Nyheter

Merchant’s Exchange, USAs äldsta råvarubörs

Publicerat

den

Även om råvarubörserna i Chicago brukar hävda att de är USAs äldsta råvarubörser så är det inte riktigt med sanningen överensstämmande, i alla fall inte enligt The Philadelphia Bourse som öppnade 1895 och vars verksamhet numera ingår i NASDAQ. De startade redan 1790 under namnet ”Board of Brokers”, vars verksamhet då var förlagd till Merchants Coffee House, det dåvarande namnet på City Tavern i hörnet Second och Walnut Street.

1831 grundade Stephen Girard, Philadelphia Merchant’s Exchange Company, som hade till syfte att bygga ett helt nytt hus för att samla ”Board of Brokers” och andra, liknande sammanslutningar under ett och samma tak. 1834 flyttade ”Board of Brokers” in till ”The Merchants Exchange Building i hörnet av 3rd och Dock Street efter det att en brand härjat kaffehuset.

1875 ändrade Board of Brokers sitt namn till Philadelphia Stock Exchange.

1890 kom George E. Bartol, en framgångsrik spannmåls- och råvaruhandlare tillbaka från en resa i Europa och inspirerad av de finansiella marknaderna på andra sidan Atlanten samlade han Philadephias mest inflytelserika köpmän och fick dem att tillsammans grunda stadens eget affärscentrum. Varje aktie såldes till en kurs om 1.000 USD och tillsammans med ett hypotekslån kunde The Philadelphia Bourse Corporation börja sin verksamhet under mottot “buy, sell, ship via Philadelphia”.

Philadelphia Bourse, även känd som Merchant Exchange, öppnade 1895 och byggnaden var på en och samma gång hemmet till en börs, en maritim börs, ett handelscentrum för spannmål och en utställningshall. Bland de övriga hyresgästerna fanns företag som Moore och McCormick Steamship Lines, American Telephone & Telegraph, och diverse spannmålsföretag och en rad exportagenter.

Kaiserman Company, Inc. köpte Philadelphia Bourse Building i 1979, då den döptes om till ”The Bourse” och anpassade byggnaden till ett detaljhandels- och kontorskomplex. Restaureringen som tog tre år att färdigställa gjordes till en kostnad om 20 miljoner dollar, tjugo gånger större än den ursprungliga byggkostnaden. I dag är byggnaden noterad som ett historiskt byggnadsminne i National Register of Historic Places.

Vad gäller verksamheten så offentliggjorde NASDAQ den 7 november 2007 ett ”slutgiltigt avtal” om att köpa PHLX för 652 miljoner USD. Affären slutfördes den 24 juli 2008 och PHLX är nu den tredje största optionsmarknaden i USA.

I dag listar PHLX 2.700 aktieoptioner, 15 indexoptioner och ett antal valutaoptioner. PHLX har en marknadsandel på mer än 21,4% i USA vad gäller optioner på börsnoterade aktier och ETF:er.

1 kommentar

  1. Persson

    28 juli, 2013 vid 03:10

    Roligt att läsa om alla dessa råvarubörser och hur det har sett ut historiskt.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populära

Exit mobile version