Följ oss

Nyheter

Etanol, renaste råvaran på börsen?

Publicerat

den

Etanol - Produktion, odling och lagring

EtanolproduktionEtanol är en produkt som utvinns ur till exempel socker, majs, trä eller sojabönor. På senare år har intresset för denna produkt ökat så pass mycket att Chicago Board of Trade, CBOT, ett dotterbolag till CME, Chicago Mercantile Exchange, tagit upp etanol till handel.

En kort introduktion

Etanol kallas också för alkohol, och har den kemiska formeln C2H5OH. Etanol, som har en kort kolkedja och löses därför relativt lätt i vatten, är den minst giftiga av alla de envärda alkoholerna. Etanol utgör den rusframkallande komponenten i drycker som öl, vin och sprit. Framställningen sker genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter, men det förekommer även att viss teknisk sprit för industriellt bruk framställs från petroleum. Etanol används bland annat som motorbränsle, så kallad E85.

Det tros ha varit persiska alkemister, till exempel Geber (721-815) och Al-Razi (864-930), som utvecklade destilleringen och lyckades med att få fram en relativt ren etanol. Tekniken utvecklades under medeltiden och etanol fick ett högt anseende som läkemedel men kom också att användas som konserveringsmedel. Senare kom etanol att användas inom industrin, inom vården och forskning samt i en rad olika drycker. Under senare tid har stor möda lagts på att utveckla etanol till ett alternativ till olja och andra energikällor.

Framställning

Etanol framställs i första hand genom hydratisering av eten eller fermentering av socker. Hydratisering av eten är den primära framställningsmetoden av etanol inom industrin medan fermentering huvudsakligen används för framställning av alkoholhaltiga drycker.
Industriell etanol produceras främst genom syrakatalyserad hydratisering av eten, en relativt billig produkt.

Användningsområden

Etanol används inom industrin under namnet teknisk sprit, bland annat för dess goda egenskaper som lösningsmedel. Utöver detta har industriellt producerad etanol många användningsområden, till exempel används det i vattenbaserade färger, läkemedel, parfymer, rengöringsprodukter, lacker och bläck. I regel är etanol denaturerad, det vill säga det innehåller tillsatta ämnen som framkallar kräkning, smakar och luktar mycket illa, till exempel aceton.

Etanol som bränsle

På samma sätt som bensin används i en förbränningsmotor går det att använda etanol som ett substitut. I dag innehåller så gott som all svensk bensin minst fem procent etanol vilket motsvarar 340.000 kubikmeter årligen.

I USA har flera stater, däribland Kalifornien och New York, krävt att amerikansk bensin skall innehålla 10 % etanol. En översyn av lagstiftningen pågår i ett antal andra stater.

I mindre skala används även en kombination av etanol och bensin med högre etanolandel, så kallad E85. Etanol har högre oktantal och brinner snabbare, men har ett lägre energivärde per liter än bensin.

Etanol innehåller inte svavel eller cykliska kolväten, till exempel bensen, men avgaserna från etanoldrift kan ge upphov till hälsoproblem, särskilt vid låga temperaturer kan utsläppen av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) vara högre än från bensinbilar.

Vad styr priset på etanol?

Etanol är en komplex råvara vars pris styrs av en rad andra råvaror. Först av allt är etanol ett derivat på majs eller socker, varför sockerpriset och majspriset har betydelse för hur etanol prissätts. Dessutom används etanol som ett alternativ till drivmedel varför priset på olja och bensinpriset påverkar etanolpriset. Utöver detta påverka priset på Distillers’ Dried Grain, en biprodukt vid framställning av etanol priset på den förädlade produkten. Distillers’ Dried Grain säljs i huvudsak som djurfoder, vilket gör att även priset på live stock, lean hogs och fjäderfä har en inverkan på hur etanol prissätts.

För att etanoltillverkning skall vara kostnadseffektiv så krävs att producenterna kan finna avsättning för Distillers’ Dried Grain, den biprodukt som uppstår när etanolen tillverkas. Även om Distillers’ Dried Grain är en biprodukt så utgör det en viktig del av etanolekvationen.

För att etanoldestillering skall kunna ske kostnadseffektivt krävs att priset som tillverkaren får för etanolen och Distillers’ Dried Grain överstiger kostnaden för insatsvaran socker eller majs och kostnaden för destilleringen. I teorin är det alltså möjligt för en producent att driva ett destilleri med förlust givet att denne tjänar pengar på att sälja Distillers’ Dried Grain som djufoder på spotmarknaden.

Handel i etanolterminer

Etanolterminer går till leverans varje månad året om. Etanol handlas bland annat på Chicago Board of Trade under tickersymbolen AC och ZC, beroende på om handeln sker på börsgolvet eller elektroniskt. Etanol prissätts i USD och cent per fat, precis som råolja.

Tickerkod och leveransmånad för etanol-terminer

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern ACM3 avser leverans av etanol i juni 2013.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kontraktsstorlek

Ett terminskontrakt etanol på Chicago Board of Trade avser 29.000 gallons.

Tick Value

0,001 USD (0,1¢) per gallon

Daglig prisavvikelse

30 cent per gallon, motsvarande 8.700 USD per kontrakt oavsett leveransmånad med undantag av frontmånaden.

Trading Hours

Handeln på CME Globex elektroniska handelsplattform sker dagligen från 6:30 PM på söndagskväll till 6:00 AM och mellan 9:30 AM och 1:15 PM

Den fysiska handeln i de så kallade handelsgroparna, Open Outcry (Pit Sessions), äger rum mellan 9:30 AM och 1:15 PM Chicago Time på Chicago Board of Trade.

Sista handelsdagen

Handeln upphör den andra affärsdagen efter den sista handelsdagen i leveransmånaden.

Leveranskvalité

Tillåten leveranskvalité på etanol som säljs på termin vid Chicago Board of Trade är denaturerad etanol som den specificeras enligt The American Society for Testing and Materials standard D4806 for Denatured Fuel Ethanol for Blending with Gasolines for Use as Automotive Spark-Ignition Engine Fuel plus California standards.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Ett samtal om läget på uranmarknaden

Publicerat

den

Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium

I den här intervjun med Bram Vanderelst, uranhandlare och delägare i Curzon Uranium, diskuteras läget på uranmarknaden. Samtalet utforskar dynamiken på spotmarknaden, skillnaderna mellan kortsiktig och långsiktig prissättning och de faktorer som påverkar utbud och efterfrågan. Bram ger insikter om den senaste tidens prisfluktuationer, potentialen för en marknadsbotten och framtidsutsikterna för uranpriserna, och betonar vikten av långsiktiga kontrakt och de utmaningar som branschen står inför. Vidare tar man upp de strukturella underskotten, potentialen för små modulära reaktorer (SMR) och investeringsstrategier. Behovet av högre incitamentspriser för att stimulera produktionen betonas och att ta itu med de utmaningar som branschen står inför. Diskussionen berör också framtida prisprognoser och vikten av en balanserad investeringsportfölj i uran.

intervju med Bram Vanderelst om uranmarknaden.
Fortsätt läsa

Nyheter

Arctic Minerals aktiekurs rusar i höjden på presenterad mineraltillgång

Publicerat

den

I onsdags presenterade Arctic Minerals en mineraltillgång för koppar-silverprojektet Henneviken.

Mineraltillgången för Henneviken uppgår till 55,39 miljoner ton med 1,0% koppar-ekvivalens (0,8% koppar och 20,8 g/ton silver), motsvarande 543 000 ton koppar-ekvivalent (cut-off 0,8% koppar-ekvivalent). Det totala metallinnehållet uppgår till 447 000 ton koppar och 1 049 ton silver.

Kombinationen av relativt stora tonnage, höga halter och förutsägbar malmkroppsgeometri gör den mycket attraktiva för storskalig brytning.

Det har fått aktien att rusa i höjden, den är upp nästan 300 procent från vad priset var vid tisdagens avslut.

Graf över Arctic Minerals aktiekurs de senaste 7 dagarna.
Arctic Minerals aktiekurs de senaste 7 dagarna.
Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB har nu 6,1 miljarder ton mineraltillgångar

Publicerat

den

LKAB har prover som tagits

Efter prospektering under 2024 har LKAB fortsatt att öka sina mineraltillgångar samtidigt som kvaliteten på mineralreserver förbättrats, vilket resulterat i en sammanlagd total på 6,1 miljarder ton. Jämfört med 2023 har mineraltillgångarna ökat med cirka 500 miljoner ton. Järnmalmsfyndigheten Per Geijer i Kiruna omfattar nu totalt 1,2 miljarder ton mineraltillgångar inklusive 2,2 miljoner ton in situ REE-oxider – en ökning med närmare 30 procent sedan ifjol och en fördubbling från 2022.

– Det är mycket goda resultat som fortsätter att stödja företagets strategiska inriktning. Dessa betydande tillgångar är resultatet av stora insatser från alla våra kollegor och team som arbetat tillsammans. Potentialen för Sveriges järnmalmsförsörjning och möjliga försörjning av kritiska mineral har återigen förbättrats och ger ökad trygghet inför framtiden, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.

I slutet av 2024 hade LKAB identifierat mineralreserver på cirka 1,0 miljarder ton och mineraltillgångar på ungefär 5,1 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten år 1890 har LKAB brutit totalt mer än 2 miljarder ton. Förutom järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer även mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan komma att utvinnas.

Prospekteringen vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, som nu uppgår till cirka 1,2 miljarder ton järnmalm och fosfor. Detta ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetallsoxider (REE-oxider), med halter som är betydligt högre än de som hittats i LKAB:s övriga fyndigheter. Ökningen av REE-oxider från 1,7 miljoner till 2,2 miljoner ton in situ innebär en fortsatt utökning av tillgångarna för fyndigheten, som är en av de största i Europa för sällsynta jordartsmetaller.

Den 25 mars meddelade EU-kommissionen att LKAB:s industripark för kritiska mineral i Luleå, utvinningen av apatit vid gruvan i Gällivare, samt den nya fyndigheten Per Geijer i Kiruna tilldelats status som strategiska projekt inom ramen för Critical Raw Materials Act.

– Beslutet är ett erkännande för LKAB:s möjligheter att bidra till att säkra Europas tillgång till strategiska råmaterial. Att vi nu kan visa en ökning av våra mineraltillgångar och en ännu större förekomst av sällsynta jordartsmetallsoxider i den nya fyndigheten är ett viktigt besked för vår och Europas framtid, i ett läge där ökad självförsörjning är mer angeläget än någonsin, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat med 19 procent, i linje med gruvproduktionen och genom borttagning av gråberg från gruvplanen, vilket förbättrar kvaliteten genom en högre järnhalt. Mineralreserverna vid Malmbergets gruva har totalt sett ökat med 7 procent till följd av en uppgradering av befintliga tillgångar. I Leveäniemi-gruvan i Svappavaara har mineralreserverna minskat med cirka 8 procent till 84 miljoner ton.

Mineraltillgångarna inom gruvverksamheten redovisar nu även gråberg som följer med vid brytning, även om de förväntade malmhalterna förblir stabila jämfört med rapporteringen från 2023. I Kiruna innebär detta att mineraltillgångarna har ökat med cirka 34 procent till 1,1 miljarder ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en ökning på 9 procent till ungefär 1,9 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget ökat med 6 procent till 880 miljoner ton.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära