Connect with us

Nyheter

Två olika sorters nickel

Published

on

En tacka med nickel

Nickelmarknaden kan komma att bli nästa råvarumarknad som utsätts för utbudsbrist. Vi har tidigare nämnt att USA adderar nickel och zink till listan på kritiska mineraler. Trots detta spår analysföretaget Global Palladium Fund ett globalt nickelöverskott på 59 Kt under 2022.

Nickel-tacka

Den globala nickelmarknaden är uppdelad mellan höggradigt nickel (LME-leverbart nickel) och NPI-nickel (tackjärn), det är alltså frågan om två olika nickelsorter med helt olika användningsområden.

Global Palladium Fund förväntar sig att överskottet kommer att koncentreras till låggradigt nickel-tackjärn (NPI) och att vara starkt beroende av en förväntad ökning av utbudet från Indonesien.

”Effekten av Covid-19 stoppade lanseringen av avsevärt utökad NPI-produktionskapacitet i Indonesien i år, vilket resulterade i ett nickelmarknadsunderskott som sannolikt kommer att vara runt -150KT för 2021,” står det i rapporten. ”Om denna ökade kapacitet kan sättas online, skulle det representera en utbudstillväxt på 20 procent från år till år.”

Enligt Global Palladium Fund skulle ett nickelöverskott vara ett särskilt välkommet resultat för tillverkare av rostfritt stål, som förlitar sig på metallen för sin egen produktion, såväl som för tillverkare av elbilar, trots att de kräver nickel av högre kvalitet för vilket utbudsutsikterna är mindre säkra.

Enligt företagets åsikt är alla ögon riktade mot Indonesien och om det kan öka kapaciteten för att möta den starka efterfrågan på nickel som sannolikt kommer att fortsätta under det nya året.

”Nästa år kommer verkligen att vara en saga om två olika sorters nickel, eftersom situationen för högkvalitativt nickel ser mer finbalanserad ut, med mindre utsikter för kortsiktiga utbudsökningar och sannolikheten för att underskottet ökar i takt med att efterfrågan på elfordonsbatterier i synnerhet ökar”, säger Timothy Harvey, GPFs chef för affärsutveckling, i rapporten.

”När man ser längre fram kommer den mest uttalade obalansen att vara för nickel med låg kolhalt, eftersom aptiten sannolikt kommer att öka dramatiskt samtidigt som tillgången nödvändigtvis kommer att förbli begränsad.”

Även om tillgången på koldioxidsnålt nickel – som produceras med förnybar energi och ibland kombinerat med koldioxidkompensation – är en relativt ny utveckling, växer efterfrågan från investerare och industriella konsumenter snabbt.

Utöver befintliga utmaningar ser marknadsanalytikern att ytterligare utbudsproblem rullar ut på lång sikt, eftersom större granskning av metallers koldioxidavtryck sätter fokus på Indonesien, där utsläppen tenderar att vara högre.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *