Följ oss

Nyheter

Guldkursen får inte stiga för mycket säger börsen

Publicerat

den

Guldtacka som investering

CME Group, den koncern som driver bland annat råvarubörser i Chicago och i New York, har i dag en rad begränsningar för hur stora de dagliga prisfluktuationerna på många av råvarorna får vara. CME har emellertid inga prisbegränsningar för vare sig de ädelmetaller eller de basmetaller som handlas på företagets börser.

Nu är ledningen för CME bekymrade över investerarnas alltför stora riskaptit och en av de åtgärder som kan komma att vidtas är att införa prisbegränsningar för både ädelmetaller och basmetaller. Ännu så länge har inga nivåer för detta kommunicerats, men det kan ske inom kort eftersom ledningen för CME redan sett över prisbegränsningarna för spannmål och oljeväxter.

Variabla prisbegränsningar för spannmål

Från och med den 1 maj 2014 införde CME variabla prisbegränsningar för terminer på spannmål och oljeväxter på CBOT, Chicago Board of Trade, samtidigt som denna börs tog bort dem för optionerna på samma råvaror.

De råvaror som kommer att påverkas är bland annat

  • Majs
  • Sojabönor
  • Chicago Soft Red Winter (SRW) Wheat
  • KC Hard Red Winter (HRW) Wheat
  • Mini-sized Corn
  • Mini-sized Soybeans
  • Chicago SRW (vårvete)
  • KC HRW Mini-sized Wheat
  • Soybean Oil
  • Soybean Meal
  • Oats
  • Rough Rice

De nya prisbegränsningarna på terminer framgår i tabellen nedan, och kommer att kvarstå till den första handelsdagen i november 2014. Det kommer inte att finnas några begränsningar i pris på frontmånadskontraktet på eller efter den andra handelsdagen. Alla mini-sized-terminer på spannmål och oljeväxter kommer att ha samma dagliga prislimiter som motsvarande produkter av standardstorlek.

 Prisbegränsningar på råvaror

Nyheter

Hur USA blev världens största exportör av propan

Publicerat

den

Export av propan från USA

USA har på 15 år gått från nästan ingen export alls av propan till att bli störst i världen. Det är en utveckling som följer den explosiva produktionsökningen av naturgas och olja. Propan är en biprodukt från naturgasbearbetning och oljeraffinering. Genom tekniker som fracking och horisontell borrning ökade den amerikanska olje- och gasproduktionen kraftigt från omkring 2008, särskilt i Permian (Texas/New Mexico). Det ledde till en kraftig ökning av propanproduktionen.

Trots ökande produktion har efterfrågan inom USA varit relativt stillastående eller minskat. Det skapade ett överskott som drev på exporten.

Företag som Enterprise Products Partners byggde ut terminaler för att exportera propan, särskilt från Houston. Priserna på amerikansk propan är lägre än i exempelvis Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket gör den konkurrenskraftig globalt.

Kina är en av de största importörerna, särskilt för sin kemikalieindustri. Mexiko är också starkt beroende av amerikansk propan, medan Kanada främst exporterar till USA. USMCA-avtalet undantar Kanada och Mexiko från tullar.

Handelstullar, särskilt från Kina, har skapat oro men påverkar inte efterfrågan nämnvärt eftersom Kina fortfarande är beroende av amerikansk propan. Alternativ från Mellanöstern är dyrare.

Amerikanska företag bygger ut exportkapaciteten. Även om andra länder ökar sin produktion, förväntas USA behålla ledningen. Då inhemsk konsumtion är begränsad, måste överskottet säljas internationellt.

Fortsätt läsa

Nyheter

Utbudsunderskott och stigande industriell efterfrågan av silver på marknaden

Publicerat

den

Representation av silvertackor

I denna presentation ger Jochen Staiger en omfattande analys av silvermarknaden och belyser det pågående utbudsunderskottet, den stigande industriella efterfrågan och framväxande faktorer som försvarsutgifter och grön teknik. Han diskuterar trendernas inverkan på silverpriset och ger insikter om specifika gruvbolag och deras framtidsutsikter.

Fortsätt läsa

Nyheter

Inflationsjusterat är olja nu billigare än på mitten av 1980-talet

Publicerat

den

Graf över oljepriset, 25 år

Javier Blas uppmärksammar att oljepriset nu är det lägsta på fyra år när råvaran nu handlas kring 60 USD. Det innebär också att det är på samma nivå som för 20 år sedan. Men i all rimlighet bör man inflationsjustera priset och då är olja idag billigare än den var i mitten av 1980-talet.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära