Vad är pork bellies?

En råvara som inte längre handlas på råvarumarknaderna är frozen pork bellies, det vill säga den delen av fläsket som kommer från grisens mage. Pork bellies har tidigare handlats på terminsmarknaden eftersom det är en viktig komponent i köttprodukter, såsom bacon. Handel med pork bellies-terminer började 1961 på Chicago Mercantile Exchange (CME), vilket gjorde det möjligt för köttförpackare och slakterier att säkra sina priser på den volatila grismarknaden.

Pork belly
Foto: Michael Saechang

Pork Bellies

Pork bellies blev snabbt den ikoniska råvaran för terminsmarknadens representation i populärkulturen. Pork bellies har nämnts i en mängd olika filmer som rör investeringar, som ”Trading Places”. Medan Pork bellies var ett stort terminskontrakt som handlades i årtionden ledde deras avtagande popularitet i handelsplattformarna till att CME år 2011 stoppade handeln.

Terminskontraktet i pork bellies var en föregångare till vissa finansiella terminsavtal som handlas idag. Pork belly-terminer nådde toppen av sin popularitet i början av 1980-talet, när de också användes för att säkra konsumentmatinflationen mer allmänt. Sedan 1980-talet har konsumtionen förändrats och konsumenterna äter numera fläsk året runt, vilket minskade behovet av fryslagring. Därav minskade behovet av att säkra priset på det frysta köttet till sommarens ökade konsumtion.

Fläskproducenterna fortsätter använda sig av terminsavtal

Idag säkrar fläskproducenter och företag fortfarande vissa fläskkostnader med hjälp av CME:s lean hogs-terminer snarare än med pork bellies-terminer. Förutom lean hog-terminer, handlas även boskapsterminer på CME som inkluderar levande boskap (live stock) och ungnött-terminer.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top