Nyheter
Förbud mot handel i sju råvaror i Indien
Under förra helgen meddelade regeringen i Indien ett helt nytt förbud mot handel i råvaror. De råvaror som med omedelbar verkan förbjöds att handlas med var paddy (icke-basmati), vete, chana, senapsfrön och dess derivat, sojabönor och dess derivat, palmolja och moong. Antagligen ser du ut som ett frågetecken nu, för de flesta av dessa råvaror har du vare sig hört talas om, än mindre handlat med.
Regeringen i Indien har stoppat terminshandeln med dessa sju råvaror med omedelbar verkan i sitt senaste drag för att tygla den stigande inflationen. Det indiska finansministeriet har avbrutit handeln med terminskontrakt för vissa jordbruksråvaror i ett år för att råda över inflationen. Den indiska regeringen pressas av oppositionen på grund av stigande priser på viktiga råvaror.
Konsumentprisinflationen för november 2021 ökade till en tremånadershögsta på 4,91 % och livsmedelspriserna steg också. Detta trots sänkningar av punktskatter från regeringen och stater som emellertid inte bidrog med några större lättnader för att dämpa inflationen. Analytiker säger att en försvagning av den inhemska valutan också kan bidra till prispressen i detaljhandeln.
Grossistinflationen för november ökade med 14,23 %, en ökning från 12,54 % för en månad sedan. Detta var åtta månader i rad då inflationen har kommit in på en tvåsiffrig nivå.
”Inga nya kontrakt kommer att lanseras förrän ytterligare besked kommer från regeringen. När det gäller löpande kontrakt kommer inga nya kontrakt att tillåtas. Endast uppdelning av position kommer att tillåtas. Dessa anvisningar kommer att implementeras med omedelbar verkan. Ovan nämnda anvisningar är tillämpliga under en period av ett år”, skriver SEBI i ett meddelande.
Överdrivna och icke säsongsbetonade regn i delar av landet under de senaste månaderna ledde till att stående skördar av bland annat tomater och lök förstördes. I vissa områden kom regnet precis när dessa grödor nästan var redo att skördas.
Det ledde till utbudschocker, som sedan skapade förutsättningar för både grossist- och detaljhandelspriserna att stiga. Priserna på dessa båda grönsakerna har sjunkit de senaste dagarna eftersom utbudet förbättrats. Priserna på tomater är vanligtvis mer volatila än de för lök och potatis, till stor del på grund av en kortare hållbarhet.
Regn hade också påverkat flera andra grödor. Till exempel höll sig blomkålspriserna höga under hela november. Prisindex för blomkål var cirka 16 procent högre än för ett år sedan, visar KPI-data. Likaså för rädisor.