ska sänka räntan, vilket brukar gynna guld.

Sedan kan man även läsa in alla möjliga vinklar kring Donald Trump. Man kan tänka sig att ekonomin sätter fart vilket skulle gynna alla tillgångar. Man kan även tänka sig att han genomför vad han sagt vilket skulle öka på inflationen. Sedan finns även vinkeln att Trump vill sänka värdet på dollarn, vilket då skulle öka guldpriset i dollar, vilket dock för en svensk investerare är något av ett nollsummespel.

Något som är värt att följa upp är statistiken för hur ETF-investerare agerar. Det här året har hittills varit konstigt då ETF-investerare sålt guld samtidigt som guldpriset gått upp, något som inte brukar hända. Skulle ETF-investerarna vara tillbaka så skulle det vara en stor vändning.

Graf över guldpriset
Graf över spotpriset på guld i USD.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära