Connect with us

Nyheter

Den brasilianska majsproduktionen når inte upp till förra årets nivåer

Published

on

Majs i närbild

La Niña har varit en viktig drivkraft för marknaderna den här säsongen och orsakat extrem torrhet i Sydamerika. Regn har emellertid fallit i den norra delen av Brasilien, med Sorrisso i Mato Grosso som förklarar ett tillstånd av nationell nödsituation på grund av överdriven nederbörd. Detta regn försenar ytterligare skörden av de senast planterade sojabönorna. I Mato Grosso, hade bara 73 procent av sojabönorna skördats i fredags jämfört med 100 procent i regionen förra året. Den försenade skörden hindrar också plantering av Safrinha (andra och största) majsskörden.

Majs och sojabönor - Olika skördar

Odlingen i Brasilien är nu den mest försenade på ett decennium. Bara 75 procent av Safrinha-majsgrödan planterades i slutet av förra veckan (12 mars), jämfört med 89 procent den här gången förra året, enligt AgRural. I slutet av februari är slutet på det perfekta planteringsfönstret för majs i Brasilien, med mitten av mars som vanligtvis är gränsen för plantering. Men med 25 procent kvar för att plantera jordbrukare är fast beslutna att få majsen i marken på grund av de nuvarande höga priserna.

Trots försenad plantering, som vanligtvis dämpar avkastningen, ökade Conab förra veckan sin Safrinha-produktionsuppskattning med 2,7 Mt till 82,8 Mt på grund av en förutspådd ökning av planterat areal. Safrinha majsareal ökades med 320Kha till 14,67Mha. Den totala majsproduktionen för 2020/21 uppskattas nu av Conab till 108,0 miljoner ton, 5,4 procent högre än 102,5 miljoner ton som skördades 2019/20. Gynnsamt väder under de kommande månaderna kommer att vara avgörande för att detta ska förverkligas.

Conab förutspår för närvarande Safrinha-avkastningen till 5,6 ton/ha, om det skulle bli den tredje största avkastningen på rekord som går tillbaka till 1979/80. Med ett stort område som fortfarande är kvar i marken, under mindre än idealiska förhållanden, och effekterna av la Niña att kämpa med, verkar rekordavkastning osannolik.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära