Följ oss

Nyheter

Merchant’s Exchange, USAs äldsta råvarubörs

Publicerat

den

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörs

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörsÄven om råvarubörserna i Chicago brukar hävda att de är USAs äldsta råvarubörser så är det inte riktigt med sanningen överensstämmande, i alla fall inte enligt The Philadelphia Bourse som öppnade 1895 och vars verksamhet numera ingår i NASDAQ. De startade redan 1790 under namnet ”Board of Brokers”, vars verksamhet då var förlagd till Merchants Coffee House, det dåvarande namnet på City Tavern i hörnet Second och Walnut Street.

1831 grundade Stephen Girard, Philadelphia Merchant’s Exchange Company, som hade till syfte att bygga ett helt nytt hus för att samla ”Board of Brokers” och andra, liknande sammanslutningar under ett och samma tak. 1834 flyttade ”Board of Brokers” in till ”The Merchants Exchange Building i hörnet av 3rd och Dock Street efter det att en brand härjat kaffehuset.

1875 ändrade Board of Brokers sitt namn till Philadelphia Stock Exchange.

1890 kom George E. Bartol, en framgångsrik spannmåls- och råvaruhandlare tillbaka från en resa i Europa och inspirerad av de finansiella marknaderna på andra sidan Atlanten samlade han Philadephias mest inflytelserika köpmän och fick dem att tillsammans grunda stadens eget affärscentrum. Varje aktie såldes till en kurs om 1.000 USD och tillsammans med ett hypotekslån kunde The Philadelphia Bourse Corporation börja sin verksamhet under mottot “buy, sell, ship via Philadelphia”.

Philadelphia Bourse, även känd som Merchant Exchange, öppnade 1895 och byggnaden var på en och samma gång hemmet till en börs, en maritim börs, ett handelscentrum för spannmål och en utställningshall. Bland de övriga hyresgästerna fanns företag som Moore och McCormick Steamship Lines, American Telephone & Telegraph, och diverse spannmålsföretag och en rad exportagenter.

Kaiserman Company, Inc. köpte Philadelphia Bourse Building i 1979, då den döptes om till ”The Bourse” och anpassade byggnaden till ett detaljhandels- och kontorskomplex. Restaureringen som tog tre år att färdigställa gjordes till en kostnad om 20 miljoner dollar, tjugo gånger större än den ursprungliga byggkostnaden. I dag är byggnaden noterad som ett historiskt byggnadsminne i National Register of Historic Places.

Vad gäller verksamheten så offentliggjorde NASDAQ den 7 november 2007 ett ”slutgiltigt avtal” om att köpa PHLX för 652 miljoner USD. Affären slutfördes den 24 juli 2008 och PHLX är nu den tredje största optionsmarknaden i USA.

I dag listar PHLX 2.700 aktieoptioner, 15 indexoptioner och ett antal valutaoptioner. PHLX har en marknadsandel på mer än 21,4% i USA vad gäller optioner på börsnoterade aktier och ETF:er.

Nyheter

Sommarvädret styr elpriset i Sverige

Publicerat

den

Starkt lysande sol

Många verksamheter tar nu ett sommaruppehåll och ute värmer solen, det är gott om vatten och vinden blåser. Lägre efterfrågan på el och goda förutsättningar för kraftproduktionen höll ner elpriserna under juni.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool (utan påslag och exklusive moms) i elområde 1 och 2 (Norra Sverige) blev för juni 3,05 respektive 4,99 öre/kWh, vilket är rekordlågt och de lägsta på minst 25 år.

– Elpriset påverkas av en rad faktorer men vädret väger tyngst. På sommaren minskar efterfrågan på el och många verksamheter har ett uppehåll. Detta tillsammans med goda förutsättningar inom kraftproduktionen påverkar elpriset nedåt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.

Den hydrologiska balansen, måttet för att uppskatta hur mycket vatten som finns lagrat ovanför kraftstationerna, ligger över normal nivå, särskilt i norra Skandinavien. Tillgängligheten för kärnkraften i Norden är just nu 82 procent av installerad effekt.

– De goda nordiska produktionsförutsättningarna gör elpriserna mindre känsliga för förändringar i omvärlden, säger Jonas Stenbeck.

Priserna på olja och gas kan dock ändras snabbt med anledning av en turbulent omvärld. På kontinenten har efterfrågan på gas sjunkit och nytt solkraftsrekord för Tyskland sattes på midsommarafton med en produktion på 52,5 GW.

– Många av de goda elvanor vi skaffade oss under elpriskrisen verkar leva kvar och gör nytta även på sommaren. De svenska hushållens elförbrukning under 2024 var faktiskt den lägsta detta millenium, säger Jonas Stenbeck.

MedelspotprisJuni 2024Juni 2025
Elområde 1, Norra Sverige     24,04 öre/kWh    3,05 öre/kWh  
Elområde 2, Norra Mellansverige     24,04 öre/kWh    4,99 öre/kWh  
Elområde 3, Södra Mellansverige     27,27 öre/kWh    22,79 öre/kWh  
Elområde 4, Södra Sverige     62,70 öre/kWh    40,70 öre/kWh  
Medelspotpris är det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen. Priserna är exklusive moms, påslag och elcertifikat.
Fortsätt läsa

Nyheter

Samtal om flera delar av råvarumarknaden

Publicerat

den

Olika råvaror

Ett samtal som sammanfattar ett relativt stabilt halvår på råvarumarknaden trots volatilitet och geopolitiska spänningar som sannolikt fortsätter in i andra halvan av året. Vi bjuds även på kommentarer från Carlos Mera, Rabobanks analyschef för jordbrukssektorn och Kari Kangas, skogsanalytiker.

Fortsätt läsa

Nyheter

Jonas Lindvall är tillbaka med ett nytt oljebolag, Perthro, som ska börsnoteras

Publicerat

den

Jonas Lindvall, grundare och vd för Perthro AB

Jonas Lindvall, ett välkänt namn i den svenska olje- och gasindustrin, är tillbaka med ett nytt företag – Perthro AB – som nu förbereds för notering i Stockholm. Med över 35 års erfarenhet från bolag som Lundin Oil, Shell och Talisman Energy, och som medgrundare till energibolag som Tethys Oil och Maha Energy, är Lindvall redo att än en gång bygga ett bolag från grunden.

Tillsammans med Andres Modarelli har han startat Perthro med ambitionen att bli en långsiktigt hållbar och kostnadseffektiv producent inom upstream-sektorn – alltså själva oljeutvinningen. Deras timing är strategisk. Med ett inflationsjusterat oljepris som enligt Lindvall är lägre än på 1970-talet, men med fortsatt växande efterfrågan globalt, ser de stora möjligheter att förvärva tillgångar till attraktiva priser.

Perthro har redan säkrat bevisade oljereserver i Alberta, Kanada – en region med rik oljehistoria. Bolaget tittar även på ytterligare projekt i Oman och Brasilien, där Lindvall har tidigare erfarenhet. Enligt honom är marknadsförutsättningarna idealiska: världens efterfrågan på olja ökar, medan utbudet inte hänger med. Produktionen från befintliga oljefält minskar med cirka fem procent per år, samtidigt som de största oljebolagen har svårt att ersätta de reserver som produceras.

”Det här skapar en öppning för nya aktörer som kan agera snabbare, tänka långsiktigt och agera med kapitaldisciplin”, säger Lindvall.

Perthro vill fylla det växande gapet på marknaden – med fokus på hållbar tillväxt, hög avkastning och effektiv produktion. Med Lindvalls meritlista och branschkunskap hoppas bolaget nu kunna bli nästa svenska oljebolag att sätta avtryck på världskartan – och på börsen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära