Nyheter
Cargill ligger bakom den stora affären som skakade Londons kakaomarknad
Cargill, världens största handlare av jordbruksråvaror, ligger bakom den stora affären som höjde priset på kakaomarknaden i London.
Cargill har byggt upp en dominerande ställning på kakaomarknaden i år. Handelshuset har genom råvarubörsen ICE Futures Europe köpt stora mängder av den viktigaste chokladingrediensen. Att köpa mer kakaobönor via terminsmarknaden denna månad skulle ytterligare cementera den positionen.
Affären gjordes efter två år av dramatiskt minskade lager som fick reserverna av kakao i förhållande till konsumtionen att falla till den lägsta nivån på nästan fyra decennier. Utbudet på den fysiska kakaomarknaden är så snäv att det krävs en stor premie för att attrahera innehavare av kakaobönor att leverera dem via börsen.
Det är precis vad som hände i det här fallet. Cargills agerande fick handlare som sålde terminer att leta efter tillräckligt med kakao att leverera när juli-terminerna går till lösen på fredag. Det gjorde att julikontraktet handlades till en premie på så mycket som 240 pund, motsvarande 314 dollar per ton jämfört med septemberkontraktet.
Affären, även om den är annorlunda, är den största sedan hedgefondförvaltaren Anthony Ward på Armajaro Asset Management försökte ta över marknaden för mer än ett decennium sedan.
Mycket har förändrats på marknaden sedan dess. Elfenbenskusten och Ghana säljer nu det mesta av sin skörd innan skörden börjar, vilket gör att få försäljningar äger rum under spotmånaderna. Det betyder att frontmånadskontrakt tenderar att se mindre säljtryck än längre terminskontrakt.
Det kan finnas flera anledningar till att Cargill köper kakao över börsen. Det Minneapolis-baserade företaget är världens näst största processor och det kan behöva bönor för att hålla sina europeiska fabriker igång.
Den globala kakaoproduktionen har redan sjunkit under efterfrågan under två på varandra följande år, vilket har sänkt det globala lagerförhållandet till 32,2 procent, den lägsta siffran sedan säsongen 1984-1985, enligt Internationella kakaoorganisationen. För att göra saken värre hotar ett vädermönster i El Niño för närvarande att störa leveranserna från nästa skörd i Västafrika.
Cargill förlorade också kakaobönor på grund av en brand i ett lager i Vollers Group i Amsterdam i april, sa personer som är bekanta med saken.
2020 köpte Hershey också en stor mängd kakao över börsen i New York, ett drag som fick New York-marknaden att rusa.
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Kina har i flera år stoppat export av batterimetallen grafit till Sverige
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil – It’s a (hybrid) market share war