Tennpriset stiger till över 40 000 USD efter utspel från Jakarta

Indonesien kan komma att stoppa tennexporten 2024 som en del av dess ambitioner att locka investeringar till bearbetning och tillverkning i den asiatiska nationen, sa president Joko Widodo på onsdagen. Nyheten skickade metallen, som används flitigt inom elektroniksektorn, till en nytt rekordnivå med tremånaderskontraktet som toppade 40 000 dollar per ton för första gången någonsin. Direkt leverans av tenn har handlats till oöverträffade premier på mer än 1 000 dollar per ton i år, vilket tyder på allvarliga leveransbrister på kontantmarknaden.

Reuters rapporterar att vid en sammankomst av Indonesiens centralbanksintressenter använde den indonesiska presidenten exemplet med nickel som en framgångssaga för att positionera landet som ett nav i den blomstrande elbilstillverkningsindustrin:

”Vi har börjat med nickel. Kanske nästa år, räknar vi, kan vi stoppa exporten av bauxit. Ytterligare nästa år kanske vi kan stoppa koppar, och sedan tenn.

”Vi vill att dessa resurser ska exporteras som halvfabrikat eller som färdiga varor, eftersom det vi vill ha är mervärdet.”

Nickelförbudet är för närvarande inför Världshandelsorganisationen efter att EU klagade, och även om det är lockande för marknaderna, är Indonesiens strategi som världens näst största producent kring tennexport inte klar. Jakarta har sedan 2018 förbjudit export av obearbetat tenn som kräver att metallen ska säljas i sin raffinerade form med minst 95 % innehåll.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top