Connect with us

Nyheter

Merchant’s Exchange, USAs äldsta råvarubörs

Published

on

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörs

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörsÄven om råvarubörserna i Chicago brukar hävda att de är USAs äldsta råvarubörser så är det inte riktigt med sanningen överensstämmande, i alla fall inte enligt The Philadelphia Bourse som öppnade 1895 och vars verksamhet numera ingår i NASDAQ. De startade redan 1790 under namnet ”Board of Brokers”, vars verksamhet då var förlagd till Merchants Coffee House, det dåvarande namnet på City Tavern i hörnet Second och Walnut Street.

1831 grundade Stephen Girard, Philadelphia Merchant’s Exchange Company, som hade till syfte att bygga ett helt nytt hus för att samla ”Board of Brokers” och andra, liknande sammanslutningar under ett och samma tak. 1834 flyttade ”Board of Brokers” in till ”The Merchants Exchange Building i hörnet av 3rd och Dock Street efter det att en brand härjat kaffehuset.

1875 ändrade Board of Brokers sitt namn till Philadelphia Stock Exchange.

1890 kom George E. Bartol, en framgångsrik spannmåls- och råvaruhandlare tillbaka från en resa i Europa och inspirerad av de finansiella marknaderna på andra sidan Atlanten samlade han Philadephias mest inflytelserika köpmän och fick dem att tillsammans grunda stadens eget affärscentrum. Varje aktie såldes till en kurs om 1.000 USD och tillsammans med ett hypotekslån kunde The Philadelphia Bourse Corporation börja sin verksamhet under mottot “buy, sell, ship via Philadelphia”.

Philadelphia Bourse, även känd som Merchant Exchange, öppnade 1895 och byggnaden var på en och samma gång hemmet till en börs, en maritim börs, ett handelscentrum för spannmål och en utställningshall. Bland de övriga hyresgästerna fanns företag som Moore och McCormick Steamship Lines, American Telephone & Telegraph, och diverse spannmålsföretag och en rad exportagenter.

Kaiserman Company, Inc. köpte Philadelphia Bourse Building i 1979, då den döptes om till ”The Bourse” och anpassade byggnaden till ett detaljhandels- och kontorskomplex. Restaureringen som tog tre år att färdigställa gjordes till en kostnad om 20 miljoner dollar, tjugo gånger större än den ursprungliga byggkostnaden. I dag är byggnaden noterad som ett historiskt byggnadsminne i National Register of Historic Places.

Advertisement
Tavex

Vad gäller verksamheten så offentliggjorde NASDAQ den 7 november 2007 ett ”slutgiltigt avtal” om att köpa PHLX för 652 miljoner USD. Affären slutfördes den 24 juli 2008 och PHLX är nu den tredje största optionsmarknaden i USA.

I dag listar PHLX 2.700 aktieoptioner, 15 indexoptioner och ett antal valutaoptioner. PHLX har en marknadsandel på mer än 21,4% i USA vad gäller optioner på börsnoterade aktier och ETF:er.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

1 Comment

1 Comment

  1. Persson

    28 juli, 2013 at 03:10

    Roligt att läsa om alla dessa råvarubörser och hur det har sett ut historiskt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära