Connect with us

Nyheter

BSE lanserar mandelterminskontrakt

Published

on

Mandlar

Börsen BSE i Indien lanserade under juni 2020 ett helt nytt terminskontrakt på råvarumarknaden. Det nya terminskontraktet avser mandelterminskontraktet som fått ett regulatoriskt godkännande från finansinspektionen SEBI. Detta är världens enda tillgängliga derivatkontrakt för handel med mandel.

Mandlar

Kontraktshandelsenheten är 1 000 kg och den maximala orderstorleken är 20 000 kg, leveransenheter är 1 000 kg som kan levereras till Navi Mumbai. Mandelkontrakten kommer att ta referensräntan från Navi Mumbai Agricultural Produce Market Committee (APMC).

För första gången kan mandel prissättas på en framåtblickande, marknadsdriven basis baserat på BSE-mandelterminerna, vilket ger intressenter större transparens och säkerhet. Lanseringen av detta unika och innovativa kontrakt markerar betydelsefulla framsteg inom den globala marknaden för jordbruksråvaror, säger börsens VD och koncernchef Ashish Kumar Chauhan.

Sameer Patil, CBO för BSE sa, ”med lanseringen av mandelkontrakt ser vi fram emot att få ett bredare deltagande och tillföra ny livfullhet till vår råvaruderivatplattform. Även om storleken på mandelmarknaden är liten jämfört med andra råvaror, har BSE fått många frågor från handlare, importörer och konsumenter.”

Med tanke på att det är det första mandelkontraktet i sitt slag någonstans i världen, sa Patil att börsen förutser globalt intresse. BSE sa att det är övertygat om att bred spridning av mandelpriser på dess plattform kommer att användas som referens för fysiska marknadstransaktioner.

Börsen utökar även banden med olika fysiska marknadsaktörer för förstärkning av lager och annan stödinfrastruktur, vilket är väsentligt för gradering, sortering och kvalitetscertifiering m.m.

Det intressanta är att närmare 60 procent av all mandel produceras i delstaten Kalifornien i USA, tätt följt av Spanien och Australien, som producerar 7,26 respektive 5,93 procent av världens mandlar. Indien återfinns inte bland de 30 största producentländerna av mandlar.

California Almond Growers Exchange, som är en kooperativt ägd försäljningscentral för dess 2000 medlemmar svarar för en stor del av handeln med mandlar, både i Kalifornien och i världen.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära