Följ oss

Nyheter

Bomull kan stå inför ett säsongsrally

Publicerat

den

Bomull odlas

Bomull kan vara en av de mer volatila råvarorna som handlas. Innan 2010 handlades bomull aldrig över 1,1720 USD per pound. Under 2011 däremot kom denna råvara att rusa, och toppade på 2,27 USD per pound det året, inte bara en utan två gånger.

Rallyt i bomullsterminer var kraftigt, och det efterföljande fallet var lika volatilt. Bomull handlades till under 1 dollar per pound resten av 2011 och har inte handlats över dollarn sedan detta vilda och galna år.

Bomull odlas

Priset på bomull slog botten i 2016 när priset nådde en botten vid 55,66 cent. Lagren steg till en nivå där det fanns tillräckligt med bomull för att producera två par jeans för varje man, kvinna och barn på planeten. Sedan dess har lagren minskat, ekonomin förbättrats och bomullsterminer har noterat en serie högre bottnar och högre toppar.

Maj 2018 noterade bomull en ny topp på 96,50 cent per pound innan säljarna nådde marknaden igen. Den ekonomiska nedgången i Kina som orsakades av handelsproblem med USA gjorde att bomullspriset sjönk till 69,53 cent i mitten av februari 2019, men sedan dess har priset stigit och testar nu nivån 80 cent per pound.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Har stigit fem veckor i rad

Priset på bomull har stigit under de senaste fem veckorna. Bomullspriset noterade en botten på 69,53 cent i februari, därefter steg denna råvara till strax under 80 cent per pund i april. Medan relativstyrkeindexet visar ett neutralt tillstånd försöker prismomentet gå över på uppåtsidan i översålt territorium för första gången sedan december 2017.

Samtidigt, sedan botten 2016 på 55,66 cent per pound, har den öppna balansen och uppnått en rekordnivå i 2018 som var högre än när priset toppade 2008 och 2011. Den långsiktiga bilden för bomullsmarknaden fortsätter att stödja en fortsatt uppgång under de kommande veckorna och månaderna.

Översvämningar och handelsavtal är triggers

Den senaste WASDE-rapporten från USDA visade att lagren på bomullsmarknaden hade ökat sedan marsrapporten som initierade försäljningar på terminsmarknaden före slutet av tisdag den 9 april. WASDE rapporten säger:

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

2018/19 USA:s utbuds- och efterfrågeprognoser uppvisar en lägre konsumtion och högre lager jämfört med förra månaden. Vid 3,1 miljoner balar beräknas den amerikanska bomullsförbrukningen ha nått sin lägsta nivå sedan 1890-talet. Lagren prognostiseras nu ligga på 4,4 miljoner balar, en ökning med 100 000 balar från tidigare uppskattningar.

Säsongens genomsnittliga jordbrukspris (farm price) är oförändrat med en mittpunkt på 70 cent per pound. Lägre världsförbrukning denna månad resulterar i högre prognostiserade lager 2018/2019, med liten nettoförändring i övriga delar av den globala balansräkningen. Kvarnanvändningen beräknas ha fallit med cirka 400 000 balar under månaden. En minskning på 300 000 balar i Turkiet – och mindre nedgångar i USA och Vietnam – mer än att kompensera mindre ökningar på annat håll.

Lägre import för Indien, Turkiet och Vietnam kompenseras i stor utsträckning av en uppjustering för Kina. Lägre export för Indien och Burkina Faso kompenseras till stor del av Australien och Turkiet. Högre produktion för Kina kompenseras till stor del av en nedgång för Burkina Faso. Världsbeständiga lager 2018/2019 prognostiseras till 360 000 balar högre denna månad, med en ökning av Kinas lager mer än att kompensera en nedgång i lagren utanför Kina.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

USDA tenderar att vara optimistiskt när det gäller lager och produktion. Översvämningar i USA och de pågående handelsförhandlingarna mellan USA och Kina är de kritiska faktorerna som kommer att avgöra vägen för det minsta motståndet mot bomullspriset under de närmaste veckorna och månader.

Förra året exploderade bomullspriset i maj

Den viktigaste faktorn för priset blir väderförhållandena över de odlande regionerna på norra halvklotet. En sen planteringssäsong på grund av höga fuktnivåer som leder till heta och torra förhållanden kan dramatiskt ändra odlingsprognoser för 2019 under de närmaste månaderna. Förra året drev osäkerheten bomullspriset till sin högsta nivå sedan 2014.

För närvarande handlas bomull på runt 77,50 cent per pound. Förra året under denna vecka handlades bomull i intervallet 82,31 och 84,45 cent per pound. Bomullsmarknaden har dock alltid potential för explosiva eller implosiva rörelser. Med osäkerheten i de pågående handelsförhandlingarna som kommer att få betydande konsekvenser för de kinesiska och globala ekonomierna och väderfenomen som översvämningar över stora områden i USA är allt möjligt när det gäller pris på terminsmarknaden för bomull under de närmaste veckorna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Nyheter

Bra start för Centaur Commodity Fund

Publicerat

den

Tre olika råvaror

Centaur Commodity Fund är den nya råvarufonden i Sverige som förvaltas av den erfarna råvaruprofilen Torbjörn Iwarson. Fonden har en bred exponering mot råvarumarknaden och mäter sig mot det etablerade indexet Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index.

Fonden har fått en bra start och presterade bäst jämfört med sina närmaste konkurrenter. Förvaltaren skriver på LinkedIn med glimten i ögat ”Nybörjartur med råvarufonden.” En fond ska självklart utvärderas över längre tid, inte en enskild månad, men det måste ändå vara trevligt att börja med att vara bäst.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vinregionen Champagne drabbad av hagelstorm

Publicerat

den

Hagelskadad vinodling i Champagne

Den 12 maj bröt våldsamma hagelstormar ut i vid Champagnes vingårdar i Frankrike. Särskilt drabbat är området Vitry-le François där odlare har fått mellan 50-100 procent av sina odlingar förstörda.

Vingårdarna i södra Aisne hade 70-100 mm regn och stora översvämningar.  Svåra hagelskador drabbade regionerna Courcelles, Barzy-sur-Marne, Passy-sur-Marne och Trélou-sur-Marne som hade hagelstormar som varade i hela 45 minuter.

– Det är väldigt ovanligt att en enda storm drabbar ett sådant stort område. Detta är givetvis en stor katastrof för odlarnas ekonomi, deras familjer och anställda.  För odlare som säljer sin skörd är detta ofta den enda inkomstkällan. Medan odlare och producenter som skapar sin egen champagne oftast kan fylla ut med reserv-vin som man sparar tillbaka från bättre skördeår, säger Fredrik Schelin, vinexpert i Sverige.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

– Vi har inget hagel just nu men vi har det besvärligt med vädret just nu. Massor av regn, och möglet har redan satt sina spår. Det är svårt för oss att arbeta med jorden, men förhoppningsvis blir det bättre till sommaren, säger Jean-Paul Hébrart, Champagne Marc Hébrart – Mareuil sur AŸ.

Det är svårt att bedöma de övergripande skadorna av stormen. Mellan 450-500 hektar vinstockar, det vill säga ca 1,4 procent av hela Champagnes vinodlingar har drabbats i varierande grad, från 50 till 100%. Fram till skörden är Champagne-regionen fortsatt utsatt för risk för hagel och storm.

Isabelle Diebolt från Champagne Diebolt-Vallois – Cramant rapporterar:
– Vi har inget hagel, men oändligt mycket regn, så det är svårt att odla och jobba med vin just nu.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära