Nyheter
Vårens elpriser fem gånger högre än i fjol
Trots att det i Norden har installerats stora mängder elproduktion, främst i form av vindkraft, under det senaste året så är elpriset många gånger högre nu än för ett år sedan. I mars och april förra året låg elpriset på mellan 5 och 10 öre per kWh, nu och under kommande månad räknar elbolaget Bixia med att priset hamnar omkring 30 öre per kWh.
– Förra våren hade vi extremt välfyllda snö- och vattenmagasin samtidigt som det var relativt milt väder i mars och april, vilket gjorde att efterfrågan var lägre. I år har vi mer normala nivåer i dessa magasin samtidigt som temperaturerna är lägre. Vår uppfattning är att prisbilden den kommande månaden landar omkring 30 öre per kWh, men dagar då det blåser mycket kan priset sjunka kraftigt, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia.
Det är många faktorer som påverkar elpriset, en av de viktigaste är vädret eftersom vi i Norden har så mycket förnybar elproduktion. Vädret kommer att få en ännu större påverkan ju mer vi bygger ut den förnybara produktionen.
– Det gör att priserna kommer att variera ännu mer utifrån vädret. Förra veckan är ett bra exempel då vi fick en ny toppnotering för vindkraftsproduktionen som under ett dygn stod för närmare 30 procent av den totala produktionen i Norden trots senvinter och låg temperatur. Det beror naturligtvis på att den installerade effekten ökar vilket ger utslag en blåsig dag, säger Johan Sigvardsson.
Priset på utsläppsrätter har ökat kraftigt
Handel med utsläppsrätter är ett av EU:s viktigaste verktyg för att åstadkomma den produktionsomställning som krävs för att nå utsläppsmålet. Antalet utsläppsrätter i omlopp och fri tilldelning har varit i stort överskott men reglerna stramas åt. Nu, under 2021, har vi gått in i fas fyra där minskningstakten ska öka från 1,74 procent per år till 2,2 procent. Den fjärde handelsperioden löper till 2030.
– Under den nuvarande fasen är omställningsambitionerna högre. En förväntan om en högre prisbild i framtiden har lockat många nya finansiella aktörer till marknaden som inte har ett underliggande köpbehov. Konsekvensen har blivit att priset på utsläppsrätter har stigit kraftigt. Det kostar helt enkelt mer att släppa ut koldioxid. Det stigande priset på utsläppsrätterna har dock inte påverkat elpriset i samma utsträckning som förväntat. Men mycket talar för att det kommer påverka elpriset på lite längre horisont, säger Johan Sigvardsson.
Förra året, då elpriset var extremt lågt, var det tufft läge för många av landets elproducenter som har gjort stora investeringar.
Bättre läge för elproducenter
– Många av de drygt 2 000 producenter som säljer sin el genom oss på Bixia är lantbrukare som har investerat i vindkraftverk, en solcellsanläggning eller rustat upp ett litet vattenkraftverk. De hade det väldigt tufft förra året men nu är deras förutsättningar lite bättre, säger Johan Sigvardsson.
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Nyheter4 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war