Nyheter
Världens största palmoljebörs lanserar terminer på sojaolja

Bursa Malaysia Derivatives Exchange (BMD), känd för att erbjuda de mest likvida terminerna för palmolja i världen, planerar att lansera terminer på sojaolja under det första kvartalet nästa år, sa en högre tjänsteman på börsen.
Börsen har arbetat med att slutföra kontraktsspecifikationerna, som kommer att slutföras i år innan kontraktet lanseras i början av 2024, säger Mohd Saleem, direktör för derivatmarknaden på Bursa Malaysia.
”Det finns mycket handel mellan palmolja och sojabönolja. Detta kommer sannolikt skapa synergi och öka säkringsverksamheten under ett tak”, sa han.
För närvarande erbjuder Chicago Mercantile Exchange (CME Group) det mest likvida terminskontraktet på sojaolja som används av branschen som ett riktmärke.
Prisutvecklingen på palmolja, sojaolja, solrosolja och rapsolja beror på prisutvecklingen för andra konkurrerande matoljor. För närvarande säkrar handlare och raffinaderier sin risk i olika ätbara oljor på olika börsplattformar.
BMD skulle först lansera sojakontrakt och senare kunde lansera kontrakt för andra ätbara oljor som solrosolja, sa han.
Indonesien och Malaysia är ledande exportörer av palmolja. Argentina, Brasilien och USA är viktiga exportörer av sojaolja, medan Ryssland och Ukraina hör huvuddelen av transporterna av solrosolja.
BMD kan locka deltagare som handlar med prisspreaden för sojaolja och palmolja och föredrar kontrakt i ringgits, säger Sandeep Bajoria, VD för Sunvin Group, ett Mumbai-baserat mäklar- och konsultföretag för vegetabilisk olja.
Indien, världens största importör av ätliga oljor, avbröt i december 2021 handeln med derivatkontrakt på viktiga jordbruksråvaror. Indiens beslut att stoppa terminshandeln med palmolja och sojaolja har fått fler indiska handlare att säkra sin risk på BMD.
Nyheter
LKAB har nu 6,1 miljarder ton mineraltillgångar

Efter prospektering under 2024 har LKAB fortsatt att öka sina mineraltillgångar samtidigt som kvaliteten på mineralreserver förbättrats, vilket resulterat i en sammanlagd total på 6,1 miljarder ton. Jämfört med 2023 har mineraltillgångarna ökat med cirka 500 miljoner ton. Järnmalmsfyndigheten Per Geijer i Kiruna omfattar nu totalt 1,2 miljarder ton mineraltillgångar inklusive 2,2 miljoner ton in situ REE-oxider – en ökning med närmare 30 procent sedan ifjol och en fördubbling från 2022.
– Det är mycket goda resultat som fortsätter att stödja företagets strategiska inriktning. Dessa betydande tillgångar är resultatet av stora insatser från alla våra kollegor och team som arbetat tillsammans. Potentialen för Sveriges järnmalmsförsörjning och möjliga försörjning av kritiska mineral har återigen förbättrats och ger ökad trygghet inför framtiden, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.
I slutet av 2024 hade LKAB identifierat mineralreserver på cirka 1,0 miljarder ton och mineraltillgångar på ungefär 5,1 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten år 1890 har LKAB brutit totalt mer än 2 miljarder ton. Förutom järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer även mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan komma att utvinnas.
Prospekteringen vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, som nu uppgår till cirka 1,2 miljarder ton järnmalm och fosfor. Detta ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetallsoxider (REE-oxider), med halter som är betydligt högre än de som hittats i LKAB:s övriga fyndigheter. Ökningen av REE-oxider från 1,7 miljoner till 2,2 miljoner ton in situ innebär en fortsatt utökning av tillgångarna för fyndigheten, som är en av de största i Europa för sällsynta jordartsmetaller.
Den 25 mars meddelade EU-kommissionen att LKAB:s industripark för kritiska mineral i Luleå, utvinningen av apatit vid gruvan i Gällivare, samt den nya fyndigheten Per Geijer i Kiruna tilldelats status som strategiska projekt inom ramen för Critical Raw Materials Act.
– Beslutet är ett erkännande för LKAB:s möjligheter att bidra till att säkra Europas tillgång till strategiska råmaterial. Att vi nu kan visa en ökning av våra mineraltillgångar och en ännu större förekomst av sällsynta jordartsmetallsoxider i den nya fyndigheten är ett viktigt besked för vår och Europas framtid, i ett läge där ökad självförsörjning är mer angeläget än någonsin, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat med 19 procent, i linje med gruvproduktionen och genom borttagning av gråberg från gruvplanen, vilket förbättrar kvaliteten genom en högre järnhalt. Mineralreserverna vid Malmbergets gruva har totalt sett ökat med 7 procent till följd av en uppgradering av befintliga tillgångar. I Leveäniemi-gruvan i Svappavaara har mineralreserverna minskat med cirka 8 procent till 84 miljoner ton.
Mineraltillgångarna inom gruvverksamheten redovisar nu även gråberg som följer med vid brytning, även om de förväntade malmhalterna förblir stabila jämfört med rapporteringen från 2023. I Kiruna innebär detta att mineraltillgångarna har ökat med cirka 34 procent till 1,1 miljarder ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en ökning på 9 procent till ungefär 1,9 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget ökat med 6 procent till 880 miljoner ton.
Nyheter
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA

Det tyska företaget Securing Energy for Europe (SEFE) har skrivit en avsiktsförklaring om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år under minst 15 år med amerikanska Delfin Midstream. Gasen ska köpas från Delfins flytande LNG-terminal utanför Lousiana från att den är byggd och tagits i drift. Köpen görs enligt FoB, dvs säljaren levererar till LNG-fartyget.
”Detta långsiktiga avtal med Delfin gör det möjligt för SEFE att ytterligare diversifiera sin LNG-portfölj med större destinationsflexibilitet. Detta säkerställer i sin tur försörjningstryggheten leveranssäkerhet för SEFE:s kunder i Europa och runt om i världen.” säger SEFE:s CCO Frederic Barnaud.
Att leveransen är FoB ger köparen en större frihet, till skillnad från avtal där säljaren levererar till en specifik terminal hos köparen. Skulle Europa ha ett överskott på naturgas vid någon tidpunkt kan alltså SEFE styra om lasten till en annan destination redan vid exportterminalen.

Nyheter
Vattenfall bygger Tysklands största havsbaserade vindkraftspark

Vattenfall har fattat det slutliga investeringsbeslutet för de havsbaserade vindkraftparkerna Nordlicht 1 och 2 i Nordsjön.
Vindkraftparkerna Nordlicht 1 och 2, som ligger utanför den tyska Nordsjökusten, förväntas börja byggas 2026. Vindkraftsparkerna beräknas vara i full drift 2028.
Vattenfall kommer att återköpa aktierna i Nordlichtklustret som BASF förvärvade 2024. Företagen har dock skrivit avtal om att BASF ska köpa elektricitet.
Vindparksklustret Nordlicht kommer att ha en nettokapacitet på över 1,6 GW, där Nordlicht 1 kommer att bli det största havsbaserade vindkraftsprojektet i Tyskland.
Det slutliga investeringsbeslutet för Nordlicht 2 har fattats på villkorad basis, i avvaktan på erhållandet av det nödvändiga tillståndet.
Om Nordlicht vindparkskluster
- Beläget 85 kilometer norr om ön Borkum i tyska Nordsjön.
- Består av två separata anläggningar: Nordlicht 1 med en kapacitet på cirka 980 MW och Nordlicht 2 med cirka 630 MW.
- I full drift beräknas produktionen uppgå till cirka 6 TWh per år.
-
Nyheter4 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Nyheter4 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april
-
Nyheter2 veckor sedan
USA är världens största importör av aluminium
-
Analys2 veckor sedan
Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon
-
Analys3 veckor sedan
Oversold. Rising 1-3mth time-spreads. Possibly rebounding to USD 73.5/b before downside ensues
-
Nyheter4 veckor sedan
Efterfrågan på LNG ökar med 60 % till 2040 – ännu större investeringar i exportkapacitet krävs nu
-
Nyheter3 veckor sedan
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag