Följ oss

Nyheter

Bomull kan stå inför ett säsongsrally

Publicerat

den

Bomull odlas

Bomull kan vara en av de mer volatila råvarorna som handlas. Innan 2010 handlades bomull aldrig över 1,1720 USD per pound. Under 2011 däremot kom denna råvara att rusa, och toppade på 2,27 USD per pound det året, inte bara en utan två gånger.

Rallyt i bomullsterminer var kraftigt, och det efterföljande fallet var lika volatilt. Bomull handlades till under 1 dollar per pound resten av 2011 och har inte handlats över dollarn sedan detta vilda och galna år.

Bomull odlas

Priset på bomull slog botten i 2016 när priset nådde en botten vid 55,66 cent. Lagren steg till en nivå där det fanns tillräckligt med bomull för att producera två par jeans för varje man, kvinna och barn på planeten. Sedan dess har lagren minskat, ekonomin förbättrats och bomullsterminer har noterat en serie högre bottnar och högre toppar.

Maj 2018 noterade bomull en ny topp på 96,50 cent per pound innan säljarna nådde marknaden igen. Den ekonomiska nedgången i Kina som orsakades av handelsproblem med USA gjorde att bomullspriset sjönk till 69,53 cent i mitten av februari 2019, men sedan dess har priset stigit och testar nu nivån 80 cent per pound.

Har stigit fem veckor i rad

Priset på bomull har stigit under de senaste fem veckorna. Bomullspriset noterade en botten på 69,53 cent i februari, därefter steg denna råvara till strax under 80 cent per pund i april. Medan relativstyrkeindexet visar ett neutralt tillstånd försöker prismomentet gå över på uppåtsidan i översålt territorium för första gången sedan december 2017.

Samtidigt, sedan botten 2016 på 55,66 cent per pound, har den öppna balansen och uppnått en rekordnivå i 2018 som var högre än när priset toppade 2008 och 2011. Den långsiktiga bilden för bomullsmarknaden fortsätter att stödja en fortsatt uppgång under de kommande veckorna och månaderna.

Översvämningar och handelsavtal är triggers

Den senaste WASDE-rapporten från USDA visade att lagren på bomullsmarknaden hade ökat sedan marsrapporten som initierade försäljningar på terminsmarknaden före slutet av tisdag den 9 april. WASDE rapporten säger:

2018/19 USA:s utbuds- och efterfrågeprognoser uppvisar en lägre konsumtion och högre lager jämfört med förra månaden. Vid 3,1 miljoner balar beräknas den amerikanska bomullsförbrukningen ha nått sin lägsta nivå sedan 1890-talet. Lagren prognostiseras nu ligga på 4,4 miljoner balar, en ökning med 100 000 balar från tidigare uppskattningar.

Säsongens genomsnittliga jordbrukspris (farm price) är oförändrat med en mittpunkt på 70 cent per pound. Lägre världsförbrukning denna månad resulterar i högre prognostiserade lager 2018/2019, med liten nettoförändring i övriga delar av den globala balansräkningen. Kvarnanvändningen beräknas ha fallit med cirka 400 000 balar under månaden. En minskning på 300 000 balar i Turkiet – och mindre nedgångar i USA och Vietnam – mer än att kompensera mindre ökningar på annat håll.

Lägre import för Indien, Turkiet och Vietnam kompenseras i stor utsträckning av en uppjustering för Kina. Lägre export för Indien och Burkina Faso kompenseras till stor del av Australien och Turkiet. Högre produktion för Kina kompenseras till stor del av en nedgång för Burkina Faso. Världsbeständiga lager 2018/2019 prognostiseras till 360 000 balar högre denna månad, med en ökning av Kinas lager mer än att kompensera en nedgång i lagren utanför Kina.

USDA tenderar att vara optimistiskt när det gäller lager och produktion. Översvämningar i USA och de pågående handelsförhandlingarna mellan USA och Kina är de kritiska faktorerna som kommer att avgöra vägen för det minsta motståndet mot bomullspriset under de närmaste veckorna och månader.

Förra året exploderade bomullspriset i maj

Den viktigaste faktorn för priset blir väderförhållandena över de odlande regionerna på norra halvklotet. En sen planteringssäsong på grund av höga fuktnivåer som leder till heta och torra förhållanden kan dramatiskt ändra odlingsprognoser för 2019 under de närmaste månaderna. Förra året drev osäkerheten bomullspriset till sin högsta nivå sedan 2014.

För närvarande handlas bomull på runt 77,50 cent per pound. Förra året under denna vecka handlades bomull i intervallet 82,31 och 84,45 cent per pound. Bomullsmarknaden har dock alltid potential för explosiva eller implosiva rörelser. Med osäkerheten i de pågående handelsförhandlingarna som kommer att få betydande konsekvenser för de kinesiska och globala ekonomierna och väderfenomen som översvämningar över stora områden i USA är allt möjligt när det gäller pris på terminsmarknaden för bomull under de närmaste veckorna.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Varför koppar är en av världens mest efterfrågade metaller

Publicerat

den

Kopparkabel

Efterfrågan på koppar har skjutit i höjden i takt med att elektrifieringen av fordon och utbyggnaden av fossilfri energi. Basmetallen är viktig för övergången från fossila bränslen eftersom den är avgörande för elbilar, vindkraftverk, solpaneler och till och med hela elnätet. Så varför är det inte fler företag som startar nya koppargruvor för att möta den kraftigt ökade efterfrågan? WSJ förklarar varför koppar är så viktig och varför en stor brist hotar.

WSJ förklarar varför koppar är så viktigt för den globala ekonomin – och hur en massiv brist hotar den gröntekniska omställningen.

Förstsätt läsa

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Populära