Följ oss

Nyheter

Indien kommer att förbjuda export av socker för första gången på sju år

Publicerat

den

Sockerbitar

Indien förväntas förbjuda landets sockerkvarnar att exportera socker under nästa säsong som startar den 1 oktober 2023. Ett förbud skulle stoppa leveranserna av socker från Indien för första gången på sju år. Förbudet beror på att bristen på regn har minskat sockerrörsskörden uppgav flera regeringskällor.

Indiens frånvaro från världsmarknaden skulle sannolikt höja sockerpriserna på marknaden utanför Indien och utlösa rädsla för ytterligare inflation på de globala livsmedelsmarknaderna.

Indien tillät sina sockerbruk att exportera endast 6,1 miljoner ton socker under innevarande säsong som slutar den 30 september, efter att ha låtit dem sälja rekordhöga 11,1 miljoner ton förra säsongen.

2016 införde Indien en skatt på 20 procent på sockerexport för att stävja försäljningen utomlands.

Monsunregn i sockerodlingsdistrikten i den västra delstaten Maharashtra och den södra delstaten Karnataka – som tillsammans står för mer än hälften av Indiens totala sockerproduktion – har hittills i år varit så mycket som 50 procent under genomsnittet..

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Ojämnt regn skulle minska sockerproduktionen under säsongen 2023/2024 och till och med minska planteringen för säsongen 2024/2025. Indiens sockerproduktion kan falla med 3,3 procent till 31,7 miljoner ton under säsongen 2023/2024 säger indiska regeringskällor.

De lokala sockerpriserna i Indien steg denna vecka till sin högsta nivå på nästan två år, vilket fick regeringen att tillåta sockerbruken att sälja ytterligare 200 000 ton i augusti.

Detaljhandelsinflationen i Indien steg till den högsta nivån på femton månader på 7,44 procent i juli och livsmedelsinflationen till 11,5 procent, den högsta nivån på över tre år.

Indien överraskade köpare förra månaden genom att införa ett förbud mot export av vitt ris som inte är basmati. New Delhi införde också en tull på 40 procent förra veckan på export av lök i ett försök att lugna matpriserna inför delstatsvalet senare i år.

En Mumbai-baserad sockerhandlare på ett globalt handelshus sa att lägre produktion i Thailand också förväntades minska leveranserna och att storproducenten Brasilien ensamt inte skulle kunna fylla luckan.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som går starkt

Publicerat

den

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver som har en stark utveckling. När det gäller aktier inom silver så säger han att värderingarna inte har följt med upp silverpriset. Tråkigt för aktieinvesterare, men samtidigt en möjlighet att komma in till fördelaktiga värderingar.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

2000 ton koppar som Kina köpt av Ryssland har försvunnit

Publicerat

den

Det statliga kinesiska företaget Wuchan Zhongda Group köpte i slutet av förra året 2000 ton raffinerad koppar av det ryska företaget Regional Metallurgical, till ett värde av 110 miljoner yuan (motsvarande 159 miljoner kronor).

Kopparleveransen skulle ha varit framme i Kina förra månaden men så har inte skett och ingen tycks veta var allt tagit vägen. Bloomberg rapporterar att leveransen har angetts vara granit, en mycket billigare tillgång, och den har hamnat i Turkiet.

Det får ändå anses vara något spektakulärt, 2000 ton metall är trots allt ingenting man råkar tappa eller ställa i ett hörn av en lokal.

Fortsätt läsa

Nyheter

Montage Gold ser stor uppsida i sin värdering

Publicerat

den

Koné-projektet i Elfenbenskusten

Montage Gold är det nya guldbolaget där Lundin-familjen nyligen investerat. Företaget ska bli ett företag med flera tillgångar med fokus på Afrika. Bolagets stora projekt idag är Koné-projektet i Elfenbenskusten. VD Martino de Ciccio tar upp att han ser en spännande framtid för bolagets aktie. Bolaget har idag ett börsvärde på drygt 330 miljoner CAD och när Koné-gruvan kommer i produktion så förväntar sig bolaget att den kommer att skapa lika mycket i kassaflöde per år. Planen är att gruvan ska vara färdigbyggd under första halvåret 2027.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära