Connect with us

Nyheter

USDA tar strid mot bedrägerier inom ekologiskt spannmål

Published

on

Sojabönor i skålar

Under 2017 rapporterade The Washington Post om en försändelse av 36 miljoner pound sojabönor som skickades från Ukraina, genom Turkiet till Kalifornien och såldes som ekologiska. Detta skedde trots om de hade behandlats med bekämpningsmedel som inte godkänts enligt USDA Organic Standard och ursprungligen såldes till den konventionella marknaden. Så sent som 2019 dömdes fyra spannmålsmäklare i Iowa till 10 års fängelse för att ha sålt bedrägligt ekologiskt djurfoder till jordbrukarna i Mellanvästern mellan 2010 och 2017. Värdet på detta djurfoder översteg 140 MUSD.

Sojabönor i skålar

Det var inte isolerade incidenter. Under det senaste decenniet har grupper som Organic Farmers Agency for Relationship Marketing (OFARM) och Cornucopia Institute spårat och analyserat massiva spannmålstransporter från länder inklusive Turkiet, Ukraina, Rumänien och Ryssland. De har funnit att mängden ekologiskt certifierad areal i ursprungsländerna inte kunde ha producerat mängden spannmål som kommer in i USA.

”Det är en alarmerande fråga att ställa om vissa av dessa länder, som Kazakstan, ens har någon ekologisk produktion, med tanke på rapporter om att importen från dessa regioner har fyllt den amerikanska ekologiska leveranskedjan” sade John Bobbe, OFARM:s verkställande direktör, till Cornucopia Institute 2018.

All reglering av denna globala marknad på 50 miljarder dollar övervakades av USDA:s National Organic Program (NOP), som bemannades av 37 personer under 2019. Nu har NOP, som reglerar den globala industrin, kommit med ett förslag för att bekämpa ekologiskt bedrägeri, och det kan vara den mest konsekventa uppdateringen av de ekologiska standarderna hittills.

I sin nuvarande form skulle den föreslagna regeln om ekologisk verkställighet kräva att alla certifierade ekologiska livsmedelsföretag har en plan på plats för att förhindra bedrägeri i deras leveranskedjor och skulle öka tillkännagivna inspektioner av alla ekologiska verksamheter. Det skulle också göra det lättare att spåra importerade livsmedel genom att kräva elektroniska certifikat och ge uppdrag att fler aktörer som är involverade i transport och försäljning av ekologiska livsmedel – som mäklare och handlare – får certifiering.

Varför ekologiska bedrägerier?

Ekologisk mat ansågs en gång vara en nischmarknad, huvudsakligen begränsad till produktion av kött som såldes direkt till konsumenter på lokala marknader. Under de senaste decennierna har det blivit en marknad på flera miljarder dollar fylld med premiumpaketerade livsmedel och bearbetade snacks som kan kosta dubbelt så mycket som deras konventionella motsvarigheter. Livsmedelsindustrigiganter som General Mills och Perdue har hoppat in i spelet, eftersom många konsumenter har varit villiga att betala den premien.

Men mängden certifierad ekologisk jordbruksmark i USA – särskilt för majs och soja som används för att tillverka bearbetade livsmedel och djurfoder – har inte hållit takten med efterfrågan på ekologisk mat, vilket skapar ett brett gap mellan utbud och efterfrågan som främst har fyllts med import. Klyftan i utbudet och långa, komplicerade utländska leveranskedjor har skapat en situation som är mogen för bedrägeri, vilket undergräver ekologiska producenter.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *