Connect with us

Nyheter

Chicagobörsen tar upp kampen om handeln med metaller

Published

on

Lager för metaller

Lager för metallerChicagobörsens moderbolag, CME Group, har under det senaste året lanserat handel i ett flertal olika basmetaller, råvaror som av tradition har handlats på brittiska London Metal Exchange. Nu tar Chicagobörsen tar upp kampen om handeln med metaller efter att ha lanserat terminskontrakt på både zink och bly.

Nästa steg är att öka likviditeten och att öka nätverket av lagerföretag som är knutna till CMEs globala metallagringsnätverk. På senare år har CME, världens största terminsmarknadsoperatör, stadigt byggt upp sitt nätverk, ett drag som är tänkt att utmana London Metal Exchanges (LME) dominans. Det har under flera år varit kontroverser kring hur LME har hanterat sina lager, vilket gör att efterfrågan på konkurrerande alternativ finns.

CME förhandlar just nu med ett antal olika företag om att de skall ansluta sig som godkända lager för metaller såsom koppar, aluminium, zink och bly, för fysiskt leverans efter handel på CMEs börser.

CME är angelägna om att öka sitt nätverk av lagerföretag, Chicagobörsen vill ha fler lagringspunkter på fler platser över världen vilket kommer att underlätta råvaruhandeln för företag i Asien, USA och Europa. I dagsläget har CME endast 24 lagerföretag knutna till sig, varav de flesta finns i USA. Endast tre av dem finns i Europa och inga i Asien. Detta skall jämföras med LME som har ett nätverk om mer än 600 godkända lager på 37 platser världen över.

CMEs zinkkontrakt lanserades 2015 och tidigare i år följde CME upp med att lansera ett terminskontrakt på bly. Detta skedde efter det att många företag under flera år klagat på att de varit tvungna att vänta på leveranser under lång tid, ibland upp till två år för bland annat aluminium. Orsakerna till de långa leveranstiderna från LMEs lager beror på eftersläpningar. Dessa förseningar innebar feta vinster för lagerägare som kunnat inkassera hyra under tiden som långa köer byggts upp, men LME har infört en rad reformer under de senaste åren som har skurit ner väntetiderna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *