Följ oss

Nyheter

Förbud mot handel i sju råvaror i Indien

Publicerat

den

Under förra helgen meddelade regeringen i Indien ett helt nytt förbud mot handel i råvaror. De råvaror som med omedelbar verkan förbjöds att handlas med var paddy (icke-basmati), vete, chana, senapsfrön och dess derivat, sojabönor och dess derivat, palmolja och moong. Antagligen ser du ut som ett frågetecken nu, för de flesta av dessa råvaror har du vare sig hört talas om, än mindre handlat med.

Regeringen i Indien har stoppat terminshandeln med dessa sju råvaror med omedelbar verkan i sitt senaste drag för att tygla den stigande inflationen. Det indiska finansministeriet har avbrutit handeln med terminskontrakt för vissa jordbruksråvaror i ett år för att råda över inflationen. Den indiska regeringen pressas av oppositionen på grund av stigande priser på viktiga råvaror.

Konsumentprisinflationen för november 2021 ökade till en tremånadershögsta på 4,91 % och livsmedelspriserna steg också. Detta trots sänkningar av punktskatter från regeringen och stater som emellertid inte bidrog med några större lättnader för att dämpa inflationen. Analytiker säger att en försvagning av den inhemska valutan också kan bidra till prispressen i detaljhandeln.

Grossistinflationen för november ökade med 14,23 %, en ökning från 12,54 % för en månad sedan. Detta var åtta månader i rad då inflationen har kommit in på en tvåsiffrig nivå.

”Inga nya kontrakt kommer att lanseras förrän ytterligare besked kommer från regeringen. När det gäller löpande kontrakt kommer inga nya kontrakt att tillåtas. Endast uppdelning av position kommer att tillåtas. Dessa anvisningar kommer att implementeras med omedelbar verkan. Ovan nämnda anvisningar är tillämpliga under en period av ett år”, skriver SEBI i ett meddelande.

Överdrivna och icke säsongsbetonade regn i delar av landet under de senaste månaderna ledde till att stående skördar av bland annat tomater och lök förstördes. I vissa områden kom regnet precis när dessa grödor nästan var redo att skördas.

Det ledde till utbudschocker, som sedan skapade förutsättningar för både grossist- och detaljhandelspriserna att stiga. Priserna på dessa båda grönsakerna har sjunkit de senaste dagarna eftersom utbudet förbättrats. Priserna på tomater är vanligtvis mer volatila än de för lök och potatis, till stor del på grund av en kortare hållbarhet.

Regn hade också påverkat flera andra grödor. Till exempel höll sig blomkålspriserna höga under hela november. Prisindex för blomkål var cirka 16 procent högre än för ett år sedan, visar KPI-data. Likaså för rädisor.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Thailand spås få den lägsta sockerrörsskörden på 14 år

Publicerat

den

Sockerrör

Trots rekordhöga sockerrörspriser för thailändska bönder under säsongen 2022/2023 och högre priser för 2023/2024, spås utbudet av sockerrör för nästa säsong att sjunka till 74 miljoner ton.

Minskningen av sockerrörsvolymer beror både på en minskning av planterad yta, på grund av att konkurrerande grödor betalar bönderna mer, och även på en hög risk kring en lägre jordbruksavkastning på grund av det prognostiserade torra vädret till följd av El Niños vädermönster.

I år har priserna på kassavarot i Thailand stigit med nio procent, vilket har drivits av en starkare efterfrågan och starkare priser på kassavachips och stärkelse. Efterfrågan kommer främst från Kina, där kassavarot används till etanol och djurfoder.

Det förväntas att kassavapriserna kommer att förbli starka under hela 2023, så med ett nuvarande rotpris på 3 360 THB/kubikmeter ger kassava en bättre avkastning än sockerrör. Detta leder till att mindre sockerrör planterades under det fjärde kvartalet 2022 för skörd under säsongen 2023/2024.

Den potentiella övergången till kassavaodling kommer att resultera i minst fem procent minskning av området för sockerrörsskörd. Den andra nyckelfrågan som den kommande krossningen står inför är jordbruksavkastningen.

Lägre nederbörd än normalt att förvänta

I år är ett El Niño-år, vilket för Thailand historiskt sett kommer att innebära en lägre nederbörd än normalt. Mindre än 20 procent av Thailands sockerrörsareal har tillgång till ordentlig bevattning, detta betyder att under år då det är lägre nederbörd har sockerrörsskördarna lidit hårt.

När det gäller sockerexport, baserat på en skörd på 74 miljoner ton, förväntas Thailand att exportera åtta miljoner ton socker. Med premien för vitsocker på nuvarande nivåer finns det ett bra incitament för bruken att producera vitt socker, till förmån för råvaror, men tillgången på vatten kan vara en begränsande faktor.

Förstsätt läsa

Nyheter

Europas solkraftproduktion får svenska elpriser att falla

Publicerat

den

Solceller på tak

Solkraftsproduktionen på kontinenten har fått elpriserna i Tyskland och Danmark att falla dramatiskt den senaste veckan, vilket har spillt över på de svenska elpriserna. Systempriset på den nordiska elbörsen Nord Pool låg förra veckan på den lägsta noteringen sedan november 2020, 15 öre per KWh. Fortsatt låga elpriser väntas innevarande vecka.   

Den kraftigt ökande solkraften i Europa avspeglas tydligt i elpriserna i Europa nu när förbrukningen är låg. I söndags fick den starka solproduktionen elpriset i Nederländerna att falla till minus 400 Euro per MWh vid timme 15 i söndags, vilket spillde över till Tyskland och Danmark och vidare till Sverige. Elpriset var -10 euro per MWh i hela Sverige under fyra timmar på söndagseftermiddagen.

Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia
Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia

– När det är låga priser på kontinenten importerar vi i Norden deras billigare kraft. Låga och till och med negativa elpriser kommer att bli allt vanligare framöver, den här tiden på året när förbrukningen är låg och solproduktionen är stark, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker Bixia.

Bottennoteringarna avlöste varandra förra veckan och elpriserna på Nord Pool låg på veckobasis på de lägsta nivåerna sedan november 2020. Den kraftiga solproduktionen på kontinenten bidrog tillsammans med låg förbrukning, god tillrinning och mycket vind till de pressade priserna. 

Priserna under innevarande vecka väntas vara fortsatt låga.

– Vårfloden har toppat, men tillrinningen är fortsatt stark och i kombination med ett par dagar med riklig vind i Norden och stark fortsatt solkraftproduktion på eftermiddagarna blir resultatet låga priser. Vi får lite mindre vind framåt helgen och veckosnittet kommer att ligga på runt 15 öre per KWh i system denna vecka, och runt det dubbla, cirka 30 öre, nästa vecka, säger Johan Sigvardsson.

Förstsätt läsa

Nyheter

Botnia Exploration håller fast vid att de ska öppna sin guldgruva under 2023

Publicerat

den

Fäbodtjärn, Botnia Explorations gruva

Vi skrev i november förra året att Botnia Exploration planerar att öppna sin guldgruva under 2023. Nu har vi kommit till slutet av maj 2023 och bolaget håller fortfarande fast vid samma tidsplan. Man håller även fast vid att man inte kommer att behöva göra någon ytterligare emission utan att man kommer att få tillräckligt med kassaflöde från gruvan man ska öppna i år. VD Thomas Söderqvist presenterar verksamheten.

Förstsätt läsa

Populära