Connect with us

Nyheter

Frost och bekämpningsmedel pressar apelsinjuice till rekordnivåer

Published

on

Apelsiner från Florida - Odling utsatt för frostUnder början av vecka två så steg priset på frusen koncentrerad apelsinjuice, en av de minsta råvarorna av de mest omsatta, till nya rekordnivåer. Priset på frusen koncentrerad apelsinjuice, eller FCOJ som är akronymen som denna råvara handlas under, steg till sin högsta nivå på över trettio år, vilket fick en marknadsbedömare att kommentera läget med ”The Dukes are back”, vilket är en anspelning på den klassiska filmen ”Trading Places” i vilken Eddie Murphy utsätts för en komplott när de två delägarna Randolph och Mortimer Duke försöker ta kontroll över marknaden för frusen koncentrerad apelsinjuice. Filmen ledde sedan till en ny lag, The Eddie Murphy Rule, som behandlar insideraktiviteter på råvarumarknaden.

Orsaken till den kraftiga prisuppgången beror på att de amerikanska myndigheterna i form av USDA meddelat att det hittats spår av svampbekämpningsmedel i apelsinjuicekoncentrat från Brasilien. Brasilien är världens största producent av apelsiner, till och med större än Florida, och står för mer än 60 procent av världens skördar av apelsiner.

Att denna upptäckt kombinerades med att frost svepte in över Florida, har gjort att marknadsbedömarna nu är oroliga för att de nya prisnivåerna på råvarumarknaderna kan komma att leda till ökade priser i konsumentledet. Även om de amerikanska apelsinodlingarna uppges ha klarat sig bra så kan det finnas anledning att titta på handeln i frusen koncentrerad äppeljuice, ett substitut som nyligen har tagits upp till handel på Minneapolis Grain Exchange sedan det priset redan innan detta har stigit till sådana nivåer att många konsumenter funnit att de inte haft råd med denna frukostråvara.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *