Connect with us

Nyheter

SovEcon höjer 2022 års uppskattningar av veteskörden i Ryssland och Ukraina

Published

on

Vete

Analysföretaget SovEcon har höjt sina uppskattningar för den ryska och ukrainska veteskörden år 2022 efter förbättrat väder och ökade odlingsarealer i Ukraina.

Den ryska veteskörden har reviderats från 80,7 mmt till 81,3 mmt under goda skördeförhållanden över hela landet. Skördeförhållandena i alla nyckelregioner är nära genomsnittet eller bättre än genomsnittet. Förhållandena i södra, den viktigaste odlingsregionen för höstvete, är avsevärt bättre än genomsnittet tack vare riklig nederbörd under hösten. SovEcons skördeförhållanden utvärderas med hjälp av satellit- och meteodata och lantbrukarundersökningar.

Goda förhållanden bekräftades också av Rysslands statliga vädertjänst Hydrometeocenter. Tjänsten utfärdade en årlig rapport med en bedömning av vintergrödornas förhållanden. Andelen vintergrödor i dåligt skick var endast 3 procent. Ett år tidigare var den siffran 22 procent, och genomsnittet för de föregående fem åren är 8,4 procent.

Goda skördeförhållanden förväntas helt kompensera för minskningen av sådd areal, som för alla vintergrödor minskade med 0,9 miljoner hektar till 18,4 miljoner hektar, enligt skörde- och planteringsrapporter.

År 2021 förväntas Ryssland odla 75,4 mmt vete , enligt SovEcons uppskattning.

Prognosen för den ukrainska 2022-veteskörden höjdes med 2,0 mmt till 29,1 mmt baserat på en större odlingsyta och bättre väderförhållanden.

Tack vare mycket sen plantering i varmt väder har ukrainska bönder ökat arealen med höstvete som kommer att nå en ny rekordnivå på 7,0 miljoner hektar jämfört med 6,9 miljoner hektar 2020.

Skördeförhållandena har förbättrats i november med viss begränsad nederbörd i tid, vilket delvis kompenserade tidigare torrhet.

År 2021 beräknas Ukraina producera 31,9 mmt vete, enligt SovEcons uppskattning.

Den totala ryska och ukrainska veteskörden 2022 uppskattas till 110,4 mmt mot 107,3 mmt 2021. Ryssland är världens största veteexportör och Ukraina är nummer tre.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära