Följ oss

Nyheter

Betydligt färre svin

Publicerat

den

Grisar - All mindre tillgång på svenskt fläskköttEn och annan kvinna suckar kanske uppgivet och säger att hon har bevis för motsatsen, men efter vad LRF rapporterar har det aldrig funnits så pass få grisar i Sverige som nu, och antalet fortsätter att minska trots att priserna stigit.

Att mindre svinbönder har lagt ned har vi sett sedan tidigare då de inte kunnat få ekonomi i sina satsningar, men nu sprider sig detta fenomen även till större besättningar vilket på sikt kommer att göra svenskt fläskkött än mer sällsynt i livsmedelsbutikerna. Under 2011 har 172 av de 1.272 besättningar, motsvarande 9.295 suggor, som är anslutna till Svenska Djurhälsovården försvunnit, vilket omfattar cirka 90 procent av alla grisbönder. Siffran överstiger med råge förra årets då 94 stycken besättningar försvann under hela 2010.

Av allt kött som äts av svenska konsumenter importeras cirka hälften, men siffran har historiskt sett varit lägre för griskött där endast en tredjedel har importerats. Jämfört med resten av Europa är båda dessa siffror höga, vilket av LRF förklaras med att andra europeiska länder värnar mer om de egna bönderna än vad som görs i Sverige. Det finns emellertid hopp även för svenska grisbönder, från och med 2013 kräver EU att alla svinstallar skall byggas om för att klara av de nya direktiven inom jordbruksnäringen, något som svenska bönder redan uppfyller genom svensk lagstiftning. Det finns även tecken på en ökad välvilja hos landsbygdsdepartementet vilket kan komma att göra att vi slipper se hur den svenska svinstammen försvinner helt och hållet.

Det stora problemet är emellertid att antalet suggor minskat så pass mycket, vilket kan komma att leda till att det kommer ta många år innan en ny fungerande avelsstam åter finns på svenska gårdar.

Tyskt fläskkött skapade problem

Det är framför allt det tyska fläskköttet som skapat en kris bland svenska grisbönder. Importerat fläskkött har sedan länge varit billigare än det svenska, främst eftersom de svenska grisbönderna har tvingats leva efter hårdare krav på hur djuren skall skötas än i övriga Europa, vilket emellertid ger en bättre kvalité på det svenska köttet. Det allra största problemet är emellertid den masslakt som ägde rum i Tyskland under slutet av 2010 vilket var en följd av att ett stort antal tyska grisbönder gett sina grisar foder innehållande dioxin. Följden blev att dessa grisar slaktades, och att tyskt fläskkött bojkottades av de flesta europeiska länder – men inte av Sverige. Dumpade priser på tyskt fläskkött ledde till en betydande export från de tyska slakterierna vilket skadade den svenska fläskindustrin.

Nyheter

Väderfenomenet El Niño som har stor påverkan på jordbruket är minst 250 miljoner år gammalt

Publicerat

den

Vågor på strand

Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.

El Niño är havsfenomenet som tillsammans med atmosfärfenomenet Southern Oscillation återkommer i de östra delarna av Stilla Havet med ett mellanrum på två till sju år. De båda företeelserna är kopplade till varandra med den gemensamma benämningen ENSO (El Niño – Southern Oscillation). Företeelsen pågår vanligtvis i nio till tolv månader med kulmen kring jul (därav namnet El Niño = gossebarnet).

Fenomenet påverkar temperaturen, hastigheten och styrkan hos havsströmmarna. El Niño lämnar även avtryck på lokala och regionala väderförhållanden. Extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder påverkar miljontals människor i Sydamerika och Australien.

Det har hittills varit oklart hur långt tillbaka i tiden klimatfenomenet sträcker sig. Men i en ny studie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, kan ett internationellt forskarlag slå fast att El Niño och Southern Oscillation har en historia på minst 250 miljoner år.

– Genom klimatsimuleringar fann vi att ENSO har varit ett ledande klimatfenomen långt före mänsklighetens historia. Det var en stor upptäckt för oss, säger Zhengyao Lu, naturgeografiforskare vid Lunds universitet som medverkat i studien.

El Niño var ännu starkare tidigare under historien

Med hjälp av en global klimatmodell, samt beräkningar av atmosfäriska och oceaniska processer lyckades forskarna kartlägga ENSO:s historia i intervaller om tio miljoner år. Det visade sig, något förvånande, att fenomenet varit betydligt starkare under flera historiska perioder jämfört med idag. Studien ger forskarna viktiga nycklar till att förstå hur fenomenet samverkar med de klimatförändringar som vi ser idag.

– En bättre förståelse för ENSO:s historia kan ge oss nya insikter om hur fenomenet kan komma att förändras i framtiden. Resultaten antyder att ENSO kommer att fortsätta vara den mest betydande källan till årliga variationer i klimatet globalt, säger Zhengyao Lu.

Den nya studien hjälper forskarna att utveckla mer realistiska klimatmodeller när det kommer till topografi, växthusgasnivåer, solstrålning och batymetri. Zhengyao Lu berättar att forskningen kommer att kunna ge viktiga upplysningar till framtida klimatprognoser.

– De senaste och kommande extrema El Niño-händelser kan i första hand drivas av antropogena klimatförändringar. Men på en tidsskala på 250 miljoner år har naturlig variation och andra faktorer lett till större förändringar. Det är hursomhelst av yttersta vikt att vi kan förstå hur det här klimatfenomenet beter sig i en allt varmare värld, säger Zhengyao Lu.

Studien – som letts från Duke University och Peking University – publiceras i PNAS: ”Persistently active El Niño-Southern Oscillation since the Mesozoic”

Fortsätt läsa

Nyheter

Darwei Kung på DWS ger sin syn på råvaror inför 2025 – mest positiv till guld

Publicerat

den

Olika råvaror

Darwei Kung, förvaltare för råvaror på DWS i New York, delar sina tankar om olika råvaror inför 2025. Här är en sammanfattning av vad han säger om de olika sektorerna:

Guld och andra ädelmetaller

  • Guld förväntas ha en fortsatt uppgång, även om prisökningarna inte blir lika skarpa som 2024. Starka faktorer inkluderar:
    • Fortsatt centralbanksuppköp.
    • Geopolitiska osäkerheter som driver behovet av hedging.
    • Ökad global penningmängd, särskilt från Kina, vilket kan stödja guldpriset.
  • Silver har potential tack vare dess dubbla roll som industriell och ädelmetall. Ökade investeringar i elektrifiering och alternativ energi kan gynna silver.
  • PGM-metaller (platina, palladium) har sett ökad efterfrågan kopplat till förnyat intresse för konventionella förbränningsmotorer.

Olja

  • Första halvåret 2025: Möjligt prisuppsving på grund av striktare sanktionspolitik från USA gentemot Iran.
  • Andra halvåret 2025: Risk för nedgång om ökat utbud från OPEC+ möter efterfrågan. En eventuell ekonomisk stimulans från Kina kan dock ge ett oväntat lyft för efterfrågan.

Industrimetaller

  • Koppar och järnmalm kan få stöd om Kinas regering ökar sina infrastruktursatsningar. Koppar ses som särskilt intressant på grund av begränsat utbud och störningar i produktionen globalt.

Jordbruksprodukter

  • Kaffe har nått rekordpriser på grund av torka i Brasilien och Vietnam. Förbättrade förhållanden i Brasilien kan dock lätta prispressen något.
  • Kakao påverkas av torka i stora producentländer i Afrika, vilket driver upp priserna.
  • Jordbruksråvaror kan bidra till inflation om priser på mat och energi stiger samtidigt.

Naturgas

  • I Europa är naturgas en betydande inflationsdrivare, särskilt på vintern. Om det blir kallare vintrar globalt kan konkurrensen om LNG (flytande naturgas) öka priserna.

Sammanfattningsvis ser DWS guld som den mest lovande råvaran för 2025, men även koppar och olja kan överraska beroende på utvecklingen i Kina och globala förhållanden.

råvaruförvaltaren Darwei Kung vid DWS i New York ger sin syn på olika råvaror.
Fortsätt läsa

Nyheter

Christian Kopfer om olja, koppar, guld och silver

Publicerat

den

Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer går igenom det aktuella läget för råvarorna olja, koppar, guld och silver. Han ger även sin prognos för vad som kan hända under 2025.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära