Trafigura ser kopparpriset stiga till 15 000 USD på grön efterfrågan

Trafigura, världens största kopparhandlare, förväntar sig att metallen kommer att stiga till 15 000 dollar per ton under det kommande decenniet. Detta då det finns en global vilja att släppa ut mindre koldioxid vilket skapar en efterfrågan på koppar som ger ett djupt marknadsunderskott.

Koppar

Även i de tidiga stadierna av Covid-19-krisen satsade Trafigura Group på den rebound som har lett till att kopparpriset fördubblats det senaste året för att handlas till mer än 9 000 dollar per ton. Nu ser råvarujätten metallen stiga över rekordhöjder över 10 000 dollar när västerländska ekonomier kommer ur pandemin och den gröna revolutionen tar fart, säger Kostas Bintas, chef för Trafigurs kopparhandel.

Hittills har priset på denna basmetall drivits av virusrelaterade försörjningsstörningar och stora köp i Kina, konsument av hälften av världens koppar. När de globala investeringarna i förnybar energi och elfordonsinfrastruktur ökar under de närmaste åren ser Trafigura att priset på råvaran kommer röra sig ännu högre.

”Vi trodde att koppar skulle komma starkare ut ur denna Covid-kris, och det är precis vad som har hänt”, sa Bintas. ”Vad Covid har gjort är att det har gjort resten av världen till en viktig faktor i konsumtionstillväxten jämfört med tidigare, då koppar handlade om Kina.”

Trafigura förväntar sig att metallen kommer att bryta 10 000 dollar per ton i år innan det går in i ett intervall på 12 000 till 15 000 dollar per ton under det kommande decenniet. Andra koppartjurar, inklusive Goldman Sachs, Bank of America och Citigroup, har liknande prognoser på kort sikt, men Trafigura skiljer sig från sitt höga långsiktiga mål.

Goldman förväntar sig att kopparpriset kommer att nå 10 500 dollar per ton inom 12 månader, medan Citi ser att det når 12 000 dollar nästa år i sin bull-case-prognos. Under de kommande åren kommer det sannolikt att bli golvet för priser när industrin omvärderar metallen, enligt Trafigura.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top