Följ oss

Nyheter

Indonesien intervenerar på rismarknaden

Publicerat

den

I syfte att stabilisera priserna fortsätter Indonesien att intervenera på rismarknaden. Den indonesiska regeringen fortsätter att stabilisera priset på ris och andra typer av spannmål. Budi Waseo, chef för det statsägda logistikföretaget Bulog, sade att operationer har satts in för att kunna sälja denna stapelvara till under marknadspris i hela Indonesien.

Bulog har på uppdrag av den indonesiska regeringen distribuerat mer än 225 000 ton ris under de senaste månaderna från landets reserver. I genomsnitt har landet fördelat mellan 1 000 och 2 000 ton ris per dag. Regeringen är också redo att distribuera mer ris (15 000 ton per dag) om priset stiger på grund av otillräckliga leveranser till marknaden, tillade Budi. Baserat på data från Bulog var rispriserna stabila under ramadan. I Indonesien kostade ett kilo ris 11 494 Rp (81 amerikanska cent) i maj medan priset i juni ligger på cirka 11 491 Rp.

Foto: Wutthichai Charoenburi

”Insatsen för att stabilisera priset på ris var en framgång eftersom det distribuerades samtidigt över hela Indonesien och stöddes av alla intressenter, särskilt de lokala myndigheterna, relevanta organ, livsmedelsuppdragskrafter och marknadsaktörer”, sa Budi i ett pressmeddelande.

Inte bara ris

Bortsett från ris har Bulog också distribuerat socker, matolja, vetemjöl och fryst buffelkött under marknadsoperationen, sade Budi och tillade att folk började köpa det frusna buffelköttet eftersom det var billigare än nötkött. Indonesien importerade buffelkött från Indien.

Han avslöjade att 2,2 miljoner ton ris lagrades i lager över hela landet och att det var tillgängligt för distribution när som helst, även under naturkatastrofer.

Indonesiens handelsdepartement har sedan september 2017 begränsat detaljhandelspriserna för de flesta typerna av ris. Avsikten är att ”upprätthålla stabilitet” för denna för Indonesien så viktiga råvara.

Nyheter

CopperCorp – prospektering av koppar och RRE i Tasmanien

Publicerat

den

Koppar i prover som CopperCorp tagit

CopperCorp, vars aktier är noterade på TSX Venture, äger två storskaliga områden i västra Tasmanien med stor potential för IOCG-mineralisering (järnoxid-koppar-guld), som är källan till några av världens största och mest framgångsrika gruvor. Företaget fokuserar på koppar, ett oumbärligt material vars efterfrågan växer i takt med den teknologiska och infrastrukturella utvecklingen.

Med en erfaren ledningsgrupp och en ansvarstagande prospekteringsstrategi är CopperCorp ett intressant företag, som backas av namnkunniga investerare. Australien är en av världens mest stabila och ansvarsfulla regioner för gruvdrift. Tasmanien är dessutom helt drivet av förnybar energi och saknar problem med vattenbrist.

Intervju med vd Stephen Swatton.

Fortsätt läsa

Nyheter

Europa är den dominerande köparen av olja från USA

Publicerat

den

Flödet av olja från USA tar nya vägar. Kinas import av olja från USA har halverats i år. Landet köper mer från Iran, Ryssland och Venezuela, samtidigt som efterfrågeökningen dämpast, både på grund av lägre ekonomisk aktivitet och på grund av att tunga lastbilstransporter rör sig från diesel till naturgas. Europa har samtidigt kraftigt minskat sina oljeköp från Ryssland och WTI-olja har sedan mitten av 2023 inkluderats i riktpriset för Brent-olja (dated brent). Slutresultatet är att Nederländerna, UK och Spanien alla är större köpare av olja från USA än Kina

Nederländerna194,4
Sydkorea165,5
UK111,8
Kanada102,3
Spanien87,3
Kina81,9
Frankrike81,3
Taiwan80,4
MBBL per land.
Fortsätt läsa

Nyheter

Kina har förbjudit exporten av gallium till USA, Neo Performance Materials är den enda producenten i Nordamerika

Publicerat

den

Gallium-visualisering

Kina stoppade nyligen exporten av gallium till USA. Förutom att stoppa direkt export till USA så förbjöd man även andra köpare från att sälja förädlade produkter vidare till USA. Marknaden för gallium är inte stor, men metallen är kritisk för olika typer av elektroniska produkter samt för produkter inom försvarsindustrin. Eftersom Kina står för 90 procent av produktionen av gallium så är det något av ett akut problem. Kina har under lång tid exporterat gallium till låga priser vilket har gjort att produktionen i andra delar av världen lagts ner. Västvärlden måste nu bygga upp nya försörjningskedjor för metallen.

Ett företag som kommit i fokus är Neo Performance Materials, vars aktie är noterad på Torontobörsen. Det är det enda företaget i Nordamerika som producerar gallium och man gör det genom återvinning. I en liten anläggning med 35 anställda strax utanför Toronto produceras gallium som sedan säljs till företag i USA.

”Tillväxten och framgången för industrier som den amerikanska halvledarindustrin kommer att vara beroende av att det finns tillgång till gallium”, säger VD Rahim Suleman till Bloomberg. ”Det finns inte många företag som gör det här utanför Kina.”

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära