Kursrusning i kaffe efter skyfall

Kaffebönor i säckKaffemarknaden upplever just nu stora kurssvängningar när handlarna försöker bedöma omfattningen av de skador som vädret i Brasilien, världens största kaffeproducent, har orsakat. Kaffepriset stärktes av kraftiga regn som störde skörden av kaffebönor. Den oväntat höga nederbörden i maj fångade många blankare med byxorna nere. Det ser ut som även juni 2016 kommer bli en blöt månad i Brasilien. En för stor nederbörd skadar kaffebönorna och har en negativ effekt på den torkning av bönor som sker på gårdarna där kaffet odlas. De ihållande regnen har framförallt skadat Brasiliens arabica-skörd eftersom vått väder får bönorna att släppa från kaffebuskarna i förtid.

Påskyndar mognaden

Regnen har påskyndat mognaden av kaffebönorna, men hindrar också produktionen av värdefulla bönor som semi-washed arabicas. Kaffekooperativet i Mina Sul säger att de flesta framstegen i kaffeskörden görs under perioden juni till och med augusti, vilket gör att de pågående regnen kommer att paralysera årets kaffeskörd.

Oro över kaffeleveranser från Brasilien kan ha utlöst ett blankningsrally på terminsmarknaden, vilket tvingar stora baissehandlare att stänga positioner och köpa till allt högre kurser, något som adderar mer kraft till rallyt. Mer än 21 000 säckar har köpts under de senaste dagarna för att stänga blankade positioner enligt en uppgift från Agrimoney. Trots detta avråder den tyska storbanken Commerzbank sina kunder från att köpa kaffe.

Banken säger att även om de globala kaffelagren just nu befinner sig på en mycket låg nivå så ser det ändå ut som Brasiliens skörd av arabica-kaffe kommer att bli god, något som kommer att ha en positiv effekt på utbudssituationen. Det finns en rad olika åsikter om den kommande skördens storlek, men många marknadsbedömare tror att årets skörd kommer att bli den näst största kaffeskörden genom tiderna.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top