Följ oss

Nyheter

Etanol, renaste råvaran på börsen?

Publicerat

den

Etanol - Produktion, odling och lagring

EtanolproduktionEtanol är en produkt som utvinns ur till exempel socker, majs, trä eller sojabönor. På senare år har intresset för denna produkt ökat så pass mycket att Chicago Board of Trade, CBOT, ett dotterbolag till CME, Chicago Mercantile Exchange, tagit upp etanol till handel.

En kort introduktion

Etanol kallas också för alkohol, och har den kemiska formeln C2H5OH. Etanol, som har en kort kolkedja och löses därför relativt lätt i vatten, är den minst giftiga av alla de envärda alkoholerna. Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställningen sker genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter, men det förekommer även att viss teknisk sprit för industriellt bruk framställs från petroleum. Etanol används bland annat som motorbränsle, så kallad E85.

Det tros ha varit persiska alkemister, till exempel Geber (721-815) och Al-Razi (864-930), som utvecklade destilleringen och lyckades med att få fram en relativt ren etanol. Tekniken utvecklades under medeltiden och etanol fick ett högt anseende som läkemedel men kom också att användas som konserveringsmedel. Senare kom etanol att användas inom industrin, inom vården och forskning samt i en rad olika drycker. Under senare tid har stor möda lagts på att utveckla etanol till ett alternativ till olja och andra energikällor.

Framställning

Etanol framställs i första hand genom hydratisering av eten eller fermentering av socker. Hydratisering av eten är den primära framställningsmetoden av etanol inom industrin medan fermentering huvudsakligen används för framställning av alkoholhaltiga drycker.
Industriell etanol produceras främst genom syrakatalyserad hydratisering av eten, en relativt billig produkt.

Användningsområden

Etanol används inom industrin under namnet teknisk sprit, bland annat för dess goda egenskaper som lösningsmedel. Utöver detta har industriellt producerad etanol många användningsområden, till exempel används det i vattenbaserade färger, läkemedel, parfymer, rengöringsprodukter, lacker och bläck. I regel är etanol denaturerad, det vill säga det innehåller tillsatta ämnen som framkallar kräkning, smakar och luktar mycket illa, till exempel aceton.

Etanol som bränsle

På samma sätt som bensin används i en förbränningsmotor går det att använda etanol som ett substitut. I dag innehåller så gott som all svensk bensin minst fem procent etanol vilket motsvarar 340.000 kubikmeter årligen.

I USA har flera stater, däribland Kalifornien och New York, krävt att amerikansk bensin skall innehålla 10 % etanol. En översyn av lagstiftningen pågår i ett antal andra stater.

I mindre skala används även en kombination av etanol och bensin med högre etanolandel, så kallad E85. Etanol har högre oktantal och brinner snabbare, men har ett lägre energivärde per liter än bensin.

Etanol innehåller inte svavel eller cykliska kolväten, till exempel bensen, men avgaserna från etanoldrift kan ge upphov till hälsoproblem, särskilt vid låga temperaturer kan utsläppen av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) vara högre än från bensinbilar.

Vad styr priset på etanol?

Etanol är en komplex råvara vars pris styrs av en rad andra råvaror. Först av allt är etanol ett derivat på majs eller socker, varför sockerpriset och majspriset har betydelse för hur etanol prissätts. Dessutom används etanol som ett alternativ till drivmedel varför priset på olja och bensinpriset påverkar etanolpriset. Utöver detta påverka priset på Distillers’ Dried Grain, en biprodukt vid framställning av etanol priset på den förädlade produkten. Distillers’ Dried Grain säljs i huvudsak som djurfoder, vilket gör att även priset på live stock, lean hogs och fjäderfä har en inverkan på hur etanol prissätts.

För att etanoltillverkning skall vara kostnadseffektiv så krävs att producenterna kan finna avsättning för Distillers’ Dried Grain, den biprodukt som uppstår när etanolen tillverkas. Även om Distillers’ Dried Grain är en biprodukt så utgör det en viktig del av etanolekvationen.

För att etanoldestillering skall kunna ske kostnadseffektivt krävs att priset som tillverkaren får för etanolen och Distillers’ Dried Grain överstiger kostnaden för insatsvaran socker eller majs och kostnaden för destilleringen. I teorin är det alltså möjligt för en producent att driva ett destilleri med förlust givet att denne tjänar pengar på att sälja Distillers’ Dried Grain som djufoder på spotmarknaden.

Handel i etanolterminer

Etanolterminer går till leverans varje månad året om. Etanol handlas bland annat på Chicago Board of Trade under tickersymbolen AC och ZC, beroende på om handeln sker på börsgolvet eller elektroniskt. Etanol prissätts i USD och cent per fat, precis som råolja.

Tickerkod och leveransmånad för etanol-terminer

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern ACM3 avser leverans av etanol i juni 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kontraktsstorlek

Ett terminskontrakt etanol på Chicago Board of Trade avser 29.000 gallons.

Tick Value

0,001 USD (0,1¢) per gallon

Daglig prisavvikelse

30 cent per gallon, motsvarande 8.700 USD per kontrakt oavsett leveransmånad med undantag av frontmånaden.

Trading Hours

Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform sker dagligen från 6:30 PM på söndagskväll till 6:00 AM och mellan 9:30 AM och 1:15 PM

Den fysiska handeln i de så kallade handelsgroparna, Open Outcry (Pit Sessions), äger rum mellan 9:30 AM och 1:15 PM Chicago Time på Chicago Board of Trade.

Sista handelsdagen

Handeln upphör den andra affärsdagen efter den sista handelsdagen i leveransmånaden.

Leveranskvalité

Tillåten leveranskvalité på etanol som säljs på termin vid Chicago Board of Trade är denaturerad etanol som den specificeras enligt The American Society for Testing and Materials standard D4806 for Denatured Fuel Ethanol for Blending with Gasolines for Use as Automotive Spark-Ignition Engine Fuel plus California standards.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Stark affär för Pan American – men MAG Silvers aktieägare kan bli förlorare

Publicerat

den

Representation av silvertackor

Pan American Silver tar ett stort steg mot silvertronen genom uppköpet av MAG Silver – men inte alla jublar. Enligt David McAlvany, VD och portföljförvaltare vid McAlvany Financial Companies, är det här en affär med tydliga vinnare och potentiella förlorare.

I en intervju på BNN Bloomberg om det uppmärksammade förvärvet av MAG Silver, uttrycker McAlvany en tydlig syn: Pan American stärker sin position dramatiskt, medan MAG:s aktieägare kan få det svårare att motivera sin investering framåt.

Ett klipp för Pan American

Pan American får i och med affären tillgång till en högkvalitativ silvergruva i Mexico – Juanicipro-projektet – där bolaget redan äger en andel. Projektet omfattar nästan 8 000 hektar, där stora delar ännu inte har utforskats.

”Det här är ett område med fantastisk potential och höggradig malm. Det är ett tydligt lyft för Pan American, särskilt med tanke på att man också siktar på att öka produktionen med nästan 70 % i år,” säger McAlvany.

Pan American har redan planer på att relansera projektet Basket Lake, som kan tillföra 20 miljoner uns silver i produktion. Lägg till de 8 miljoner uns från MAG – och Pan American kan bli en av världens två största silverproducenter.

MAG Silvers utdelning – en unik fördel som går förlorad

För MAG Silvers aktieägare ser bilden annorlunda ut. Enligt McAlvany har bolaget varit en sällsynt pärla inom sektorn genom att använda 30 % av sitt fria kassaflöde till att betala en direktavkastning på över 4 % – något som få gruvbolag erbjuder i dag.

”Det var en unik egenskap – en hårdtillgång med kassaflöde som påminde om en räntebärande investering. Den försvinner nu för MAG:s aktieägare,” menar han.

Även om uppköpet kan ses som ett logiskt steg strategiskt, är förlusten av utdelningen något som många investerare sannolikt inte kommer att uppskatta.

En trend inom gruvbranschen

McAlvany noterar också en bredare trend: allt fler gruvbolag prioriterar aktieåterköp framför utdelningar. Det kan vara skattemässigt fördelaktigt, men innebär också att stabilt kassaflöde till aktieägarna blir ovanligare.

”Jag är inte emot återköp – så länge man inte gör det vid toppnivåer. Men MAG:s utdelningsstrategi var verkligen något särskilt, och det är inget man lätt ersätter i en portfölj.”

Stöd från Fresnillo – men inga garantier

Ett frågetecken i affären är hur Fresnillo, majoritetsägaren i gruvan och ägare till cirka 9 % av MAG Silver, kommer att agera. Enligt McAlvany uttrycker de stöd för affären – men vill inte uttala sig om hur de kommer att rösta.

Eftersom minst två tredjedelar av MAG:s aktieägare måste godkänna uppköpet, är det inte omöjligt att affären möter visst motstånd.

Affären gynnar långsiktighet – men inte alla

McAlvany är tydlig: För Pan American är detta ett strategiskt kap som stärker bolaget på flera fronter. De får tillgång till en högklassig tillgång med låg produktionskostnad och stora utvecklingsmöjligheter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Men för MAG:s aktieägare innebär affären att en mycket attraktiv utdelningsmodell går upp i rök, och det återstår att se om förvärvet ger samma värde i deras portföljer framöver.

”På lång sikt är det här en affär som gör stor skillnad för Pan American. Men jag förstår om MAG:s aktieägare känner en viss besvikelse,” avslutar han.

Fortsätt läsa

Nyheter

Anton Löf kommenterar industrimetaller, tillståndsprocesser och svenska gruvor

Publicerat

den

Anton Löf, RMG Group

Anton Löf, mineralanytiker på RMG Consulting, kommenterar de största prisrörelserna bland industrimetaller, kortade tillståndsprocesser och utsikterna för svenska gruvor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Nystart för koppargruvan Viscaria i Kiruna – en av Europas största

Publicerat

den

Viscaria i Kiruna

Gruvbolaget Viscaria kommer allt närmare att starta Viscariagruvan i Kiruna, vilken kommer att bli en av Europas största koppargruvor. Brytning påbörjas under 2026 och anrikningsverket tas i bruk under 2027 som då produceras det första koncentratet.

Bolaget har hittills satsat 1,8 miljarder kronor men kommer att behöva ytterligare 6 miljarder, där fördelningen är tänkt att vara 60 procent lån och 40 procent eget kapital.

EFN intervjuar Viscarias vice vd Anna Tyni.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära