Följ oss

Nyheter

Merchant’s Exchange, USAs äldsta råvarubörs

Publicerat

den

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörs

Philadelphia Bourse - Aktiebrev - USAs äldsta råvarubörsÄven om råvarubörserna i Chicago brukar hävda att de är USAs äldsta råvarubörser så är det inte riktigt med sanningen överensstämmande, i alla fall inte enligt The Philadelphia Bourse som öppnade 1895 och vars verksamhet numera ingår i NASDAQ. De startade redan 1790 under namnet ”Board of Brokers”, vars verksamhet då var förlagd till Merchants Coffee House, det dåvarande namnet på City Tavern i hörnet Second och Walnut Street.

1831 grundade Stephen Girard, Philadelphia Merchant’s Exchange Company, som hade till syfte att bygga ett helt nytt hus för att samla ”Board of Brokers” och andra, liknande sammanslutningar under ett och samma tak. 1834 flyttade ”Board of Brokers” in till ”The Merchants Exchange Building i hörnet av 3rd och Dock Street efter det att en brand härjat kaffehuset.

1875 ändrade Board of Brokers sitt namn till Philadelphia Stock Exchange.

1890 kom George E. Bartol, en framgångsrik spannmåls- och råvaruhandlare tillbaka från en resa i Europa och inspirerad av de finansiella marknaderna på andra sidan Atlanten samlade han Philadephias mest inflytelserika köpmän och fick dem att tillsammans grunda stadens eget affärscentrum. Varje aktie såldes till en kurs om 1.000 USD och tillsammans med ett hypotekslån kunde The Philadelphia Bourse Corporation börja sin verksamhet under mottot “buy, sell, ship via Philadelphia”.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Philadelphia Bourse, även känd som Merchant Exchange, öppnade 1895 och byggnaden var på en och samma gång hemmet till en börs, en maritim börs, ett handelscentrum för spannmål och en utställningshall. Bland de övriga hyresgästerna fanns företag som Moore och McCormick Steamship Lines, American Telephone & Telegraph, och diverse spannmålsföretag och en rad exportagenter.

Kaiserman Company, Inc. köpte Philadelphia Bourse Building i 1979, då den döptes om till ”The Bourse” och anpassade byggnaden till ett detaljhandels- och kontorskomplex. Restaureringen som tog tre år att färdigställa gjordes till en kostnad om 20 miljoner dollar, tjugo gånger större än den ursprungliga byggkostnaden. I dag är byggnaden noterad som ett historiskt byggnadsminne i National Register of Historic Places.

Vad gäller verksamheten så offentliggjorde NASDAQ den 7 november 2007 ett ”slutgiltigt avtal” om att köpa PHLX för 652 miljoner USD. Affären slutfördes den 24 juli 2008 och PHLX är nu den tredje största optionsmarknaden i USA.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

I dag listar PHLX 2.700 aktieoptioner, 15 indexoptioner och ett antal valutaoptioner. PHLX har en marknadsandel på mer än 21,4% i USA vad gäller optioner på börsnoterade aktier och ETF:er.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
1 kommentar

1 kommentar

  1. Persson

    28 juli, 2013 vid 03:10

    Roligt att läsa om alla dessa råvarubörser och hur det har sett ut historiskt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära