Den brasilianska majsproduktionen når inte upp till förra årets nivåer

La Niña har varit en viktig drivkraft för marknaderna den här säsongen och orsakat extrem torrhet i Sydamerika. Regn har emellertid fallit i den norra delen av Brasilien, med Sorrisso i Mato Grosso som förklarar ett tillstånd av nationell nödsituation på grund av överdriven nederbörd. Detta regn försenar ytterligare skörden av de senast planterade sojabönorna. I Mato Grosso, hade bara 73 procent av sojabönorna skördats i fredags jämfört med 100 procent i regionen förra året. Den försenade skörden hindrar också plantering av Safrinha (andra och största) majsskörden.

Majs och sojabönor - Olika skördar

Odlingen i Brasilien är nu den mest försenade på ett decennium. Bara 75 procent av Safrinha-majsgrödan planterades i slutet av förra veckan (12 mars), jämfört med 89 procent den här gången förra året, enligt AgRural. I slutet av februari är slutet på det perfekta planteringsfönstret för majs i Brasilien, med mitten av mars som vanligtvis är gränsen för plantering. Men med 25 procent kvar för att plantera jordbrukare är fast beslutna att få majsen i marken på grund av de nuvarande höga priserna.

Trots försenad plantering, som vanligtvis dämpar avkastningen, ökade Conab förra veckan sin Safrinha-produktionsuppskattning med 2,7 Mt till 82,8 Mt på grund av en förutspådd ökning av planterat areal. Safrinha majsareal ökades med 320Kha till 14,67Mha. Den totala majsproduktionen för 2020/21 uppskattas nu av Conab till 108,0 miljoner ton, 5,4 procent högre än 102,5 miljoner ton som skördades 2019/20. Gynnsamt väder under de kommande månaderna kommer att vara avgörande för att detta ska förverkligas.

Conab förutspår för närvarande Safrinha-avkastningen till 5,6 ton/ha, om det skulle bli den tredje största avkastningen på rekord som går tillbaka till 1979/80. Med ett stort område som fortfarande är kvar i marken, under mindre än idealiska förhållanden, och effekterna av la Niña att kämpa med, verkar rekordavkastning osannolik.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top