Connect with us

Nyheter

Trafigura ser kopparpriset stiga till 15 000 USD på grön efterfrågan

Published

on

Koppar, Cu

Trafigura, världens största kopparhandlare, förväntar sig att metallen kommer att stiga till 15 000 dollar per ton under det kommande decenniet. Detta då det finns en global vilja att släppa ut mindre koldioxid vilket skapar en efterfrågan på koppar som ger ett djupt marknadsunderskott.

Koppar

Även i de tidiga stadierna av Covid-19-krisen satsade Trafigura Group på den rebound som har lett till att kopparpriset fördubblats det senaste året för att handlas till mer än 9 000 dollar per ton. Nu ser råvarujätten metallen stiga över rekordhöjder över 10 000 dollar när västerländska ekonomier kommer ur pandemin och den gröna revolutionen tar fart, säger Kostas Bintas, chef för Trafigurs kopparhandel.

Hittills har priset på denna basmetall drivits av virusrelaterade försörjningsstörningar och stora köp i Kina, konsument av hälften av världens koppar. När de globala investeringarna i förnybar energi och elfordonsinfrastruktur ökar under de närmaste åren ser Trafigura att priset på råvaran kommer röra sig ännu högre.

”Vi trodde att koppar skulle komma starkare ut ur denna Covid-kris, och det är precis vad som har hänt”, sa Bintas. ”Vad Covid har gjort är att det har gjort resten av världen till en viktig faktor i konsumtionstillväxten jämfört med tidigare, då koppar handlade om Kina.”

Trafigura förväntar sig att metallen kommer att bryta 10 000 dollar per ton i år innan det går in i ett intervall på 12 000 till 15 000 dollar per ton under det kommande decenniet. Andra koppartjurar, inklusive Goldman Sachs, Bank of America och Citigroup, har liknande prognoser på kort sikt, men Trafigura skiljer sig från sitt höga långsiktiga mål.

Goldman förväntar sig att kopparpriset kommer att nå 10 500 dollar per ton inom 12 månader, medan Citi ser att det når 12 000 dollar nästa år i sin bull-case-prognos. Under de kommande åren kommer det sannolikt att bli golvet för priser när industrin omvärderar metallen, enligt Trafigura.

Nyheter

JPMorgan Chases nickel visade sig vara sten

Published

on

Nickel

En sammanblandning på ett holländskt lager ledde till att JPMorgan Chase av misstag köpte säckar med stenar som ansågs vara nickel enligt en ny rapport.

Rapporten som publicerades av Wall Street Journal i måndags kom efter att London Metal Exchange förra veckan avslöjade att det hade skett en sammanblandning i dess nickelförsörjning. Börsen identifierade vid tillfället inte ägaren till de förmodade nickelsäckarna eller lagret där de förvarades.

En operatör på lagret vägde säckarna som skulle innehållit innehålla mer än 50 ton nickel och upptäcka att de var fyllda med stenar. Personer som är bekanta med saken berättade att lagret ägdes och drevs av logistikföretaget Access World som troligen kommer att få stå för räkningen. Access World ägs av råvaruhandlaren Glencore.

Access World sa att de ska gå igenom alla säckar med nickel på alla platser, men tror att problemet är ”ett isolerat fall och specifikt för ett lager i Rotterdam.”

Hade materialet faktiskt varit nickel, en väsentlig råvara som används i stål och elbilsbatterier, skulle säckarna ha varit värda cirka 1,3 miljoner dollar, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg.

Den låga kvantiteten tyder på att sammanblandningen kommer att ha relativt liten inverkan på metallmarknaderna. Men incidenten understryker komplexiteten i att investera i en bransch utsatt för extrem prisvolatilitet och störningar i leveranskedjan.

JPMorgan Chase ska enligt uppgift ha köpt säckarna för flera år sedan. Tidigare har råvaruhandlaren Trafiguera drabbats av bedrägerier med just nickel.

Continue Reading

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Populära